Türkiye ekonomisi 3. çeyrekte % 4.4büyüdü

Güncelleme Tarihi:

Türkiye ekonomisi 3. çeyrekte % 4.4büyüdü
Oluşturulma Tarihi: Aralık 11, 2013 01:06

BU yılın üçüncü çeyreğinde bankalar kredi vermekten, vatandaş harcamaktan çekinmeyince, bu ikili Türkiye ekonomisini yüzde 4.4 ile beklentinin üstünde büyüttü.

Haberin Devamı

AMERİKAN Merkez Bankası’nın (FED) tahvil alımlarını azaltacağı tedirginliğinin fitilinin ateşlendiği, Gezi Olayları’nın en ateşli günlerinin yaşandığı borsanın düşüp doların 2 liraya tırmandığı üçüncü çeyrekte bankalar kredi vermekten, vatandaş harcamaktan çekinmedi. Bu ikili bir araya gelince Türkiye ekonomisi yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 4.4 büyüdü. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) dün açıkladığı verilere göre beklentilerle uyumlu gelen büyümenin kaynağı finans sektörü ve vatandaş. Geçen yılın üçüncü çeyreğinde sadece 20.6 milyar lira kredi veren bankalar bu yılın aynı döneminde 66.9 milyar lira kredi verdi. TÜİK verilerine göre finans sektörünün üçüncü çeyrek büyümesi yüzde 11.Yani finans sektörü büyümenin 1.3 puanını tek başına karşıladı.

Haberin Devamı

TÜKETİM HIZ KESMEDİ

Vatandaşın tüketim harcamaları da hız kesmedi. Vatandaş da geçen yılın üçüncü çeyreğine göre harcamalarını yüzde 5,1 arttırdı. Yüzde 4,4’lük büyümenin 3.3 puanı sadece vatandaşın tüketiminden geldi. Devletin frene bastığı üçüncü çeyrekte 2011’in son çeyreğinden beri büyümeyi aşağıya çeken özel sektör yatırımları ise pozitif katkı yaptı. Türkiye ekonomisi üçüncü çeyrekte yüzde 4,4, ilk dokuz ayda yüzde 4 büyüdü. TÜİK verilerine göre takvim etkisinden arındırılmış GSYH üçüncü çeyrekte bir önceki yıl aynı döneme göre yüzde 4.3 arttı. Mevsimsellikten ve takvim etkisinden arındırılmış GSYH üçüncü çeyrekte önceki çeyreğe göre yüzde 0.9 arttı.

KREDİ 3 KAT ARTTI

Finans sektörü yüzde 11’lik büyümesi ve 1.3 puanlık katkısıyla öne çıktı. Üçüncü çeyrekte bankalar 66.9 milyar lira kredi kullandırdı ve kredi hacmi eylül sonunda 1 trilyon 1 milyar liraya ulaştı. Geçen yıl üçüncü çeyrekte ise sadece 20.6 milyar liralık kredi kullanımı gerçekleşmişti. Bu geçen yıla göre 3 katını aşan bir artışa işaret ediyor. GSYH’de en fazla ağırlığa sahip sanayi sektörü 1.1 puanlık katkısıyla ikinci çeyrekte başlayan hızını koruduğunu gösterdi. Üçüncü çeyrekte sanayi üretimi verileri yüzde 3,6’lık büyümeye işaret ediyordu. Ticaret ve inşaat sektörleri de mevsimin etkisiyle öne çıkan sektörler arasında geldi.

Haberin Devamı

BÜYÜMEYİ NASIL YORUMLADILAR

Rakamlar hedefle uyumlu
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan:

Türkiye ekonomisi 2009 yıllı son çeyreğinden itibaren sürdürdüğü kesintisiz büyüme sürecine 2013 yılı üçüncü çeyreğinde de devam etmiştir. 2013 yılı ilk dokuz ayında gerçekleşen yüzde 4,0 oranındaki GSYH büyümesi, Orta Vadeli Program’ın (OVP) 2013 yılı büyüme tahmini ile uyum göstermektedir.

İhracattan pozitif
katkı 2014’te
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan
:
16 çeyrekten beri kesintisiz büyüyoruz. Son çeyrekte ihracatın katkısı anlamında bugünkünden daha iyi rakamlar görebiliriz. AB’deki toparlanma büyümemizi pozitif etkileyecek.

İmalat sanayisinin
katkısı büyük
Sanayi Bakanı Nihat Ergün:
Bu büyümede Türkiye’de imalat sanayisinin çok önemli katkısı olduğunu özellikle vurgulamak istiyorum. Bugün açıklanan rakamlarda da bu katkıyı çok net görüyoruz.

Haberin Devamı

Büyüme performansı inancımızı perçinledi
İSO Başkanı Erdal Bahçıvan:

Son rakamlar, yüzde 4’lük büyümeye yakın büyüme performansının sürdüğüne olan inancımızı perçinlemiştir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!