Türkiye dondu, doğalgaz tüketimi 178 milyon metreküple rekor kırdı

Güncelleme Tarihi:

Türkiye dondu, doğalgaz tüketimi 178 milyon metreküple rekor kırdı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 19, 2012 00:00

Türkiye genelinde hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin altında seyretmesinin etkisiyle Türkiye’de tüm zamanların doğalgaz tüketim rekoru 16 Ocak günü 178 milyon metreküple kırıldı.

Haberin Devamı

Tüketimdeki artışa, elektrik tüketimin artması üzerine doğalgaz çevrim santrallerinin daha çok doğalgaz kullanması yol açtı. Sadece doğalgaz kullanarak elektrik üreten santralleri ilgilendiren arz ve talep dengesi arasındaki fark, giderilmeye başlanırken, cumartesi gününe kadar arz ve talep dengesinin sağlanacağı öngörülüyor.
Açık sıkıntıya yol açmaz
Boru Hatları İle Petrol Taşıma Şirketi (BOTAŞ) yetkilileri, Türkiye’ye doğalgazın Rusya, İran, Azerbaycan’dan borular yoluyla, Nijerya ve Cezayir’den ise sıvılaştırılmış (LNG) olarak gelmeye devam ettiğini belirterek, yaz aylarında arzın tüketimden kış aylarında ise tüketimin arzdan fazla olduğu durumlarla karşılaşıldığını aktardı. Doğalgaz iletimin elektrik iletiminden farklı olması sebebiyle doğalgazda yaşanacak 8-10 milyon metreküplük arz açığının sıkıntıya yol açacak bir miktar olmadığını vurgulayan yetkililer, birkaç gündür yaşanan durumunda arz tüketim dengesinin tüketim yönlü kaymasından kaynaklandığını bildirdiler.
Enerji Bakanlığında ilgili tarafların katılımıyla yapılan toplantıda elektrik üretimini ve dağıtımıyla doğalgaz arzını engellemeyecek yol haritasının  belirlendiğini aktaran Botaş yetkilileri, şu bilgileri verdi: “Bu süreç konutlarda ve sanayide doğalgaz kullanımını etkilemedi, bundan sonra da etkilemeyecek. Söz konusu olan doğalgaz çevrim santrallerinin kullandığı doğalgaz. Onlardan bir kısmı da zaten kendilerine verilen doğalgaz kısılmasının ardından önerilerimize uyarak motorine döndüler.”
otaş Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Fazıl Şenel, son günlerde doğalgaz tüketiminin artması dolasıyla elektrik kesintisinin yaşanmayacağını bildirdi.

Haberin Devamı

Elektrik üretiminde ‘zor gün’e geçildi

ELEKTRİK kesintilerinin tekrarlanmaması için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nda ilgili tüm birimlerin yetkilileriyle toplantı yaptıkların belirten Fazıl Şenel, toplantıda “zor gün” kararı aldıklarını söyledi. İlan edilen zor gün kararının mevzuata uygun, mutat bir uygulama olduğuna dikkati çeken Şenel, “Vatandaşımızın rahat olması lazım. ‘Evsel tüketici’ dediğimiz  vatandaşımız ile sanayicimizin sıkıntı duyabileceği bir durum yok. Zor gün kararı sadece bizim ‘kesintili müşteriler’ dediğimiz firmalarla ilgili. Elektrik üreten firmalar bunlar’’.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!