Türkiye doğalgaz fiyatında OECD ikincisi

Güncelleme Tarihi:

Türkiye doğalgaz fiyatında OECD ikincisi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 05, 2008 10:15

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), sanayide kullanılan doğalgaz fiyatının yüksekliği açısından Türkiye’nin OECD Ülkeleri arasında ikinci sırada geldiğini bildirdi. TİSK, vergi payının azaltılarak sanayi üzerine bindirilen büyük yükün hafifletilmesini istedi.

TİSK’ten yapılan yazılı açıklamada, 1 Ağustos’tan sanayi doğalgazının yüzde 19 daha pahalıya kullanılmaya başlandığı anımsatıldı. Böylece 2008 başından bu yana doğalgaz fiyatının yaklaşık yüzde 34 artırıldığının altı çizilen açıklamada, “Bu durum, elektrik fiyatlarının da yılbaşından beri yaklaşık yüzde 40 artırıldığı hesaba katıldığında, her geçen gün kesinleşen uluslararası rekabet karşısında adeta ölüm ? kalım savaşı veren işletmeler için büyük bir baskı anlamı taşımaktadır” denildi.

TİSK Araştırma Servisi’nce yapılan incelemenin sonuçlarına yer verilen açıklamada, OECD verilerinin, sanayide kullanılan doğalgaz fiyatının yüksekliği açısından Türkiye’nin OECD Ülkeleri arasında Macaristan’dan sonra ikinci sırada geldiğini gösterdiği kaydedildi. Bunun, özellikle istihdamın, enflasyonun ve cari açığın olumsuz gidişatına karşı en önemli araç niteliğinde olan rekabet gücü ve ihracat kapasitesi bakımından kabul edilemez olduğu ifade edilen açıklamada, şu değerlendirmede bulunuldu:

VERGİ DÜŞÜRÜLMELİ

“Öte yandan, doğalgaza yapılan büyük zammın elektrik fiyatlarını daha da artırma ihtimalinden de söz edilmektedir. Elektriğe Ekim 2008’de yüzde 10?15 oranında zam yapılması gündemdedir. Dünya petrol fiyatlarındaki artış zamları gerektirse de, bunu belirli ölçüler içinde tutmak zorunludur. Ayrıca, sanayinin kullandığı doğalgazın fiyatı içinde vergilerin payı yüzde 19,5 gibi çok önemli bir büyüklüktedir. Vergi yükü elektrikte de yüzde 18,5’tir. Sanayinin kullanıldığı doğalgaz ve elektrik üzerindeki vergi yükü mutlaka azaltılmalı; büyümenin ve istihdamın can damarı olan rekabet gücünün yabancı üreticiler karşısında hızla zayıflaması önlenmelidir.”


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!