Türkiye, dijital devrimin en büyüğünü yaşayacak

Güncelleme Tarihi:

Türkiye, dijital devrimin en büyüğünü yaşayacak
Oluşturulma Tarihi: Ocak 31, 2006 00:00

İstanbul'da Türkiye’nin çeşitli illerinden gelen 2 bin 500 bilgisayar mühendisliği öğrencisine seslenen Microsoft’un patronu Bill Gates, "Ülkenizde çok büyük bir devrim gerçekleşecek. Dijital devrimin en büyüğünü yaşayacak ülkelerden biri Türkiye" dedi.

TÜRKİYE’de nüfusun çok büyük bölümünün 25 yaş ve altında olduğunu söyleyen Microsoft Başkanı ve Baş Yazılım Mimarı Bill Gates, "Genç nüfusunuz, eski teknolojileri görmeden, kağıtlarla uğraşmadan dijital teknolojiler ile tanışıyor. Türk Telekom, Türkiye’yi dijitalleştirmek için yoğun çaba harcıyor. Ülkenizde çok büyük bir devrim gerçekleşecek. Dijital devrimin en büyüğünü yaşayacak ülkelerden biri Türkiye" dedi. Gates, bu devrimin Türkiye’deki anahtarının eğitime yapılacak olan yatırımlar olduğunu belirtti.

ÖĞRENCİLERLE BULUŞTU:

Bill Gates, üçüncü Türkiye ziyaretinde dün sabah Türker İnanoğlu Maslak (TİM) Show Center’da Türkiye’nin çeşitli illerinden gelen 2 bin 500 bilgisayar mühendisliği öğrencisi ile buluştu. Konuşmasına, bilgi teknolojilerinin kısa bir özgeçmişini anlatarak başlayan Gates, kişisel bilgisayarları (PC), ’Bugüne kadar yaratıcılığı geliştiren en önemli alet’ olarak tanımladı. Intel’in kurucularından Gordon Moore’un ’Moore Yasası’ olarak anılan ’bilgisayar işlemcileri her iki yılda bir-iki kat hızlanır’ şeklindeki öngörüyü hatırlatan Gates, "Biz şu anda yazılımların ne yapabileceğinin çok başındayız. Artık geçmiştekilerden 1 milyon kat daha hızlı PC’ler kullanıyoruz" dedi.

1 BİZE 7 SİZE:

Microsoft piyasaya ilk girdiği zamanlar bir yazılım endüstrisinin bulunmadığını ve şirketler için kendilerine yazılım üretmenin çok maliyetli bir iş olduğunu söyleyen Bill Gates, "Bugün, ülkelerde 1 dolar platform yazılımlarına (Microsoft ve benzerleri) gidiyorsa, 7 dolar da yerel yazılımcılara gidiyor" dedi.

NEREDE DOĞDUĞUNUZ ÖNEMSİZ:

Önümüzdeki 10 yılda internetin etkisinin çok daha büyüyeceğini ve henüz yolun başında olduğumuzu söyleyen Gates, sözlerini şöyle sürdürdü: "İnternet sayesinde, artık nerede doğduğunuz önemli değil. Sadece iyi bir eğitim önemli. İyi bir eğitim alırsanız, dünya çapında iş yapabilirsiniz. İnternet ve bilgi teknolojileri, üretim maliyetlerinin düşürülmesi, istihdamın artırılması için çok büyük imkanlar sunuyor. Artık, internet üzerinden kullanılan yazılımlar devrimsel fırsatlar getiriyor. Daha dijital yaklaşımlar geliştikçe, prangalarımızdan kurtulacağız. Yazılımlar, iş yapma şeklimizi çok değiştirecekler."

GENÇ NÜFUS:

Türkiye’de Milli Eğitim Bakanlığı, İntel ve Microsoft işbirliğiyle yürütülen öğretmenlere dizüstü bilgisayar kampanyasının "heyecan verici" olduğunu kaydeden Gates, eskiden öğretmenlerin bilgisayar kullanmayı bildiği için kendisinden çekindiğini belirtti. Bilgisayar kullanmayı bilen öğretmenlerin öğrencilerine yol gösterme konusunda başarılı olacaklarına inandığını kaydeden Gates, okullara daha fazla yazılım bağışının yapılmasının da önemli olduğunu ifade etti.

Pardus içeri, Microsoft dışarı

BILL
Gates, öğrencilerle biraraya geleceği toplantı öncesi Türkiye Komünist Partili (TKP) öğrenciler tarafından protesto edildi. Türker İnanoğlu Maslak Show Center girişinde toplanan protestocular, Türkiye’nin ulusal işletim sistemi olarak Tübitak tarafından geliştirilen Pardus adlı açık kaynak kodlu işletim sistemine destek veren "Pardus içeri, Microsoft dışarı", "Köleliğe karşı özgür yazılım" gibi sloganlar attı. Pardus, TÜBİTAK, Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü bünyesinde geliştirilmiş, Linux temelli, ulusal işletim sistemi. İşletim sistemi, adını Anadolu’da yaşamış bir pars türünden alıyor. Ücretsiz olan Pardus, http://www.uludag.org.tr/urunler adresinden yüklenebiliyor. Son 1 ayda 25 bin kişi bu web adresinden Pardus yükledi.

Kızım plak nedir bilmiyor

İÇİNDE bulunduğumuz dönemi, ’dijital 10 yıl’ olarak tanımlayan Bill Gates, şöyle devam etti: "Dijital fotoğraflarımız var, dijital ortamada şarkı dinlemek bizi CD alma sıkıntısından kurtardı. 9 yaşındaki kızıma ’Plak almaya gidiyorum’ dedim. O da ’Baba plak nedir’ diye sordu. Sizin çocuklarınız da CD’yi bilmeyecek."

Kişiye özel TV yayını olacak

YAKIN gelecekte medyanın bütün araçlarının internet üzerinden kullanılmaya başlanacağını belirten Bill Gates, "Elimizde bugün sayfalarca kağıt var. Yakın gelecekte dijitalleşmiş gazeteleri okuyacağız. Ben TV’de benim ilgimi çekecek haberleri izlemek isterim, spor haberlerinde ise tuttuğum takımın haberlerinin ağırlıkta olmasını tercih ederim. Reklamların bile bana yönelik olması gerekir. Dijital teknolojiler sayesinde, kişiye özel TV yayıncılığı yerleşecek" dedi.
Engelliler için çalışıyoruz

MICROSOFT’un, başta görme engelliler olmak üzere engelli insanların bilgisayar teknolojilerinden yararlanabilmesi için de çalıştığını vurgulayan Bill Gates, "Konuşma tanıma teknolojilerinde büyük ilerleme sağladık. Arzu ettiğimiz doğruluğa ulaşamadık ama ulaşmak üzereyiz. Gelecekte bilgisayarlar, sadece sesinizini değil, el yazınızı da tanıyacak" dedi.

Gates’in içtiği su şişesini satacak

MICROSOFT’
un Başkanı Bill Gates’in Maslak’taki Türker İnanoğlu Show Merkezi’nde üniversite öğrencileriyle
/images/100/0x0/55eb3d2ef018fbb8f8b44732
biraraya geldiği toplantıda bir yudum su içtiği pet şişeyi alan İnan Aksu şişeyi internet üzerinden satışa sunacak. İstanbul Kültür Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği 1. sınıf öğrencisi olan Aksu, toplantı sırasında Gates’in şişeden su içmesi üzerine kafasına bir şimşek çaktığını belirterek, "Toplantının sonunda görevlilerin şişeyi almadığını gördüm. Ben de salonun dağılmasını bekledim. Ondan sonra parmak izim geçmesin, Gates’inki, silinmesin diye bir kağıt parçasıyla şişeyi aldım" dedi. Üniversitenin Bilgisayar Kulübü Başkanı da olan Aksu, Gates’in bardak kullanmadan içtiği su şişesini internet üzerinden açık artırmaya çıkaracağını belirterek, şunları söyledi: "10-20 bin dolar (yaklaşık 13-26 bin YTL) bir bedelde satılacağını sanıyorum. Elde edilecek parayı eğitimime kullanacağım. Bu suyun içinde Gates’in DNA’sı var, hayatının kodu var. Bu kadar edeceğini sanıyorum. Geçen gün gazetelerde okudum. Balina kusmuğu 295 bin dolar (yaklaşık 385 bin YTL) etmiş."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!