Türkiye’den vazgeçmiyor

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’den vazgeçmiyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 24, 2013 00:00

ABD’li Saks Fifth Avenue’nün Başkanı İstanbul’a geliyor.

Haberin Devamı

Türkiye’ye girmek için daha önce Beymen ile görüşen Amerikalı çok katlı mağaza zinciri Saks Fifth Avenue, Beymen’in Zorlu’da kendi mağazasını açmaya karar vermesiyle ülke dışında kalmıştı. Bir konferans için ay sonunda İstanbul’a gelecek olan Saks Başkanı Steve Sadove, Türkiye’yi alıcı gözle gezmeyi planlıyor.

TÜRKİYE pazarına son anda giremeyen Amerikalı çok katlı mağaza zinciri Saks Fith Avenue, yeni fırsatlar peşinde. Toplam cirosu 3.1 milyar doları aşan Saks Fifth Avenue, Zorlu Center’da Beymen ile gelecekti ancak Boyner Ailesi Zorlu Center’da 10 bin metrekareye yaklaşan dev bir alanda Beymen açmaya karar verince Saks, Türkiye dışında kalmıştı. Kıtalararası Çok Katlı Mağazalar Birliği’nin İstanbul’da düzenleyeceği konferansa gelecek olan Saks Incorporated Başkanı Steve Sadove’un, büyüyebilecekleri muhtemel pazarlar arasına aldıkları Türkiye’yi alıcı gözle gezeceği öğrenildi. Saks’ın uluslararası pazarlardan sorumlu yöneticileri daha önce İstanbul başta, Türkiye’yi incelemişlerdi. Ziyareti öncesi Steve Sadove’a ulaşıp birkaç soru yönelttik.

TÜRKİYE’Yİ BİLİYORUZ

Türkiye’deki perakende sektörünün gelişiminden ne kadar haberdarsınız?

-  Uluslararası Pazarlardan sorumlu Kıdemli Başkan Yardımcımız David Pilnick olası genişleme fırsatlarını görmek için dünyayı dolaşıyor. Bu doğrultuda Türkiye’ye de seyahat etti ve buradaki perakende pazarı hakkında bilgi sahibi.

Türkiye pazarına girmek üzereydiniz ama planlar bozuldu. Türkiye pazarına girmeyi düşünür müsünüz bir ortakla veya tek başınıza?

-  Olası genişleme alanları hakkında yorum yapmak şirket politikamıza aykırı olduğu için yanıt veremiyorum.

Türk markalardan ve tasarımcılardan ne kadar haberdarsınız?

-  Markalarımızın çoğu Avrupa menşeli ve burada üretilen markalar. Türkiye’den bazı satıcılarla sınırlı ölçüde iş yapıyoruz ve aynı zamanda özel marka ürünlerimizin birkaçını Türkiye’den tedarik ediyoruz.

Haberin Devamı

Kopyalayarak başarı gelmez

Department store’ler genellikle bulundukları ülkelerin dışında başarılı olamıyorlar. Neden böyle?

- Saks Fifth Avenue Meksika (2), BAE, Bahreyn ve Kazakistan’da lisanslı mağazalar işletiyor. Ana büyüme
stratejisi olmamasına rağmen uluslararası ruhsat vermenin Saks Fifth Avenue markasının ulaştığı sınırları genişletmek ve artan gelir akışı yaratmak gibi bazı avantajları bulunuyor. Ancak uluslararası büyümede kopyalama yaklaşımını kullanamazsınız. Uluslararası bir mağaza açmak için doğru yeri, doğru yerel ortağı bulmak ve doğru markalara erişimi sağlamak zorundayız. Biz genel olarak lüks pazarında yeterli hizmeti almayan fakat zenginlik oranı ve turizmi büyüyen, gelişmekte olan pazarları hedefliyoruz.

Haberin Devamı

Dünya devlerinin İstanbul çıkarması

31 ülkeden 35 güçlü markanın üye olduğu Kıtalararası Çok Katlı Mağazalar Birliği (IGDS), 2 yılda bir düzenlediği World Department Store Forum’un 3’üncüsünü 30-31 Mayıs’ta Boyner Büyük Mağazacılık’ın ev sahipliğinde İstanbul’da yapılacak. Boyner Büyük Mağazacılık Genel Müdürü Aslı Karadeniz, “Perakende sektörüne yön veren 300’ü aşkın üst düzey yönetici ve uzman katılacak. Bunlar arasında ABD’den Macy’s CEO’su Terry Lundgren, Saks Incorporated Başkanı Steve Sadove, Almanya’dan Karlstadt CEO’su Andrew Jennings, Fransa’dan L’Oreal Luxe Perakende Direktörü Vincent Boinay, İsviçre’den Hublot Başkanı Jean-Claude Biver da var” dedi.

Haberin Devamı

Online müşteri sayımız artıyor

Gelecekte mağazacılıkta neler olacak?

- Saks olarak tüm kanallara hâkim bir perakendeci olmak ve müşterilerimize nasıl ve ne zaman hizmet almak istiyorlarsa o zaman ve o şekilde hizmet verebilmek için çalışıyoruz. Bu amaçla yeni teknolojiye büyük yatırım yapıyoruz. İnternet satışlarımız katlanarak artmaya devam ederken mağazalarımızda satış artışını gerçekleştirmek için halen anlamlı fırsatlar da görüyoruz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!