Türkiye’deki akaryakıt pompa fiyatı Avrupa’dan daha hızlı düşüyor

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’deki akaryakıt pompa fiyatı Avrupa’dan daha hızlı düşüyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 22, 2008 00:00

TÜPRAŞ, ’petrol fiyatı indi, akaryakıt neden ucuzlamıyor’ tartışmaları üzerine bir açıklama yaptı. TÜPRAŞ, yaptığı açıklamada, son günlerde akaryakıt fiyatlarıyla ilgili olarak kamuoyunda bir bilgi kirliliği yaşandı belirterek, pompa fiyatlarında temmuz-ekim döneminde yapılan indirim miktarının Avrupa ülkelerindeki indirimlerden daha fazla olduğunu kaydetti. Akaryakıt pompa satış fiyatının içinde verginin önemine dikkat çekilen açıklamada, bugün 2.92 YTL olan benzin pompa satış fiyatı içerisindeki vergi yükünün 1.94 YTL olduğunun altı çizildi. Tüpraş’ın açıklamasında şu bilgilere yer verildi:

Yüzde 37 düştü

8 Temmuz’dan 20 Kasım’a kadar kur etkisi dikkate alındığında Akdeniz piyasasında benzin fiyatları (YTL bazlı) yüzde 52 oranında düşerken, Tüpraş fiyatlarını yüzde 49 oranında düşürmüştür. Motorin fiyatları da Akdeniz piyasasında yüzde 39 düşerken, Tüpraş rafineri satış fiyatlarını yüzde 37 oranında düşürmüştür.

Hem benzin hem de motorinde ülkemizdeki pompa fiyatlarında temmuz-ekim döneminde yapılan indirim miktarı Avrupa ülkelerindeki indirimlerden daha fazladır. Benzinde Türkiye’deki litre başına pompa fiyatları 0.34 YTL düşerken, Avrupa ortalaması 0.22 YTL olmuştur. Aynı şekilde, motorin pompa fiyatları ülkemizde 0.41 YTL düşerken, Avrupa’daki pompa fiyatları 0.23 YTL düşmüştür.

1.94 YTL’si vergi

Akaryakıt pompa satış fiyatının içerisindeki en büyük pay vergi. Bugün litresi 2.92 YTL olan benzin pompa satış fiyatı içerisindeki ÖTV 1.49 YTL olup, bu tutar üzerinden de yüzde 18 oranında KDV alındığından toplam vergi yükü 1.94 YTL’ye ulaşmıyor.

Maliye Bakanlığı’nın tercih ettiği sabit vergi uygulaması sayesinde tüketici büyük fiyat dalgalanmalarından korunuyor. Örneğin, 2006 yılında ham petrolün varili 60 dolar seviyelerinde iken benzinin pompa fiyatı yaklaşık 2.50 YTL idi. Temmuz 2008’de ise ham petrolün varili 140 doları aştı. Ancak benzinin pompa fiyatı, yüzde 133 oranında artıp 5.83 YTL’ye yükselmemiş, 3.55 YTL’de kaldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!