Türkiye’de ’temassız kart’ geliştirdi satış Nijerya’ya kadar uzandı

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’de ’temassız kart’ geliştirdi satış Nijerya’ya kadar uzandı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 12, 2009 00:00

Ödeme sistemleri şirketi ABD’li Verifone’un Türkiye ofisi, ulaşımda geliştirdiği temassız kart sistemlerini, yurtdışına ihraç etmeye başladı.

Verifone Güneydoğu Avrupa Bölgesi Genel Müdürü Soner Çaşur, temassız kart teknolojisinin Türkiye’nin hemen her ilçesinde kullanılmaya başlandığını belirterek, yaptıkları uygulamaların yurtdışında da ilgi çektiğini söyledi. Verifone Türkiye’nin ulaşıma yönelik ödeme sistemlerinde şirket içinde merkez durumuna geldiğini belirten Çaşur, "Türkiye’de birçok ilde ulaşımda temassız ödeme sistemleri projesi geliştirdik. Afrika ülkesi Nijerya’da çok büyük bir projeyi sona erdirmek üzereyiz. Balkanlarda da iki tane almak üzere olduğumuz proje var. Taşımacılık sistemlerinin temassız kartlara geçişi çok hızlı oluyor bütün dünyadan talep geliyor" dedi.

Eski Sovyet, Balkan ve Afrika ülkelerinde hükümetlerin en önemli sorununun nakit akışının kontrolü olduğunu dile getiren Çaşur, "Bu ülkelerde POS kullanımı büyük önem taşıyor, bu nedenle hükümetler ödeme kartlarını, temassız kartları teşvik ediyor. Bu anlamda bu bölgelerde önemli fırsatlar var. Biz buralardaki boşluğu iyi değerlendireceğiz" diye konuştu.

200 milyon dolarlık proje

Nijerya ve Afrika’daki diğer ülkelerin ulaşımdaki temassız kart uygulamalarını görüp kendilerine geldiğini aktaran Çaşur, şunları söyledi: "Türkiye’deki projelerimizden etkilenip bizi buldular. Şu anda 20-30 civarında ulaşımda ödeme sistemleri projesiyle ilgileniyoruz. Bu tarz projeler de yerel yönetimlerle ilgili. Nijerya ve Balkanlardaki projelerimiz 10 milyon dolardan başlayıp, 200 milyon dolarlık bütçelere kadar çıkabiliyor. Bu yatırımlara 2010’da başlayacağız."

Ürün de geliştiriyor

Soner Çaşur, Türkiye Verifone’un, kendi çapında bir ürün geliştirme merkezi olduğunu da dile getirerek, "Katmadeğer de geliştiriyoruz. Amerika’da üretilen bir cihazın üzerine farklı bir aparat takarak o cihazı farklı alanlarda kullanıma açtık. Bu cihaza 120 ülkeye pazarlayacağız. Barkod entegrasyonu için de sekiz ülkeyle görüşüyoruz. Çevre ülkelerdeki bankalarda ödeme sistemlerindeki Türkiye’deki birikimimizi kullanacağız. Bu ülkelerde gidilmesi gereken önemli mesafeler var" bilgisini verdi.

Türkiye Verifone’un önemli merkezi oldu

TÜRKİYE’
de çalışan sayılarının 110 olduğunu ve 40 kişinin Ar-Ge departmanında görev aldığını ifade eden Soner Çaşur, "Türkiye’de geliştirdiğimiz pek çok projeyi dünyaya tanıtıyoruz. Türkiye’yi çeşitli konularda merkez yapmak istiyoruz. Verifone Türkiye’nin dünyada farklı bir noktaya gelmesini sağlamak istiyoruz. Zaten geçen yıl Güneydoğu Avrupa bize bağlandı, başka ülkelerden sorumlu halegeldik" dedi.

Türk bankaları ödeme sistemlerinde ilerde

VERİFONE
Güneydoğu Avrupa Bölgesi Genel Müdürü Soner Çaşur, krizden ödeme sistemlerinin çok fazla etkilenmediğini kaydederek, şöyle konuştu: "Kriz dönemlerinde kredi kartı öne çıkar. Bu nedenle ödeme sistemlerinde kesintiye gidilmez. Bankalar krizde bile ödeme sistemleri yatırımında kesintiye gitmiyor, operasyonel verimliliğe yöneliyorlar. Krizde elbette işler artış göstermedi ama kriz planlarımızı kesinlikle etkilemiş değil. Türk bankaları zaten ödeme sistemlerinde son derece önde. Kredi kartları ülkelerde kayıtdışının azaltıllması açısından da önemli. Yeni sistemde otobüse binmek için kullanılan kart, küçük boyutlu alışverişlerde de kullanılabiliyor."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!