Türkiye’de kredi kartında kár Amerika’dan yüksek

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’de kredi kartında kár Amerika’dan yüksek
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 11, 2008 00:00

Dünyanın saygın gazetelerinden New York Times (NYT), "Borç Tuzağı" başlığıyla Türkiye’de kredi kart kullanımının yayılması ve borçlanan insanların yaşadığı önemli sorunlara değinen bir yazı yayımladı.

NYT, "Kredi kart işi, Türk bankaları için kárlı. Kart başına kár, Amerika’dan yüksek. Bu, bankaları, yabancı yatırımcılar için çekici hale getirdi" yorumunu yaptı. NYT, ’Türkiye’nin en zengin ailelerinden birinin çocuğu’ olarak nitelendirdiği Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer şu açıklamasına yer verdi: "Bu, kendi kendini dönüştüren bir toplumdur. 2006 yılında Akbank’ın yüzde 20’sini satın alan Citigroup’u kısmen çeken, Akbank’ın kredi kart işleriydi." Gazete, yenilikçi uygulamalarıyla Türkiye’nin kredi kartında dünyaya model olduğunu da aktardı.

Kriz olabilir

Türkiye’de kredi kart sayısının 38 milyon üzerine çıkarken büyüyen borçlar nedeniyle yaşanan trajedilere örnekler veren NYT, "Güney Kore’de 2003 yılında ödenmeyen kredi kart borçlarının artması ulusal bir krizi tetiklemişti. Şimdi sektör uzmanları, Türkiye ve Çin gibi hızla yükselen piyasalarda benzer tehlike görüyor" diye yazdı.

18 milyar dolar borç

Eskiden borçlanmanın hiç hoş karşılanmadığı Türkiye’de bir kültür değişimi yaşandığını, kredi kartlarının yayıldığını anlatan gazete, Türkiye’de 30 yıl önce 10 binden az kart olduğuna değindi. Türkiye’de kredi kart borçlarının, geçen yıl, beş yıl öncesi düzeyinin altı katı artarak 18 milyar dolara yaklaştığını Türk gazetelerinin de, ya kendilerini ya başkalarını öldüren umutsuz kredi kartı sahiplerine ilişkin olaylarla dolup taştığını kaydetti.

41 insan öldü

NYT tüketici gruplara dayanarak Türkiye’de 2003-2006 döneminde kredi kart borçları nedeniyle 41 insanın ya intihar yada cinayet sonucunda öldüğüne dikkat çekerken "40 bin dolarlık" borcu olduğu belirtilen 37 yaşındaki polisin İstanbul’da sokak ortasında intihar etmesi olayını da aktardı. Türkiye’de artan trajedilerin, 2006 yılında yasal değişikliklerin yapılmasına neden olduğunu kaydeden gazete, kart faizlerine getirilen sınırlamalara işaret etti. Bu çerçevede 2006 yılında yüzde 8 olan vadesi geçmiş kredi kart borçlarının oranının geçen Mart ayında yüzde 6.3’ye indiğini kaydeden gazeteye konuşan bankacı Ali Ertenü, "Burası çok oynak bir yer" dedi ve küresel ekonominin aşağıya doğru yönelişiyle kredi kart müşterileri için sorunların ortaya çıkabileceği uyarısını yaptı. NYT, Türk bankacıların kredi kartları konusunda aşırılıkların olduğunu kabul ettiğini de belirtti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!