Türkiye’de ‘çok güzel’ büyüdük, yeni teşvikler iştahımızı artırabilir

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’de ‘çok güzel’ büyüdük, yeni teşvikler iştahımızı artırabilir
Oluşturulma Tarihi: Şubat 26, 2012 00:00

Dünyanın en büyük kimyasallar üreticisi BASF’ın CEO’su Kurt Bock, dinamik bir ekonomi olarak nitelediği Türkiye’de işlerinin “Çok güzel büyüdüğünü” belirterek, yeni teşvik sisteminin yatırım iştahlarını artırabileceğini söyledi.

Haberin Devamı

KÜRESEL kimya ve enerji devi BASF’ın CEO’su Kurt Bock, 7 üretim tesisiyle faaliyet gösterdikleri ve 18 ülkeyi yönettikleri Türkiye’deki büyümelerinden memnun olduklarını belirtti. Bock, yakında açıklanması beklenen yeni teşvik sistemine ilişkin, “Sadece teşvik almış olmak için bir yatırım planlamasak da teşvikler kesinlikle yatırıma yönelik motivasyon artırıcı bir etkiye sahip” diye konuştu.
Çok güzel büyüdük
BASF’ın 2011 sonuçlarını Almanya’nın Ludwigshafen şehrinde CFO (Finans Baş Sorumlusu) Hans-Ulrich Engel ile birlikte açıklayan Bock, 2011’de Türkiye’deki işlerinin “çok güzel büyüdüğünü” ifade etti. Büyümenin arkasında özellikle dinamik ekonomi ve Cognis (kimya şirketi) satın alımı olduğunu belirten Bock, “Cognis’in ülkenizde ek varlığı
var. Ayrıca geçtiğimiz yıl yapı kimyasalları ve poliüretan sistem evlerine yönelik yatırımlarımız oldukça başarılı oldu” dedi.
Niş yatırımlar
Yakında açıklanması planlanan yeni teşvik sisteminin, yeni yatırımları gündeme getirip getirmeyeceğini sorduğumuzda ise Bock, “Teşvik oldukça ince bir konu. Biz yatırımlarımıza çoğunlukla pazarın cazibesine göre karar veriyoruz. Teşvikler, yatırımlar için ek bir motivasyon sağlayabilir ancak sırf teşvik almış olmak bir yatırıma karar veremeyiz. Tabii ki teşvik, yatırım motivasyonu arttırıcı bir unsur”  yanıtı verdi. Bock, Türkiye’de genel bir petrokimya tesisi yerine, “yapı kimyasalları” örneğindeki gibi daha spesifik ihtiyaçlara yönelik yatırımları tercih ettiklerini vurguladı.
Ilımlı başlangıç
Net kârlarının 2011’de yüzde 35.8 artarak, 6.19 milyar Euro’ya çıktığını ve yıllık satışlarının yüzde 15.1’lik yükselişle 73.5 milyar Euro olarak gerçekleştiğini açıklayan Bock, şöyle devam etti: “2011 BASF için çok başarılı yıllardan biri oldu, 2010’un satış ve kazançtaki rekor seviyelerini önemli ölçüde aştık. 2012’ye ılımlı bir başlangıç yapan global ekonominin, yıl boyunca hızlanmasını bekliyoruz. Özellikle Avrupa ve ABD’de olmak üzere yaşanmakta olan borç krizlerinin neden olduğu belirsizlikler, büyüme olasılıklarını engelleyecek. Kimya sektöründeki itici güç yine ağırlıklı olarak gelişmekte olan pazarlardan gelecek.”

Haberin Devamı

Türkiye’deki satışları 832 milyon Euro’ya çıktı

Haberin Devamı

BASF’ın Türkiye’de 2010 yılında 649 milyon Euro olarak gerçekleşen satışları, 2011’de 832 milyon Euro’ya yükseldi.
Türkiye’de 2010’da 606 olan çalışan sayısı ise geçtiğimiz yıl 765’e çıktı.
2011’de şirketin küresel çalışan sayısı ise 2010’a göre yüzde 1.8 artışla, 111 bin 141 kişi olarak gerçekleşti.
CEO Kurt Bock, 2012’de dünya çapında 1500 kişiye işe almayı planladıklarını açıklayarak, bunun çoğunlukla büyümeyi planladıkları Asya’da olacağını söyledi.

Libya’daki petrol üretimi büyümeyi destekleyecek

KURT Bock, 2012 hedefleriyle ilgili olarak, “2012 yılının ilk yarısında, önceki yılın ilk iki çeyreğinin yüksek seviyelerini elde edemeyebiliriz. Ancak ikinci yarısıdan itibaren, önceki yılın aynı dönemine ait seviyeleri aşmayı bekliyoruz” dedi. Şirket, bu hedefleri Libya’daki ham petrol üretiminin yeniden başlaması ile desteklemeyi planlıyor.

Haberin Devamı

Gazprom kontrata sadık kalabildi

HEM Güney Akım, hem Kuzey Akım boru hatlarında Gazprom’un ortak olduğu BASF CEO’su Kurt Bock’a, “Rusya’nın her zaman, soğuk savaş döneminde bile, gaz tedariğinde güvenilir buluyordunuz. Bu değişti mi?” sorusu yöneltildi. Bock, “Gazprom, bu beklenmedik zor zamanlarda bile kontratlarının tüm yükümlülüklerine uydu. Gazprom’un sağlayamadığı, kısa dönemli olağanüstü talep artışının tedariği oldu.” yanıtını verdi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!