Türkiye’de cirosu 136 milyon lirayı aştı, Almanya’daki merkezi geçti

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’de cirosu 136 milyon lirayı aştı, Almanya’daki merkezi geçti
Oluşturulma Tarihi: Mart 28, 2012 00:00

Türkiye, Faber-Castell markalı ürün satışlarında ikinci sıraya yükselerek firmanın anavatanı Almanya’ya yüzde 5 fark attı.

Haberin Devamı

Adel Kalemcilik Genel Müdürü Taner Dursun, “Geçtiğimiz yılı yüzde 22 büyüme oranı ile 136.1 milyon TL net ciroyla kapattık. Bu satışların büyük bölümü Faber-Castell ürünlerinden elde edildi. Böylece, Türkiye Faber-Castell ürünlerinin satıldığı ülkeler arasında ikinciliğe yükseldi. İlk sırada Brezilya yer alıyor” dedi. Dursun, Faber-Castell’in hakim olduğu ortak şirketlerinden elde ettiği dünya cirosunun da (Türkiye hariç) 538 milyon Euro’ya ulaştığını belirtti.
Yeni fabrikaya 25 milyon dolar
Anadolu Grubu ve Faber-Castell’in ortaklığı ile kurulan Adel Kalemcilik’in Kartal’daki fabrikasının şirketin Çayırova Şekerpınar’da sahibi olduğu arsada kurulacak yeni fabrikaya taşınacağını belirten Dursun, “25 milyon dolarlık yatırım planladık. 2013 sonunda inşaat bitmiş, taşınma tamamlanmış olacak. Yeni fabrika ile en büyük ürün grubunu oluşturan kurşun ve boya kalemleri kategorisinde üretim kapasitesi yüzde 25 artacak” diye konuştu. Geçtiğimiz yıl Adel Kalemcilik ve Alman ortağı Faber-Castell ile eşit ortaklıkla kurulan ‘Faber-Castell Anadolu’ isimli şirketin Rusya pazarında satış ve pazarlama faaliyetlerine başladığını da anlatan Dursun, “Faber-Castell Anadolu’yu 77 milyon ruble (yaklaşık 2.6 milyon dolar) toplam sermayeyle kurduk. Rusya’daki 3’üncü yılda yıllık 15 milyon dolarlık ciroya ulaşmayı hedefliyoruz” dedi.
Rusya 3 milyar dolarlık pazar
Taner Dursun, şöyle devam etti: “Rusya’da kırtasiye pazarı 3 milyar dolara ulaşıyor. Faber Castell Anadolu’nun rekabet ettiği pazarın hacmi 350 milyon dolar. Rusya’da satılan ürünlerin büyük bölümü ‘ucuz’ grubuna giriyor. Rusya 142 milyonluk nüfusuyla büyük potansiyele sahip. Bu pazarda başarılı olursak başka ülkelerde de işbirliği yapabiliriz. Rusya’nın ardından eski Sovyet ülkelerinde de yaygınlaşmak istiyoruz. Anadolu Grubu bu bölgede çok kuvvetli.”
Avrupa’da payı yüzde 13
Ağaç cidarlı kalemlerde Türkiye’nin ve bulunduğu bölgenin en büyük kalem üreticisi Adel Kalemcilik’in Avrupa’daki üretim payının yüzde 13’e ulaştığını kaydeden Dursun, şunları söyledi: “Türkiye’de üretici ve ithalatçı fiyatlarıyla pazar hacmi 1 milyar TL civarındaki Türk kırtasiye sektöründe yüzde 13 pazar payı ile lideriz. İhracatımız, bir önceki yıla oranla yüzde 13 artarak 4.5 milyon dolar oldu. Net kârımız ise yüzde 19.5 artarak 26 milyon TL’ye ulaştı. 2012’de de çift haneli büyüme öngörüyoruz.”

Haberin Devamı

18 ayar altın işlemeli kalem 3 bin 500 Euro’ya satılıyor

Haberin Devamı

‘YILIN kalemi’ olarak her yıl belirli sayıda kalem üreten Faber-Castell’in bu yıl altın varak ve meşe ağacını buluşturan bir dolmakalem ürettiğini söyleyen Adel Kalemcilik Genel Müdürü Taner Dursun, “18 ayar çift renkli altın kalemin fiyatı 3 bin 500 Euro. 2011 yılının kalemi 1500 adet üretilmişti ve 3 bin 200 liraya satışa sunulmuştu. Türkiye’de 40 adet satılmıştı” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!