Türkiye’de çift sim kartlı cep üretecek

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’de çift sim kartlı cep üretecek
Oluşturulma Tarihi: Haziran 30, 2009 00:00

GM’nin Türkiye’deki dağıtıcısı olan Gençcell, General Mobile’la beraber çift sim kartlı cep telefonu üretimi için 20 milyon dolarlık yatırım planlıyor. Gençcell Yönetim Kurulu Başkanı Necati Genç, Bilgi ve İletişim Teknolojileri Kurumu’nun (BTK) onayıyla çift sim kartlı cep telefonunun prototip üretimini yaptıklarını belirterek, vergi teşviği olması durumunda bu yıl sonunda ya da gelecek yıl üretime başlayabileceklerini açıkladı. Genç, “1.5 yıldır üzerinde çalışıyoruz. Üretimi denedik, her yönüyle montajını yapabiliyoruz. Araştırma geliştirme merkezimiz de var. Bu şekilde telefona daha fazla katma değer katarak satışını yapmak istiyoruz. Türkiye’de üretim için 20 milyon dolar gerekiyor. Gerekli teşvikler sağlanırsa hem GM, hem de Gençcell olarak 2009 yılı sonuna doğru üretim yapmak istiyoruz” diye konuştu.

Cep’te üretim üssü

Türkiye’de yılda yaklaşık 6 milyar doların ithal cep telefonu için harcandığına dikkat çeken Genç, “Akıllı cep telefonlarının araştırma geliştirmesini yaparak, katma değerli kısımlarını üretip, rekabet ortamında avantaj sağlanabilir. Türkiye’de yan sanayi olmamasına karşın, Türkiye’yi cepte üretim üssü yaparak katma değer yaratabiliriz” dedi. Cirolarının 100 milyon dolar olduğunu aktaran Genç, geçen yıl 450 bin çift sim kartlı telefon satarak GM bünyesinde en fazla satış yapan ülke konunumuna geldiklerini, hedeflerinin 600 bin adetlik satış yapmak olduğunu kaydetti. Gençcell Yönetim Kurulu Üyesi Muzaffer Gölcü ise, geçen yıl Türkiye’de 15 milyon cep telefonu satıldığını bunların 1 milyon adedinin çift sim kartlı olduğunu aktararak, bu yıl ise 1 milyon 800 adet çift sim kartlı cep telefonu satılmasının beklendiğini kaydetti. Gölcü, “Türkiye’de çift sim kart yüzde 80 iş amaçlı kullanılıyor. Fiyatı daha uygun olduğu için çift sim kart kullanımı yüzde 10’larda” dedi.

İlk Türkçe Android işletimli cep geliyor

GENERAL Mobile’ın Türkiye temsilcisi Gençcell, Google’ın özgür yazılım sistemi Linux’u kullandığı yeni işletim sistemi Android’i de Türkçeleştiriyor. Gençcell, Türkçe Android işletim sistemine sahip cep telefonu DSTL1’i de temmuz ayında piyasaya sunuyor. General Mobile Ülke Müdürü Melih Coğan, kendi Ar-Ge merkezlerinde bunu Türkçeleştirdiklerini söyledi. Coğan, şöyle devam etti: “Android’de İngilizce’den başka dil yok. Yıl sonuna kadar 60 bin adet Android’li telefon satmayı hedefliyoruz. İlk Türkçe Android işletim sistemli çift sim kartlı cep telefonu DSTL1, ABD ile aynı anda satışta olacak. DSTL1, internet üzerinden indirilebileek uygulamalarla da geliştirilebilecek. Yurtdışında 9 cep modelinde Android sistemi tanıtıldı, bu işletim sistemi notebook’larda da kullanılıyor.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!