Türkiye büyümede zirveye koşuyor

Güncelleme Tarihi:

Türkiye büyümede zirveye koşuyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 01, 2021 07:00

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 3. çeyreğe ilişkin GSYH verilerini açıkladı. Verilere göre Türkiye ekonomisi yılın 3. çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 7.4 büyüdü. Türkiye bu büyüme oranı ile G20 ve OECD ülkeleri içinde en hızlı büyüyen ikinci ekonomi oldu. Büyümeye en yüksek katkıyı ise 6.8 puanla dış ticaret verdi.

Haberin Devamı

Türkiye ekonomisi yılın üçüncü çeyreğinde vatandaşın tüketimi ve ihracattaki artışla yüzde 7.4 büyüdü. Türkiye yüzde 7.4 büyümesiyle üçüncü çeyrekte G20 ülkeleri arasında Hindistan sonra en hızlı büyüyen ekonomi oldu. Dış ticaret üçüncü çeyrekte 6.8 puanlık katkıyla ekonomik büyümeye en yüksek net katkıyı veren sektör oldu. Vatandaşın tüketimi ise yüzde 9.1 arttı. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) dün yayımladığı üçüncü çeyrek verilerine göre, gayri safi yurtiçi hasıla TL bazında cari fiyatlarla geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 35.5 artarak 1 trilyon 915 milyar 467 milyon lira oldu, dolar bazında ise ekonominin büyüklüğü 225 milyar 497 milyon dolar gerçekleşti. Son 4 çeyrek itibariyle ekononin büyüklüğü TL bazında cari fiyatlarla 6 trilyon 418 milyar 679 milyon lira dolar bazında ise 795 milyar 167 milyon dolar oldu. Kişi başı milli gelir de üçüncü çeyrek itibariyle 9 bin 509 dolara yükseldi.

Haberin Devamı

SANAYİ YÜZDE 10 BÜYÜDÜ

Üretim yöntemine göre geçen yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 8.1 büyüyen sanayi üretimi bu yıl üçüncü çeyrekte yüzde 10 büyüdü. Üçüncü çeyrekte sanayideki büyümenin ekonomiye katkısı 1.85 puan oldu. Geçen yıl kredi kampanyalarıyla yüzde 3.2 büyüyen, bu yılın ilk iki çeyreğinde de büyüme performansını sürdüren inşaat sektörü, üçüncü çeyrekte yüzde 6.7 daraldı. Sektörün ekonomiye 0.43 puan azaltıcı etkisi oldu. Geçen yıl pandeminin etkisinin en fazla hissedildiği hizmetler sektörü, bu yılın üçüncü çeyreğinde turizm sektörünün etkisiyle yüzde 20.7 büyüdü ve ekonomiye 4.45 puanlık katkı sağladı. Bilgi ve iletişim sektörü büyümesini üçüncü çeyrekte de sürdürdü. Yüzde 22.6’lk büyüme gösteren sektör ekonomiyi de 0.63 puan yukarıya taşıdı. Üçüncü çeyrekte yüzde 19.9 daralan finans sektörü ekonomiyi de 1.01 puan olumsuz etkiledi. Gayrimenkul sektörü yüzde 4.7 büyürken, idari destek ve hizmet faaliyetleri sektöründe yüzde 25.4’lük büyüme görüldü. Kamu yönetimi, eğitim, sağlık sektöründe ise yüzde 8.3 büyüme 0.79 puanlık katkı sağladı.

Bu yıl üçüncü çeyrekte tarımda küçülme yüzde 5.9 olurken, ekonomik büyümeyi 0.73 puan geriletti. Geçen yıl ikinci çeyreğinde tarım sektörü yüzde 5.4 üçüncü çeyrekte ise yüzde 6.7 büyümüştü. Ekonomiye üçüncü çeyrekte en önemli katkı dış ticaretten geldi. İhracatın yüzde 25.6 arttığı üçüncü çeyrekte ithalat yüzde 8.3 daraldı. İhracattan büyümeye 5.02 puan katkı gelirken, ithalat da büyümeyi 1.8 puan destekledi. Böylece net dış ticaretin büyümeye katkısı 6.8 puana ulaştı. Stoklar ise büyümeyi 5.4 puan geriletti. Vatandaş üçüncü çeyrekte tüketimini yüzde 9.1 artırarak ekonomik büyümeye 5.4 puanlık katkı sağladı. Devletin tüketim harcamaları ise yüzde 9.6 artarken üçüncü çeyrekte ekonomiye de 1.21 puanlık katkı yaptı. Yatırımlar dört çeyrek sonra bu yıl üçüncü çeyrekte daraldı. Yüzde 2.4 gerileyen yatırımlarda etkili olan inşaat yatırımlarındaki küçülme oldu. Yatırımların ekonomiyi küçültücü etkisi ise 0.65 puan oldu. Makine ve teçhizat yatırımlarında yüzde 17.5 büyüme, inşaatta ise yüzde 9.6 daralma oldu.

Haberin Devamı

Türkiye büyümede zirveye koşuyor

‘ÜCRETLİNİN PAYINI ARTTIRMAK İÇİN ADIM ATILACAK’

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, Twitter hesabından yaptığı değerlendirmede, “Dış talebin verdiği önemli katkıyla 2021’in üçüncü çeyreğinde yıllık yüzde 7.4 oranında büyüdük. Ücretli kesimin milli gelirden aldığı payı arttırmak için gerekli adımlar atılacaktır. Vatandaşlarımız müsterih olsun, herkesin büyümeden en iyi şekilde faydalanması temel önceliğimizdir” dedi.

Türkiye büyümede zirveye koşuyor

BÜYÜMENİN YÜZDE 92’Sİ İHRACATTAN

Ticaret Bakanı Mehmet Muş da, “Türkiye, ihracatla büyümeye devam ediyor. Ekonomimiz 3. çeyrekte yüzde 7.4 büyüdü. Net ihracatın büyümeye katkısı 6.8 puan oldu. Büyümemizin yüzde 92’si ihracat katkısıyla gerçekleşti. İhracat, büyümemizin itici gücü olmaya devam edecek” değerlendirmesini yaptı. 

Haberin Devamı

Türkiye büyümede zirveye koşuyor

Türkiye büyümede zirveye koşuyor

‘EMİN ADIMLARLA İLERLİYORUZ’

Türkiye ekonomisinin yılın üçüncü çeyreğindeki büyüme rakamlarını değerlendiren Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, ihracat ailesi olarak büyümeye verdiklerini katkıdan gurur duyduklarını söyledi. Gülle, “GSYHdeki büyümeye ihracatın katkısı 5 puan (yüzde 68), net ihracatın katkısı ise 6.8 puan (yüzde 92.3) oldu. Bu rakamlar, dış ticaret fazlası veren Türkiye hedefimize emin adımlarla ilerlediğimizi; ihracatla büyüyerek ihracatla güçlendiğimizi gösteriyor. Aynı tempoyla devam ettiğimiz takdirde 2023 yılının 242 milyar dolar olan Orta Vadeli Programdaki (OVP) ihracat hedefini 2022 yılında gerçekleştireceğiz” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!