Türkiye büyük ama biz fakiriz

Güncelleme Tarihi:

Türkiye büyük ama biz fakiriz
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 01, 2001 00:00


Haberin Devamı

Dünya Bankası tarafından açıklanan ‘‘2001 Dünya Kalkınma Raporu’’nda Türkiye dünyanın en büyük 22'nci ekonomisi oldu. Ancak, ülkeler arasında kişi başına düşen milli gelire göre yapılan sınıflamada Türkiye Vanuatu ve Namibya gibi ülkelerle aynı grupta yer aldı.

Dünya Bankası'nın 1999 yılı verilerine göre hazırladığı ‘‘2001 Dünya Kalkınma Raporu’’nda Türkiye, dünyanın 22'nci büyük ekonomisi ilan edildi. Ancak, Türkiye yine aynı raporda kişi başına düşen milli gelire göre ülkeler arasında yapılan sınıflamada, Vanuatu, Tonga, Namibia ve Samoa gibi ülkelerle aynı kategoride yeraldı.

Dünya Bankası tarafından Washington'da devam eden İlkbahar Toplantıları'nda yayınlanan raporda, Türkiye 1999 yılı verilerine göre, toplam 186.5 milyar dolarlık Gayri Safi Milli Hasılası (GSMH) ile 207 ülke arasında 22'inci sırada yer aldı. Türkiye, aynı listede kişi başına düşen milli gelir dikkate alınarak yapılan sıralamada ise 2 bin 900 dolar ile 90'ıncı oldu.

ABD EN BÜYÜK

Raporda, ülkelerin yüzölçümleri, toplam gelirleri, kişi başına düşen gelirleri, büyüme hızları, nufusu yoğunlukları gibi bir çok bilgi yer aldı.

Nüfusu 30 binden büyük 207 bin ülkenin dahil edildiği araştırmada ülkeler hem bulundukları bölgelere göre, hem de kişi başına düşen milli gelirlerine göre sınıflandırıldılar.

Yapılan sınıflandırmalarda, ekonomik büyüklük açısından 9 trilyon dolarlık toplam gelir ile ABD dünyanın en büyük ekonomisi oldu. Kişi başına gelir açısından ise, İsviçre 38 bin dolarlık gelir ile dünyanın en zengin nüfuslu ülkesi oldu.

Türkiye, kişi başına 2900 dolarlık gelir ile ‘‘Alt Orta Gelir Grubu’’na dahil ülkeler arasında bulunuyor. Türkiye'nin içersinde yer aldığı grupta, Arnavutluk, Cezayir, Küba, Sri Lanka, Tayland, Litvanya, Papua Yeni Gine gibi 55 ülke yer aldı.

Kişi başına gelirde aynı grupta olduğumuz ülkeler

Arnavutluk

Cezayir

Belarus

Belize

Bolivya

Bosna Hersek

Bulgaristan

Cape Verde

Çin

Kolombiya

Costa Rica

Küba

Cibuti

Dominik Cum.

Ekvador

Mısır

El Salvador

Gine

Fiji

Guatemala

Guyana

Honduras

İran

Irak

Jamaika

Ürdün

Kazakistan

Kiribati

Litvanya

Makedonya

Maldive

Marshall Adaları

Micronesia

Fas

Namibya

Papua Yeni Gine

Paraguay

Peru

Filipinler

Romanya

Rusya

Samoa

Sri Lanka

Surinam

Swaziland

Suriye

Tayland

Tonga

Tunus

Vanuatu

Filistin

Sırbistan

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!