"Türkiye birçok Müslüman ülkeye örnek oldu"

Güncelleme Tarihi:

Türkiye birçok Müslüman ülkeye örnek oldu
OluÅŸturulma Tarihi: Eylül 13, 2011 11:38

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan, Türkiye'nin liberal ekonomisi ve bağımsız yargısıyla birçok Müslüman ülke için iyi bir örnek olduğunu söyledi.

Vardan, MÃœSÄ°AD Ä°ngiltere'nin baÅŸkent Londra'da düzenlenen yıllık toplantısına katıldı. MÃœSÄ°AD Ä°ngiltere BaÅŸkanı Hakan Camuz'un ev sahipliÄŸindeki yemekli toplantıya, aralarında Türkiye'nin Londra BaÅŸkonsolosu Ahmet Demirok, Lord Alfred Dubs, Lord Patel, Barones Uddin ve Lord Hylton'ın da bulunduÄŸu çok sayıda davetli katıldı.Â

MÜSİAD Genel Başkanı Vardan Türkiye ekonomisinde son yıllarda yaşanan değişimden bahsettiği konuşmasında, "Türk ekonomisi son 10 yılda olağanüstü bir şekilde büyüdü" dedi.

Türkiye'nin 1980 ve 90'lı yıllarda yaşadığı ekonomik gelişmelere değinen Vardan, 2001'deki resesyondan ise hızlı ve güçlü bir şekilde çıkıldığını ifade etti.
Makroekonomik istikrarın yapısal reformların yanı sıra, siyasi istikrara da bağlı olduğuna dikkati çeken MÜSİAD Genel Başkanı Vardan, şöyle konuştu:
"Türkiye, 1958 yılından günümüze kadar 16 ekonomik kriz yaşadı ve Türkiye IMF ile 19 stand-by anlaşması imzaladı. Ancak sonuncusu hariç, bu programların Türk ekonomisinin gelişmesine yardımcı olmadığını gördük. Mevcut hükümetin başarılı ekonomi politikalarıyla, kişi başına düşen gelir 2002 yılından bu yana üç katına çıktı."

2011'in ilk çeyreğinde Türk ekonomisinin yüzde 11 büyüdüğünü ve bunun dünyadaki en hızlı büyüme oranı olduğunu ifade eden Vardan, ikinci çeyrekle ilgili açıklanan yeni büyüme oranının ise yüzde 8,8 olduğuna dikkati çekti. Vardan, "2011'in ilk yarısında yüzde 10,2 büyüme oranıyla, Türk ekonomisi dünyada en hızlı büyüyen ekonomi oldu" dedi.

AK Parti'nin Haziran ayında yapılan seçimlerle üçüncü kez iktidara gelmesinin, insanların siyasi istikrarın ekonomik refahın sağlanmasındaki rolüne verdiği önemi gösterdiğini belirten Vardan, "Liberal ekonomisi ve bağımsız yargısıyla Türkiye, Müslümanların çoğunlukta olduğu ülkeler için demokrasi ve İslam'ın birlikte olabileceğini gösteren iyi bir örnek" diye konuştu. Vardan, Türkiye'nin ekonomik ve siyasi tecrübelerini Arap Baharını yaşayan ülkelerle paylaşmaya hazır olduğunu da sözlerine ekledi.

LORD ALFRED DUBS: "İSRAİL'İN ÖZÜR DİLEMEMESİNİ ANLAYAMIYORUM"

Lord Alfred Dubs ise toplantıda yaptığı konuşmada Mavi Marmara olayına değinerek, "Türk vatandaşlarının Gazze filosunda öldürülmesinden büyük üzüntü ve kızgınlık duyduklarını" kaydetti. Bu olayın "şok edici" olduğunu ifade eden Lord Dubs, "İsrail hükümetinin özür dilemesi gerekmiyormuş gibi davranmasını anlayamıyorum" dedi.

Türkiye'nin bölgesinde artan etkisine dikkati çeken Dubs, bunun "sağlıklı ve iyi" olduğunu belirtti. İngiltere'nin Türkiye'nin AB üyeliğine verdiği desteği vurgulayan Lord Dubs, güçlü ekonomisiyle Türkiye'nin AB üyesi olmasının, birliğe katkısının büyük olacağını söyledi.

Bu arada MÜSİAD Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan Londra'daki temasları çerçevesinde, İngiliz Parlamentosunu ziyaret ederek, parlamentonun işleyişi hakkında bilgi aldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!