Türkiye ABD ilişkilerinde yeni dönem

Güncelleme Tarihi:

Türkiye ABD ilişkilerinde yeni dönem
Oluşturulma Tarihi: Eylül 08, 2023 07:00

Amerikan Şirketler Derneği (AmCham Türkiye) ve DEİK/Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK), eylülde ABD’nin Washington ve New York şehirlerinde gerçekleşecek temaslara yönelik hedeflerini açıkladı. “Türkiye ABD Ticari İlişkilerinde Geleceğe Bakış” başlıklı toplantıda ana hedefin, Türkiye-ABD ilişkilerini daha da ileri taşımak olduğu belirtildi.

Haberin Devamı

Toplantıda konuşan AmCham Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Tankut Turnaoğlu, “ABD hükümetinin en önemli ticari etkinliklerinden olan Trade Winds 2024,15 Mayıs’ta Türkiye’de gerçekleşecek. Bunun iki ülke ilişkilerinin ivme kazanacağı bu yeni dönemin en dikkat çekici göstergelerinden biri olduğunu düşünüyoruz” diye konuştu.

Ticari verilere bakıldığında, son 12 ayda Türkiye-ABD arasındaki ticaret hacminin 30.9 milyar dolar düzeyinde gerçekleştiğini söyleyen Turnaoğlu, şöyle devam etti: “Bunun 15.5 milyar dolarını ihracat, 15.4 milyar dolarını ise ithalat oluşturuyor. 12-15 Eylül tarihleri arasında, AmCham delegasyonu olarak Washington DC’ye bir ziyaret gerçekleştireceğiz. Burada kongre, senato üyeleri, önde gelen düşünce kuruluşları ile temaslarda bulunacağız. Yaklaşık 50 birebir toplantı gerçekleştirmeyi planlıyoruz.”

Haberin Devamı

Toplantıda konuşan TAİK Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ da “2019’da 20 milyar doların altında olan Türkiye-ABD ticaret hacmi 2022’de 32 milyar doların üzerine çıktı. ABD’nin Türkiye’ye ithalatı 2022 yılında 2019’a göre yüzde 35 artarken Türkiye’den ithalatı yüzde 80’nin üzerinde yükseldi. Türkiye ile ABD arasındaki siyasi ilişkilerin pozitif ilerleyişi, önümüzdeki döneme ilişkin verilen olumlu sinyaller, ticaretin de hızlanacağına dair beklentilerimizi de pekiştirdi” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!