Turkcell’siz bir rekabet düşünülemez

Güncelleme Tarihi:

Turkcell’siz bir rekabet düşünülemez
Oluşturulma Tarihi: Haziran 08, 2013 00:00

Avea Genel Müdürü Erkan Akdemir, Turkcell’de yaşanan belirsizlikten üzüntü duyduklarını belirterek, “Turkcell’siz bir GSM sektörü düşünmek istemeyiz. Biz dişimize göre, güçlü rakip severiz. Rakipler ne kadar güçlü olursa bu sektör güçlenir” dedi.

Haberin Devamı

AVEA Genel Müdürü Erkan Akdemir, sektörün büyük oyuncusu Turkcell’de yaşanan belirsizleri değerlendirerek, “Rekabeti yeniden şekillendiren olarak, dişimize göre ve güçlü rakip severiz. Rakibimizin sorunları bizi mutlu etmez. Bugün bu rekabet ortamı olmasaydı, müşteri istediği operatöre geçme hakkını kullanamayacak, avantajlı tarifelerle konuşamayacak, hizmet çeşitliliğini deneyimleyemeyecekti” dedi.

SORUNSUZ ATLATILMALI

Turkcell’de en kısa zamanda paydaşlar arasında mutabakat sağlanarak bu dönemin sorunsuz atlatılması gerektiğini söyleyen Akdemir şöyle konuştu: “9 yıldır ‘Türkiye için değer yaratma’ odağı ile hareket eden bir şirketiz. Rekabet, ülkemiz için daha fazla değer yaratan itici güç konumunda. GSM sektörü ise güçlü rakipler arasındaki üstün rekabetten beslenen bir sektör. Dolayısıyla, rakipler ne kadar güçlü olursa ülkemizin bu alanda daha da güçleneceğini ve uluslararası arenadaki konumunu da kuvvetlendireceğini düşünüyorum. Bu alanda, Turkcell’in içerisinde bulunduğu durumun biran önce son bulması dileriz.”

FREKANS ADİL DAĞITILMALI

Piyasadaki rekabet seviyesinin herkese faydası olduğunu söyleyen Akdemir, “Ancak burada teknik olarak bazı eksikliklerde var. Özellikle frekans dağılımının daha adil olmasını istiyoruz” dedi. Bilgi Teknolojileri İletişim Kurumu’nun sık sık sektörün oyuncularına yönelik yaptığı, “Yeterli düzeyde yatırım yapılmaz bugün övündüğümüz sistem yetersiz kalacak” sözlerini sorduğumuz Akdemir, “Biz bu konuyu üstümüze almıyoruz. Şu anda gelirimizin yüzde 25’ni yatırıma ayırıyoruz. Bu çok önemli bir rakam. Hem Türkiye hem de dünya ortalamasının iki katı yatırım yapıyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Yerli cep’i destekliyoruz

AVEA altyapısının şu an kullanılan kapasitenin iki katına hizmet edecek boyutta olduğunu dile getiren Akdemir,  “2010’dan bu yana yaklaşık 2 milyon 86 TL yatırım yaptık. Bu dönemde geliri içinde yatırımlara en çok pay ayıran operatör olduk. Bu dönemde toplam 438 milyon TL 3G yatırımı yaparak, 3G baz istasyon sayımızı yüzde 192 artırdık” dedi. Sektörde yerli üretim cep telefonu heyecanı olduğunu anlatan Akdemir, “4G’ye geçmeden önce yerli cep telefonu için bir çalışma var. Biz Avea olarak henüz bir yerli üretim gibi bir planımız yok ancak bir kaç üreticiyle görüşmemde bu yönde yoğun çalışmalar olduğunu görüyorum. Bunu sonuna kadar destekliyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Abone sayısı yüzde 18 büyüdü

Toplam abone tabanını 2010-2013 arasında yüzde 18 büyüdü. Postpaid abone tabanı yüzde 39 arttı
Son 3 yılda gelirler gittikçe artan bir ivme ile büyüdü. 2011 ilk çeyrekte, yüzde 9 olan gelir büyümesi, 2012 aynı dönemde yüzde 12’ye, 2013 ilk çeyrekte ise yüzde 17’ye yükseldi.
2010-2013 yılları arasında data gelirleri yüzde 605 büyüdü
Data gelirlerinin toplam  gelirler içindeki payını yüzde 3’lerden, yüzde 13’ler seviyesine çıttı,  bunda avantajlı
cihaz ve data teklifleriyle, data kullanıcı sayısı 2010’a göre yüzde 228’lik artış etkili oldu.
2010’dan 2013’e ARPU yüzde 22 artarak 21,9 TL oldu.

Gezi’nin bilançosu

 AVEA’nın protesto günlerine ilişkin bilançosu şöyle:

İstanbul; Taksim Meydanı’na 3 adet, Beşiktaş merkez, Beşiktaş İnönü Stadına, Kadıköy miting meydanına mobil istasyon kuruldu.
İzmir; Gündoğdu meydanına mobil istasyon kuruldu.
Ankara; Sıhiye meydanına mobil istasyon kuruldu.
Adana;  Adana meydanına mobil istasyon kuruldu.
31 May-04 Haziran tarihleri ile önceki hafta aynı günleri kapsayan periyodu (24-28 Mayıs) karşılaştırdığımızda;  belirtilen dönemler arasında İstanbul’da  data trafigi bir önceki haftaya göre yüzde 14.53, İzmir’de yüzde 15.37, Bursa’da yüzde 12. 91 ve Ankara’da ise yüzde 7,85 oranında artış göstermiştir. Belirtilen dönemler arasında ses trafiği ise İstanbul’da yüzde 2,58, İzmir’in yüzde 3.20 ve Ankara’da ise yüzde 3.99 oranında artış göstermiştir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!