Turkcell’in genel kurulu ‘komiser’e takıldı

Güncelleme Tarihi:

Turkcell’in genel kurulu ‘komiser’e takıldı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 21, 2010 00:00

Turkcell’de Rus Alfa ve İskandinav TeliaSonera’nın ‘yönetimi ele geçirme operasyonu’ yapmaya hazırlandığı iddia edilen genelkurul gerçekleştirilemedi. Sanayi Bakanlığı’na bağlı 2 komiserin gelmeyişi nedeniyle genel kurul 20 gün sonraya kaldı.

Haberin Devamı

TURKCELL’in kritik olağanüstü genel kurulu ‘komiserlere’ takıldı. Rus Alfa ve İskandinav TeliaSonera’nın Turkcell’de yönetimi ele geçirme operasyonu olarak görülen kurulda Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın atadığı hükümet komiserleri gelmeyince genel kurul ertelendi. Bu durum, “Yabancı ortaklar Turkcell yönetimini ele geçirecek” iddialarına karşılık Çukurova Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Emin Karamehmet’in bir hamlesi olarak yorumlandı.
İki saat beklediler
Şirketin İstanbul Tepebaşı’ndaki genel merkezinde toplanarak olan Olağanüstü Genel Kurul’un, başlama 15:00 olarak belirlendi. Ancak bütün yönetim kurulu üyeleri hazır bulunmasına karşın hükümet komiseri saat 17:00’a kadar binaya gelmedi. Colin Williams (Başkan-Bağımsız üye), Çukurova Grubu’nu temsilen Bülent Ergin ve Nazlı Karamehmet Williams’ın yönetim kurulu üyesi olarak katıldığı gerel kurulda, TeliaSonera’dan Erkki Kivisaari ve Karin Eliasson, Alfa Grubu’ndan da Oleg Malis ile Alexey Khudyakov hazır bulundu. Ancak 7 kişilik yönetim kurulu genel kurul için toplanmışken, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı komiserleri bir türlü gelmedi. Uzunca bir bekleyişin ardından saat 17.00 civarında, komiserlerin toplantıda hazır bulunmadığı yönünde tutanak tutuldu ve toplantı başlamadan sona erdi.
Hakkında iddiaların ortaya atıldığı olağanüstü genel kurulun dün komiserlerin katılamayışı yüzünden ertelenmesi, “Karamehmet yabancı ortaklarına çalım attı” şeklinde yorumlar yapılmasına neden oldu. Resmi prosedürlere göre kurulun 20 gün içinde yeniden toplanması bekleniyor. Toplantıya katılmayan ya da geç katıldığı iddia edilen iki komiserin adlarının Ömer Kutlar ve Ceyda Çalık olduğu öğrenildi.
Komisersiz karar geçersiz
Hukukçulara göre, olağan ve olağanüstü kurullarda komiser bulunması zorunluluk. Hükümet komiseri olmadan karar alınırsa bu kararın da geçerliliği bulunmuyor. Hukukçular olağan genel kurulların belli takvimde yapıldığını, Turkcell’inkinin olağanüstü genel kurul olması nedeniyle yönetim kurulunun tekrar toplanıp karar alabileceğini kaydetti. Görüşüne başvurduğumuz hukukçular, hükümet komiserinin ücreti Sanayi ve Ticaret Bakanlığı İl Müdürlüğü’ne ödenince komiserin görevini yapmak zorunda olduğunu kaydetti.
15 gün sonra toplanabilir
Hukukçuların, bu konuda verdikleri bilgi şöyle: “Komiserin ücretini yatırdınız mı görevlendirmesini yaparlar. Turkcell’deki durumda muhtemelen şirket ücretini yatırmadı. Halka açık şirketlerde mutlaka komiserin gelmesi gerekir. Normalde 15-20 gün içinde yeniden kurul toplanır. Turkcell’in ana sözleşmesinde özel madde yoksa 15 gün sonra tekrar toplantı olur.”

Haberin Devamı

Komiserin gelmemesi  ilk kez oldu

Haberin Devamı

BORSA Yatırımcıları Derneği (BORYAD) Başkanı Ali Bahçıvan, toplantı çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtlarken, olağanüstü genel kurulda yaşananları “Turkcell’in mesajı” olarak değerlendirdi. Bahçıvan, “Yabancı ortaklar kendi taraflarını yönetime getirmeye çalışacaklardı. Zaten biz buna şerh koyacaktık. Buna hazırlanmıştık. Komiserin gelmemesini ilk kez gördük. Genelde geç kalma olurdu ama hiç gelmemeleri ilk kez oldu” dedi.

TeliaSonera: Duyulmuş şey değil, yine aynı gündemle toplanacağız

TOPLANTI sonrasında açıklama yapan TeliaSonera Başkan Yardımcısı Cecillia Edstrom, toplantının olmadığını ve yasal olarak görevlendirilmiş bir hükümet komiserinin toplantıya gelmemesini ‘duyulmamış’ olarak değerlendirdi. Edstrom, şu görüşleri dile getirdi: “Önce saat ikide aranıp geç gelecekleri söylendi. Sonra gelmediler ve telefonlarına bir türlü ulaşılamadı. Spekülasyon yapmak istemem ama bu duyulmuş bir şey değil. İki hafta içinde yönetim kurulunu toplamaya çalışacağız. Bir sonraki toplantıda da bu tarz bir komiser sorununun olmayacağını düşünüyoruz. Yine aynı ajandayla toplanacağız. Bir değişiklik yok. Bizim niyetimiz Turkcell’i daha da büyütmek.”

Haberin Devamı

Altimo: Kötü kokular geliyor, bu işin nasıl olduğunu bulacağız

ALFA’nın Turkcell’deki Yönetim Kurulu Üyesi Alexey Khudyakov , “İki komiserin de aynı anda gelmemesi şaşırtıcı. Turkcell Türkiye’nin en büyük halka açık firmalarından biri. Komiserler geç gelebilir ama hiç gelmemeleri imkansız” derken, Yönetim Kurulu Üyesi Oleg Malis de şu değerlendirmeyi yaptı: “İki komiser bugün başka toplantıya katıldı. Ama gelmeyeceklerine dair bilgi vermediler. Bundan biraz kötü kokular geliyor. Biz hissedar olarak avukata verdik. Araştırma yaptırıyoruz nasıl olduğunu tespit edeceğiz. Şirket olarak bir mektup göndereceğiz bakanlığa bu durumu tespit etmesi için. İki komiserin de aynı anda telefonunu kapatması zor. Bu bir yasadışı bir hareket. Soruşturma açılmasını istiyoruz. Bize birkaç ay önce Başkan Colin Williams gelip görevi bırakmak istediğini söyledi. Biz de yerine telekom deneyimi fazla birini düşündük. Sir Julian Horn-Smith, Vodafone’un kurucuları arasında onu aday gösterdik. Kontrolü ele geçirme niyetimiz yok.”

Haberin Devamı

‘İkitelli’de trafikte kaldılar’ gerekçesi

Ertelenen Olağanüstü Genel Kurul’a yedisi yönetim kurulu üyesi toplam 30 kişi katıldı.
Genel kurulda hissedar, sermayedar, sivil toplum kuruluşları ve bankalar ve fonların temsilcileri de hazır bulundu.
Mehmet Emin Karamehmet’in kurula gelmemesi dikkat çekti.
Gündemdeki tek madde, Yönetim Kurulu’nun azli ve yeni yönetim kurulu seçilmesiydi.
Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, Turkcell binasından saat 15:30’da başka bir konferans için ayrıldı.
15:00’da başlaması planlanan toplantıya Mehmet Emin Karamehmet’in yönetim kurulundaki kızı Nazlı Karamehmet Williams’ın da toplantıya 15.30 gibi katılması dikkat çekti.
Genel kurula katılan BORYAD üyelerinden biri fenalaşarak hastaneye kaldırıldı.
Toplantı sırasında gelmeyen iki komser için “telefonları kapalı galiba başka operatörü kullanıyorlar” esprisi yapıldı.
İki komserin toplantıya katılamama gerekçesi olarak İkitelli’de trafikte kaldıkları öne sürüldü.

Haberin Devamı

Turkcell İletişim’in ortaklık yapısı

Yüzde 33.55’i halka açık.
Hisselerin yüzde 51’i Turkcell Holding’e ait. Turkcell Holding’te, 3 Sonera, 2 Alfa ve 2 Çukurova temsilcisi bulunuyor.
Turkcell İletişim’de ayrıca Sonera Holding’in yüzde 13.07,
Çukurova Holding’in yüzde 0.05, MV Holding’in yüzde 2.32
Müflis Bilka’nın yüzde 0.01 hissesi var.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!