Turkcell’de kritik genel kurul

Güncelleme Tarihi:

Turkcell’de kritik genel kurul
Oluşturulma Tarihi: Ekim 20, 2010 00:00

Turkcell’in bugün gerçekleşecek genel kurulu, Çukurova Grubu için en kritik buluşma olacak. Çukurova Grubu’na karşı aralarında anlaştığı iddia edilen Rus Alfa ve İskandinav TeliaSonera, şirket yönetimini ‘fiilen’ ele geçirmeyi deneyecek.

Haberin Devamı

MEHMET Emin Karamehmet’in Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı yürüttüğü Çukurova Holding, bugün Turkcell’in kuruluşundan buyana en kritik genel kurulunu yaşayacak. Çukurova Grubu’nun bir süredir çekişme yaşadığı Turkcell’deki ortakları Rus Alfa ve İskandinav TeliaSonera’nın aralarında anlaştıkları iddiası, bugüngü genel kurula damga vuracak. İki yabancı ortak, Turkcell yönetiminde Çukurova Grubu’nu fiilen devre dışı bırakmayı deneyecek. Piyasa değeri 21.8 milyar lirayı bulan Turkcell’in yönetimi böylece tümüyle yabancıların eline geçmiş olacak.
Bağımsız üye Altimo’dan
İddialara göre, Turkcell İletişim’in yönetim kurulundaki bağımsız üye Colin Williams’ın yerini, Alfa’nın yönetim kurulunda bulunan Sir Julian Horn-Smith’in alacak. Vodafone’un kurucuları arasında da yer alan Horn-Smith, Rus Alfa Group bünyesindeki telekom şirketi Altimo’nun Danışma Kurulu’nda 2006’dan beri görev yapıyor. Horn-Smith’in başka şirketlerin yönetim kurullarında da üyeliği bulunuyor.
7 kişilik yönetim kurulu
Yüzde 33.55’i halka açık olan Turkcell İletişim Hizmetleri A.Ş.’de, hisselerin yüzde 51’i Turkcell Holding’e ait. Turkcell Holding’te, 3 Sonera, 2 Alfa ve 2 Çukurova temsilcisi bulunuyor. Turkcell İletişim’de ayrıca Sonera Holding’in yüzde 13.07, Çukurova Holding’in yüzde 0.05, MV Holding’in yüzde 2.32, müflis Bilka’nın yüzde 0.01 hissesi bulunuyor. Bugün genel kurulu yapılacak olan Turkcell İletişim’in yönetim kurulunda, Çukurova, Alfa, Telia’dan 2’şer, bir de bağımsız olmak üzere 7 kişi bulunuyor.
Genel müdür değişek mi
Bu yapıda Alfa ve TeliaSonera’nın anlaşması ve bağımsız üyeyi kendilerine yakın seçerek 5 kişiyle çoğunluğu elde etmeyi planladıkları savunuluyor. Bu durumda, Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv’in de 6 ay sonra görevinden ayrılıp, yerine yabancı bir ismin getirilebileceği öne sürülüyor.

Haberin Devamı

Karamehmet borcunu ödemek istiyor Rus Alfa, ‘Çok geç’ diyor

Turkcell’de gelinen bu noktanın nedeni olarak Çukurova ile Alfa Telekom arasındaki bir alışveriş gösteriliyor. Çukurova’nın sahibi Mehmet Emin Karamehmet’in, Alfa Telecom’dan borç alarak, yönetim hisselerini rehin vermesi sıkıntılı süreci başlattı.
Borcu zamanında ödeyemediği için Alfa Telecom ile sorun yaşayan Karamehmet, şimdi borcunu ödeyerek hisseleri geri almak istiyor. Alfa Telecom hisseleri vermeye yanaşmıyor.
Turkcell İletişim’in yüzde 51’ine sahip Turkcell Holding’te Virgin merkezli 2 şirket (yüzde 52.91 payla Çukurova Telekom Holding ve yüzde 47.09 Sonera Holding) ortak olarak yer alıyor.
Çukurova Telekom Holding’te ise yine adada bulunan iki şirketin (yüzde 51’le Çukurova Finance International ve yüzde 49’la Alfa Telecom Turkey) şirketi ortak. Borç sorun da bu iki şirket arasında yaşanıyor.

Haberin Devamı

Dünyanın 6’ncı, Avrupa’nın 3’üncü büyük operatörü

Türkiye’nin en güçlü markalardan biri olan Turkcell, dünyanın en büyük 6’ıncı, Avrupa’nın en büyük 3’üncü cep telefonu operatörü.
8 ülkede 62 milyon aboneye hizmet götürüyor Türkiye’de 33.9 milyon aboneye sahip.
Hisseleri 11 Temmuz 2000’de İMKB ve NYSE’de eşzamanlı işlem görmeye başladı. NYSE’de şirketlerin ilk yüzde 15’lik grubunda yer alıyor.
1996’da Azerbaycan, 1998’de Gürcistan, 1999’da Kazakistan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, 2000’de Moldova, 2005’te Ukrayna, 2008’de Belarus ve 2010’da Almanya operasyonlarına start verildi.
2010 yılında hazırlıkları yapılan Turkcell Europe, 2011 başında Almanya pazarındaki operasyonuna başladı.

Haberin Devamı

TeliaSonera: Her şey prosedüründe işliyor

GENEL Kurul öncesinde sorularımızı yanıtlayan İskandinav TeliaSonera’nın Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cecillia Edstrom, yönetim kurulu seçiminin prosedüre uygun gittiğini söyledi. Edstrom, “Prosedüre göre her bir hissedar adayını sunuyor. Bir de bağımsız aday var. Üyeler arasında rekabet var. Prosedür çok formal devam ediyor. Herkes de bunu takip ediyor. Süreç tamamlanınca hissedarlara açıklama yapılacak” dedi. Edstrdm, Alfa ve TeliaSonera’nın aralarında anlaştığı ve Turkcell’de yönetimi ele geçireceği yönündeki dedikodularla ilgili ise yorum yapmaktan kaçındı. Alfa Group yetkilileri de genel kuruldan sonra açıklama yapacaklarını belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!