Türk yönetmenler başarılı

Güncelleme Tarihi:

Türk yönetmenler başarılı
Oluşturulma Tarihi: Mart 11, 2001 00:00


Haberin Devamı

Merkezi Brüksel'de bulunan Avrupa Televizyon ve Sinemacılar Birliği EUREKA'nın Genel Müdürü Sylvie Forbin, Türk yönetmenlerin büyük yeteneğe sahip olduklarını söyledi. 35 Avrupa ülkesinin üyesi olduğu ve halen Türkiye'nin Dönem Başkanlığını yürüttüğü ve Avrupa'da Holywood sinemasının tekelini kırmak ve ülkeler arası işbirliği sağlamak amacıyla kurulmuş olan EUREKA kurumunun 1996'dan beri genel müdürlüğünü yürüten Fransız Forbin, Türkiye'nin en büyük sorununun 'yapımcı' olmamasından kaynaklandığını, filmin yönetmenliğini yapanların aynı zamanda çevirdiği filmin mali yükünü de üstlenmek zorunda kaldığını söyledi.

Sylvie Forbin, bunun da yönetmenlerin yaratıcılığını etkilediğini kaydetti. Bütün bunlara rağmen Türk yönetmenlerin gerek televizyon, gerekse sinema alanında harikalar yarattığını kaydeden Sylvie Forbin, bu alanda Türkiye'nin 35 ülke içinde önemli bir yere sahip olduğunu belirtti. Türk eserlerinin Avrupa'ya tanıtımında 'dil sorunu' yaşandığını da sözlerine ekleyen EUREKA Genel müdürü, Türkiye'de dil bilen yöneticilerin sayısının az olmasından yakındı.

MÜSTEŞAR'DAN MEMNUN

Kültür Bakanlığı Müsteşarı Fikret Üçcan'dan övgü ile söz eden EUREKA Genel Müdürü, onunla uyum içinde çalıştığını, Üçcan'ın çok çalışkan biri olduğunu söyledi. Üçcan'ın bulunmadığı ortamda da Türkiye'nin Eurimages Temsilcisi Faruk Günaltay ile birlikte çalışmaktan memnuniyet duyduğunu dile getiren EUREKA'nın patronu, ‘‘Türkiye'nin dönem başkanlığı yaptığı şu sıralarda, Avrupa ve Akdeniz ülkelerinin iş birliği ile ilgili bir toplantı yapıldı. Günaltay'ın yaptığı konuşma çok etkileyiciydi. Kuzey Afrika'dan temsilciler bana gelip kim olduğunu sordular. Ben de gururla EUREKA'nın başkanı, yani benim patronum diye göğsümü kabartarak söyledim. Türkiye'de Üçcan ve Günaltay gibi değerli kişilere daha çok ihtiyaç var’’ şeklinde konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!