Türk Telekom’a 11 milyar dolar yatacak, para 9 yılda dönecek

Güncelleme Tarihi:

Türk Telekom’a 11 milyar dolar yatacak, para 9 yılda dönecek
Oluşturulma Tarihi: Kasım 16, 2005 00:00

Türk Telekom Yönetim Kurulu Başkanı Paul Doany, şirket için önümüzdeki 6 yılda 3.5 milyar dolarlık yatırım öngördüklerini açıkladı. Doany, toplamda 11 milyar dolara dayanan yatırımlarının kendilerine 8-9 yılda geri dönmesini beklediklerini söyledi.

TÜRK Telekom için 6 yıllık iş planında 3.5 milyar dolarlık yatırım öngördüklerini bildiren şirketin yeni Yönetim Kurulu Başkanı Paul Doany, gelecekle ilgili iddialı mesajlar verdi. 3.5 milyar dolarlık yeni yatırımın yanısıra, Türk Telekom için verilen 6 milyar 550 milyon dolarlık teklifin vadeli ödeme nedeniyle 7.4 milyar doları aşacağı dikkate alındığında, Saudi Oger’in (Oger Telecom) toplam yatırımı 10.9 milyar doları bulmuş olacak. Doany, Türk Telekom’a yatırdıkları parayı 8-9 yılda geri kazanacaklarını vurgularken, hedeflerinin şirketi dünyanın en iyi telekomünikasyon kuruluşları arasında lider operatör konumuna getirmek olduğunu söyledi.

ORTAKLARIN GÖVDE GÖSTERİSİ:

Türk Telekom’un önceki gün tamamlanan devir sürecinin ardından dün kamuoyunun önüne çıkan şirketin yeni yönetimi, geniş katılımlı bir basın toplantısıyla gelecek stratejilerini anlattı. Toplantıda Türk Telekom’un yüzde 55’lik hissesinin blok satış ihalesini kazanan konsorsiyumun tüm temsilcileri yer aldı. Toplantıya Saudi Oger Grubu’nun Başkan Yardımcısı Mohammed Hariri, Telecom Italia Başkan Yardımcısı ve Oger Telecom Yönetim Kurulu Üyesi Giampaolo Zambaletti ve British Telecom (BT) Telconsult Genel Müdürü Colin Brooks da katılırken, açıklamaları Oger Telecom CEO’su ve Türk Telekom Yönetim Kurulu Başkanlığı’na atanan Paul Doany yaptı.

REKABETTE İDDİALI OLACAK:

Türk Telekom’un şu ana kadar iyi yönetildiğini ve diğer özel şirketlerle rekabet edebilecek durumda olduğunu belirten Doany, hedeflerini yasal düzenlemeler çerçevesinde sabit hat fiyatlandırmasını yeniden dengeleme çabalarını sürdürmek, yeni hizmetler ve katma değerli ürünler sunmak olarak açıkladı. Doany, ‘3.5 milyar dolarlık yatırım planlarımızda, erişim, iletim, hat bağlama, paralı telefonlar, bilgi teknolojileri ve data network kanalları gibi alanlar bulunuyor. Özelikle satış, pazarlama ve müşteri hizmetleri konusunda daha iyi hizmet sunmaya çalışacağız. Türk Telekom’a yapacağımız tüm bu yatırımları 8’inci veya 9’uncu yılda geri kazanabileceğimizi düşünüyoruz’ diye konuştu.

İŞTEN ÇIKARMA DÜŞÜNÜLMÜYOR:

Doany, Türk Telekom ile ilgili gelecek stratejilerinde bir işten çıkarma planının olup olmadığı yönündeki sorulara ise, ‘Hayır, biz buraya elimizde bir işten çıkarma planıyla gelmedik. Ancak Türk Telekom’un daha önce gönüllü işten ayrılma planları vardı. Önceki yönetimin aldığı kararlara biz de saygı duyacağız’ diye yanıt verdi. Doany buna karşılık, satış, pazarlama, müşteri ilişkileri gibi alanlarda faaliyetlerini genişletecek bir Telekom’un binlerce yeni iş olanağı yaratacağına dikkat çekti.

Böyle başarılı bir ihaleye az rastlanır

PAUL
Doany, Oger Telecom ekibi olarak, bugüne kadar ender olarak böylesine yüksek standartlarda iş ahlakı, profesyonellik ve şeffaflık ilkeleri doğrultusunda yönetilmiş bir özelleştirme süreci ile karşılaştıklarını söyleyerek, ‘Türkiye için çok önemli olan bu ihalenin başarısı diğer yatırımcılar için de örnek olacaktır’ dedi.

Hariri: Türk bankacılık sektörüyle ilgileniyoruz

OGER
Telecom’un sahibi Saudi Oger Grubu’nun Başkan Yardımcısı Mohammed Hariri de toplantıda, Türk Telekom ihale sürecinin şeffaflığından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Şu anda Türkiye’de yatırım yapmak için olumlu bir ortam bulunduğuna inandığını kaydeden Hariri, ‘Türkiye bizim gelişen pazarlar arasındaki hedef ülkelerimiz arasında. Ancak Telekom ihalesinin ardından bir de banka satın alma planımız yok. Buna karşılık Türk bankacılık sektörünün çok parlak bir konumda olduğunu söyleyebilirim. Biz de bir yatırımcı olarak bu sektörle ilgileniyoruz’ diye konuştu.

Şimdilik Türk ortak düşünmüyoruz

PAUL
Doany, Türk Telekom’da şu an için bir Türk ortak düşünmediklerini ifade etti. Doany bu konuda, ‘İhale sürecinde bazı Türk partnerlerle görüştüğümüz söylendi. Ama bu dönem boyunca başka ihaleler de gerçekleşti ve şirketler farklı bağlantılara girdi. Şu an için düşünmediğimiz bu konuda bir gelişme olursa zamanı geldiğinde açıklarız’ diye konuştu.

Sözleşmeyi benden daha genç ve akıllı biri yeniler

PAUL Doany, Türk telekom anlaşmasındaki imtiyaz süresinin sonunda varlıkların devri konusundaki sorular üzerine, şartların içeriğinin daha önceden bilindiğini, bu konuda kendileri için bir karmaşıklık ya dabelirsizlik bulunmadığını bildirdi. Yenilenme konusunun 20’inci yılda tartışılacak bir konu olduğunu ve bugünden tartışmanın anlamsız olduğunu da vurgulayan Doany, ‘Yenilenme tarihinde ben 72 yaşında olacağım ve o zaman emekli olmayı ümit ediyorum. İmtiyaz anlaşması yenilenmezse o zaman karar verici olacak kişi benden daha akıllı ve genç olacaktır’ diye espri yaptı.

Türk Telekom satışına protestoda 8 gözaltı

GAYRETTEPE’
deki Türk Telekom binası önünde süresiz iş bırakma eylemine başlayan çalışanlara müdahale eden polis, 8 kişiyi gözaltına aldı. Telekom Avrupa Yakası Müdürlüğü’nde dün sabah toplanmaya başlayan çalışanlar, ‘Telekom halkındır, satılamaz’, ‘Özelleştirmeye karşı tek yumruk, tek barikat’ ve ‘Uluslararası sermayeye ve işbirlikçilerine teslim olmayacağız’ yazılı pankartlar açarak, slogan attılar. Olay yerine gelen Çevik Kuvvet megafonla ‘Çalışma hürriyetini engelliyorsunuz. Dağılın’ uyarısında bulundu. Ancak gruptakiler, ‘Burası bizim işyerimizdir’ diyerek dağılmayı reddetttiler. Bunun üzerine polisler, gruba biber gazı sıkarak, dağıttı. Bu sırada arbede yaşandı ve bazı kişiler gazdan etkilendi. Polisi, binanın bahçesinde barikat oluşturarak grubun tekrar içeri girmesini engellemeye çalıştı. Ancak gruptakilerin bahçeye girmekte ısrar etmesi üzerine polis, tekrar biber gazı kullanarak müdahalede bulundu ve grubu dağıttı. 8 kişi gözaltına alındı.

Avea’da müdür değişikliği yok şirket Telekom’a katılacak

TÜRK
Telekom’un yüzde 55 hissesini devralan konsorsiyumun üyeleri, basın toplantısında Türk Telekom’un iştiraki olan Avea ile ilgili soruları da yanıtladı. Toplantıya katılan Telecom Italia Grubu Başkan Yardımcısı Giampaolo Zambeletti, ‘Biz Telecom Italia olarak Avea’nın yakın bir gelecekte Türk Telekom’a katılmasını öngörüyoruz. Oger Telecom’la bu konuda işbirliği yaparak çalışıyoruz’ dedi. Paul Doany de ortada, Türk Telekom’un Avea hisselerini alabileceği veya bu olmadığı takdirde Avea hisselerinin Oger Telecom’a geçebileceği yönünde iki seçenek bulunduğunu hatırlattı. Doany, Avea Genel Müdürü’nün değişip değişmeyeceğine ilişkin bir soru üzerine ise ‘Avea’da şu anda genel müdür pozisyonunda bir değişiklik yapılmayacak. Böyle bir değişikliğe Avea şirketi karar verir. Biz Avea’nın, Telecom Italia ve Türk Telekom’un desteği ile önündeki ciddi gelişme fırsatını değerlendirerek pazarda büyük bir operatör olacağına inanıyoruz’ diye konuştu. Doany ayrıca, Telecom Italia’nın, Türk Telekom anlaşmanın peşin olarak ödenen 1.3 milyar dolarlık ilk taksidine 200 milyon dolarlık kaynak sağladığını da bildirdi.

YÖNETİMDE YENİ İSİMLER:

Toplantıda Telecom Italia ve Oger Telecom’un GSM alanında yoğunlaşacağı ve Avea ile yapılan 4 yıllık bir teknik destek anlaşmasının yürürlüğe gireceği de açıklandı. Öte yandan Mohammed Hariri, Paul Doany ve Boğaziçi Üniversitesi’nden bağımsız üye Doç. Dr. Metin Ercan’ın Oger Telecom adına Türk Telekom vasıtasıyla Avea Yönetim Kurulu’nda bulunacağı belirtildi. Avea Yönetim Kurulu’nda ayrıca, Telecom Italia adına Giampaolo Zambeletti, Giuseppe Farina, Stefano Ciurli ve Nicola Verdicchio yer alırken, İş Bankası’nın mevcut temsilcileri Mahmut Magemizoğlu ve Metin Yılmaz da görevlerine devam edecek.

ADSL fiyatı düşük, geniş bant yayılır

TÜRK
Telekom’un pazarda adil rekabetin savunucusu olacağını ifade eden Paul Doany, 5 yıl içerisinde geniş bant yaygınlığını AB düzeyine çıkarmak ve bant genişliğini artırmak suretiyle ülkedeki kalite ve hizmet ulaşılabilirliğini yaygınlaştırmanın da hedefleri arasında bulunduğunu bildirdi. Doany, burada katma değerli yeni data hizmetlerini pazara sunarak abone sayısını yükseltmeyi amaçlayacaklarını belirtirken, fiyatlama ve ADSL hizmetinin dağıtımıyla ilgili soruları şöyle yanıtladı: ‘Türk Telekom ADSL’de doğru kararlar alarak fiyatları önemli oranda düşürdü zaten. Ancak ADSL hizmetinde, limitli-limitsiz kullanım konularındaki fiyatlamada bir kafa karışıklığı var. Bu konuyu Türk Telekom Yönetim Kurulu ile görüşüp kısa sürede çözmeyi ümit ediyoruz. Tabii ki müşteriler hep fiyatların düşmesini isterler. Ancak teknolojiye yapılan yatırım fiyatları yükseltebilir. Size Türkiye’deki fiyatların aslında çok rekabetçi olduğunu söyleyebilirim.’
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!