Türk şirketleri Çin'i mesken tuttu, sarmısak bile üretiyoruz

Güncelleme Tarihi:

Türk şirketleri Çini mesken tuttu, sarmısak bile üretiyoruz
Oluşturulma Tarihi: Şubat 05, 2008 13:05

Ekonominin yeni devi Çin'de 50'si üretim amaçlı olmak üzere yaklaşık 500 Türk şirketi faaliyet gösteriyor.

Haberin Devamı

Başta ham madde ve ucuz iş gücü avantajıyla şirketlere düşük maliyetli üretim imkanı sunan Çin, Türkiye'den de büyük holdingler ve KOBİ'lerin gözünü çevirdiği ülke oldu. Bugün Çin'de 50'si üretim amaçlı olmak üzere yaklaşık 500 Türk şirketi faaliyet gösteriyor.

Türk şirketlerinin Çin'de kord bezi, çelik, değerli madenler, plastik, inşaat, gıda ve tekstil alanında girişimi bulunurken, bu yatırımların toplam değerinin ise yaklaşık 150 milyon doları bulduğu bildirildi. Bununla birlikte elektronik, gıda ve tekstil sektörlerinde de pek çok Türk firması üretimlerinin bir bölümünü Çin'de gerçekleştiriyor.

ÇİN'DEKİ TÜRK ŞİRKETLERİ...

Koç Topluluğunun beyaz eşya sektöründe faaliyet gösteren şirketi Arçelik, uluslararası pazarda markalarıyla büyüme stratejisi doğrultusunda, 2000'den bu yana faaliyetlerini sürdürdüğü Çin pazarında geçtiğimiz aylarda çamaşır makinesi üretimine başladı.

Haberin Devamı

Geçen yıl Temmuz ayında, “Changzhou Casa-Shinco” şirketi hisselerinin tamamını 60 milyon Çin Yuanı karşılığı bedelle satın alan Arçelik A.Ş, şirketin ismini BEKO Electrical Appliances Co. Ltd. olarak tescil ettirmesinin ardından, bu satın alımla bünyesine kattığı çamaşır makinesi üretim tesisini hizmete açtı. Şangay'a 189 kilometre uzaklıktaki Changzhou bölgesinde bulunan Beko çamaşır makinesi üretim tesisinin, ilk etapta yıllık 200 bin adet kapasiteye sahip olması hedefleniyor.

Şişecam Topluluğu da 1988 yılında Hong Kong'da satış yaparak girdiği Çin pazarında, 2003 yılında Şanghay Serbest Bölgesinde “Şişecam Shanghai Trading Company” adı altında yatırım yaptı.

Geçen yıl Mayıs ayında Alman Vaillant Grubu'na satılan Demirdöküm de Çin'de faaliyet gösteren şirketler arasında yer alıyor. Demirdöküm, radyatör üretiminde dilimli radyatörlerin yerini panel radyatörlerin almasıyla atıl durumda kalan üretim makinelerini, dilimli radyatörle benzer bir üretim süreci olan yağlı radyatör üretimine yönlendirdi. Çinli Chung Mei Industries firmasıyla yapılan ortaklıkla “Demirdöküm - Chung Mei Industries Limited” adlı bir firma kurulurken Demirdöküm'ün Bozüyük'teki çelik radyatör tesisleri iki ay içinde 44 konteyner ile Çin'in Dongguan Eyaleti'ne taşındı.

SABANCI DA ÇİN'DE...

Sabancı Holding'e bağlı Kordsa firması da Kasım 2006 itibarıyla Çin'de faaliyet gösteren ABD kökenli Invista Group'a bağlı IQNE Qingdao Nylon Enterprise'ın yüzde 99,5'ini satın almak için anlaşmaya vardı. 20 milyon dolar ciroya sahip olan şirketin satın alınmasıyla Sabancı Holding Çin'deki ilk yatırımını gerçekleştirmiş oldu.

Haberin Devamı

1973 yılında ENKA bünyesinde kurulan, mühendislik, teknolojik çelik imalat ve elektromekanik montaj alanlarında faaliyet gösteren Çimtaş ise 2002'de Şanghay'ın güneyinde yer alan liman kenti Ningbo'da yüzde 100 Türk sermayeli olarak “Çimtaş Ningbo” firmasını kurdu. Aralık 2002 sonunda üretime geçen fabrika, Ocak 2003'te ihracata başladı.

SILK & CASHMERE ÇİN'DE ÜRETİLİYOR

20 yılı aşkın süredir Çin'le ticari ilişkileri bulunan Fabeks Dış Ticaret, 1993 yılında yerleşik faaliyete geçmiş ve kaşmir kumaşının ana vatanı sayılan Çin'in İç Moğolistan bölgesinde “Silk & Cashmere” markasıyla ipek ve kaşmir üretimine başladı. Firma, buradaki üretimiyle ABD ve Avrupa dahil birçok farklı ülkeye ihracat gerçekleştiriyor.

Haberin Devamı

Akman Holding bünyesindeki Ersu Meyve Suyu ve Gıda Sanayi de, Çin Devlet Kalkınma ve Yatırım kurumu Tarım Şirketi olan SDIC ile 26 Haziran 2000 tarihinde imzaladığı işbirliği anlaşması ile Çin pazarına girmiş ve “Hancheng Zhonglu Fruit Juice Co. Ltd.” adlı firmaya yüzde 40 hisseyle ortak olmuştu.

2002 yılında bu hisselerini satan Akman Holding'in meyve suyu alanındaki diğer bir firması olan Golden Meyve Suyu ve Gıda Sanayi, Çin'in önde gelen üreticilerinden Yantai Legend Beverage and Food Co. Ltd. ile 28 Şubat 2004 tarihinde bir ortaklık anlaşması imzaladı. Golden-Yantai ortaklığına ait olan fabrika, meyve suyu, meyve suyu konsantresi ve püresi ile içme suyu üretiyor.

Haberin Devamı

Kimya, ilaç, gıda ve maden sektörünün kullandığı polipropilen büyük çuval (FIBC) üreten Ünsa Ambalaj, Çin'in Hangzhou kentinde bir fabrika kurarken, Mozaik Tekstil'in de halen Çin'de Warner teknolojisiyle Laura Baresse markasıyla iç çamaşırı üretimi yapan ortaklıkları bulunuyor.

Zorlu Grubu bünyesindeki Korteks Mensucat firması da standart ürünlerde Çin'deki üreticilerle çalışarak uluslararası piyasalarda rekabet avantajını korumayı hedefliyor. Firmanın Şanghay'da pazar araştırması ve kısıtlı satış yapan bir ofisi bulunuyor.

ÇİN'DE SARIMSAK FABRİKASI

Gürel Grubu'nun gıda şirketi Kütaş A.Ş de Çinli iki ortakla Çin'de 10 milyon dolarlık yatırımla sarımsak işleme fabrikası kurarak fabrikadan Avrupa'ya ve Japonya'ya sarımsak ihracatına başladı.

Haberin Devamı

Şanghay'da 2005 yılın temsilcilik açan Goldaş ve grup firması Assortie'nin de Şanghay ve Hangzhou'da mağazaları bulunuyor. Firma önümüzdeki 5 yıl içinde Çin'de toplam 250 mağazaya ulaşmayı hedefliyor.

Bu firmaların yanı sıra Anadolu Grubu'nun bira, Vestel'in elektronik eşya, Aksa Akrilik'in kimyasal ürünler, Kibar Holding'in demir çelik ve Yeşim Tekstil'in tekstil ürünleri ve konfeksiyon alanında yatırım planları bulunduğu bildirildi.

Aygaz da Çin'de LPG pazarında çok büyük bir boşluk olması nedeniyle, Çin'in şirketin yeni bir hedefi olduğunu açıklamıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!