Türk plastik sektörü yükselişte

Güncelleme Tarihi:

Türk plastik sektörü yükselişte
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 28, 2007 10:30

Türk ekonomisinin genç ve yüksek oranda katma değer yaratan sektörlerinden biri olan plastik sektörünün, 2007 yılının 6 ayındaki ihracatının 1 milyar 368 milyon dolara ulaştığı bildirildi.

Haberin Devamı

Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Aksoy,  sektörde yaklaşık 6 bin civarında firmanın faaliyet gösterdiğini ve bu firmaların yüzde 98'inin KOBİ düzeyinde olduğunu belirtti.

İstanbul Sanayi Odasının (İSO) 2006 yılı rakamlarına göre, En Büyük 500 Sanayi Kuruluşu arasında plastik sektöründen 15 firmanın yer aldığını kaydeden Aksoy, sektörün her yıl gösterdiği yüzde 15'lik büyümede ise KOBİ'lerin payının çok önemli olduğunu vurguladı.

Aksoy, sektörün büyümesine paralel olarak yılda ortalama 20 bin kalifiye elemana ihtiyaç duyduğuna dikkati çekerek, şöyle konuştu:
“Sektörümüzün, 2007 yılının ilk 6 aylık verilerine baktığımızda bu sene başında koyduğumuz hedefleri geçtiğimizi görüyoruz. Sektör, 2007 yılının ilk 6 ayında direkt ihracatını 1 milyar 368 milyon dolara çıkardı. Böylece bir önceki yılın aynı dönemine göre ihracatımız yüzde 32 artış sağladı. Yıl sonunda sektörün direkt ihracatının 3 milyar dolara ulaşacağını tahmin ediyoruz. Sektörün şimdiden öngöremediğimiz büyük miktarda dolaylı ihracatı da bulunuyor.”

141 MİLYON DOLAR DIŞ TİCARET FAZLASI

PAGEV'in açıkladığı üç aylık verilere göre Romanya, Rusya, Almanya, Ukrayna, İngiltere, Kazakistan, Bulgaristan, Fransa, Irak ve İsrail'in sektörün plastik mamul ihracatı yaptığı ilk 10 ülkeyi oluşturduğunu belirten Aksoy, sektörün, yılın üç ayında plastik mamuller dış ticaretinde 141 milyon dolar dış ticaret fazlası vererek, ülke ekonomisi için büyük bir katma değer sağladığını söyledi.

GEÇEN YIL TOPLAM 1 MİLYON TON İHRACAT GERÇEKLEŞTİ

Aksoy, plastik sektörünün, 2006 yılında ihracatta yüzde 25 oranında artış sağladığını belirterek, şunları kaydetti:
“Sektörümüz geçen yıl, 386 milyon doları plastik ham maddesi, 1 milyar 759 milyon doları plastik mamul olmak üzere, toplam 2 milyar 145 milyon dolar ihracat yaptı. Dolar bazında plastik ham madde ihracatı yüzde 56, plastik mamul ihracatı ise yüzde 19 oranında artış gösterdi. Sektör, geçtiğimiz yıl toplam 1 milyon ton ihracat gerçekleştirdi. Rusya, Romanya, Ukrayna, Almanya, İngiltere, Irak, Kazakistan, Bulgaristan, Fransa ve Azerbaycan, plastik mamul ihracatı yapılan ilk 10 ülkeyi oluşturdu. Geçen yıl plastik mamul ihracatının yüzde 42'si Avrupa Birliği ülkelerine yapıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!