Türk kumaşına Lycra damgası

Güncelleme Tarihi:

Türk kumaşına Lycra damgası
Oluşturulma Tarihi: Haziran 25, 1998 00:00

Haberin Devamı

Amerikan devi Dupont, Türk kumaş üreticileriyle ‘Lycra’ markasının kullanılması konusunda anlaşma yaptı. Anlaşmaya imza koyan Türk kumaşçıları, ürünlerini Dupont’un testinden geçirecek. Bu test sonrasında Lycra logosunu kumaşlarında kullanabilecekler.

Lycra markası ile Elastan İplik üreten Amerikan devi Dupont, Türk çorap üreticilerinin ardından, Türkiye'nin önde gelen dokuma firmalarıyla da lisans anlaşması imzaladı. Dupont ile dokuma alanında lisans anlaşması imzalayan ilk Türk firmaları, Akın Tekstil, Güney Sanayi ve Altınyıldız oldu. Dupont Lycra Pazarlama Müdürü Ayfun Çiçek, lisans anlaşmasını Avrupa'da çalıştıkları firmalarla aynı anda Türk pazarında da gerçekleştirdiklerini söyledi.

Bu anlaşma sayesinde Türk firmaları, kumaşlarını Dupont'a test ettirerek ürünlerinde Lycra logosunu hem yurtiçinde, hem de yurtdışında kullanabilecek. Yakın bir gelecekte lisans anlaşması imzalayacakları Türk firmalarının 10'a yükselmesini beklediklerini söyleyen Ayfun Çiçek, şöyle devam etti: ‘‘Dokuma kumaşta lisans anlaşması uygulamasını Avrupa ile aynı anda başlattık. Lycra markası Avrupa'daki tüketiciye güven ve kalite duygusu veriyor. Anlaşma gereği, Lycra logosunu kullanabilmeleri için Türkiye'deki üreticilerin ürettiği kumaşlarını çekme, potluk yapıp yapmadığı konusunda test ediyoruz. Test olumlu çıkarsa firmalar Lycra logosunu kullanabiliyor. Bu, Türk kumaş üreticisine dış pazarda da prestij sağlıyor. Paris Premıer Vision gibi uluslararası fuarlarda kendi standımızda Lycra logosunu taşıyan Türk firmalarının kumaşlarını da sergiliyoruz. Türk firmaları ile lisans anlaşması için zeminin hazırlanmasına ihtiyaç vardı, bunun için iki yıl hazırlık yaptık.’’

TÜKETİCİ DEĞİŞTİ

Ayfun Çiçek, Dupont'un genel stratejisi içinde Türk pazarının önemli bir yeri olduğunu belirterek, Türk tüketicisinin de değiştiğini söyledi. Çiçek, ‘‘Türkiye'de artık kaliteye yönelen bir kesim var. Tüketici artık kaliteye para ödemeye başladı. Bu nedenle uzun vadede Türk firmaları ile ortak çalışmalar da programımız da var’’ dedi. Dupont tarafından keşfedilen esneklik sağlayan ‘‘Elastan İplik’’ Lycra markası ile 38 yıldan beri dünya pazarlarında kullanılıyor. Tamamen insan üretimi olan Elastan iplik, çoraptan cekete, pantolondan mayoya bir çok giyside dayanıklılık, rahat hareket edebilme yeteneği sağlıyor. 1993 yılından sonra Lycra erkek iç çamaşırı ürünlerinde de kullanılmaya başlandı. Bugün, Donna Karan, Gianni Versace, Norma Kamali, Karl Lagerfeld gibi dünyaca ünlü markalar kreasyonlarını Lycra'lı giysilerle hazırlıyor. Lisans anlaşması sayesinde Türk firmaları da dış pazarlarda Lycra ayrıcalığı ile dünya markaları ile aynı kulvarda yarışacak.

Dupont daha önce de Türk çorap üreticisi firmalardan Saks, Müjde Lux, Penti ile lisans anlaşması imzalamıştı.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!