Türk işadamları Çin’e Etiyopya’dan cephe açtı

Güncelleme Tarihi:

Türk işadamları Çin’e Etiyopya’dan cephe açtı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 12, 2009 00:00

Ekonomk krize rağmen Türkiye’de sanayici için giderek ağırlaşan vergi, enerji ve finansman şartları, Çin rekabetine karşı yurtdışında cephe açıp mücadele veren çılgın Türkler yarattı.

Bunlardan bir bölümü de, Ulaştırma Bakanı Binali Yldırım’ın Etiyopya’da gerçekleştirdiği toplantıda ortaya çıktı. Türk-Etiyopya İş Konseyi’nin kurulmasından sonra Ulaştırma Bakanı Yıldırım, beraberinde uzman bürokratlardan oluşan bir heyetle Karma Ekonomik Komisyon toplantıları için başkent Etiyopya’ya gitti.

30’dan fazla işadamı

Türk Büyükelçisi Ali Rıza Çolak’ın ev sahipliği yaptığı görüşmelerde, Türk işadamlarının bölgedeki etkinliği de gündeme geldi. Üç gün boyunca yoğun temaslarda bulunan Bakan Yıldırım, bölgede Türk işadamlarının sorunlarını dinleyerek Etiyopyalı yetkililere iletti ve çözüm bulunmasını istedi. 30’dan fazla Türk işadamının faaliyet gösterdiği Etiyopya’da en dikkat çekenlerinin başında ise toplam yatırımları 100 milyon doları bulan Narin Tekstil’in sahibi Habib Narin ve Ayka Tekstil’in Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Aydeniz yer aldı. Aynı zamanda Afrika Birliği’nin de merkezi olan Etiyopya’da, Habib Narin’in toplam 3 bin çalışandan oluşan 2 fabrikası var.

Tekstil yatırımı

Özelleştirmeden aldığı fabrikalarda bugün entegre üretimle her yıl en az 25 milyon dolar ihracat gerçekleştiriyor. Ayrıca, denize kıyısı olan Cibuti’de de lojistik merkezi var. İki ülke iş konseyi başkanlığını yapan Yusuf Aydeniz ise, toplam bedeli onlarca milyon dolar olan ve bu yıl sonunda 8 bin çalışanı olacak dev bir tekstil tesisi inşaasına başladı. Her geçen gün de bu ülkedeki ihracat gücünü arttırıyor. Her iki isim de, Türkiye’de sanayiciyi bitirme noktasına gelen şartlar nedeni ile yatırımlarının bir bölümünü arazi tahsisi, düşük enerji maliyeti ve kredi temininde her türlü kolaylığı sağlayan Etiyopya’ya kaydırdı. Bu kararlarında ezici Çin rekabetine karşı Türkiye’deki markalarını ayakta tutma endişeleri de önemli rol oynadı.

İşçi maliyeti 100 doları geçmiyor

YÜZDE
40 işsizliğin olduğu Etiyopya’da kişi başına düşen milli gelir 100 doların biraz üzerinde. Bu nedenle, işçi maliyetleri de aylık 100 doları geçmiyor. Son olarak, bir Türk işadamının da 108 km’lik 63 milyon dolar değerinde bir ihale aldığı Etiyopya, siyasi istikrar ve güvenlik açısından diğer Afrika ülkelerinden daha iyi durumda. Dış Ekonomik Konseyi(DEİK), Afrika`da bugüne kadar faaliyet gösteren İş Konseyi sayısını da ülkenin artan önemi nedeni ile Etiyopya ile birlikte sekize çıkardı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!