Türk-İş: Önerilen zam, eylemlere davetiyedir

Güncelleme Tarihi:

Türk-İş: Önerilen zam, eylemlere davetiyedir
Oluşturulma Tarihi: Nisan 25, 2001 00:00


Türk-iş Genel Başkanı Bayram Meral, yaklaşık 450 bin kamu işçisi adına yürütülen toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde, hükümet yetkilileri ile bugüne dek olumlu bir noktaya gelemediklerini belirterek, ''Teklif edilen zam oranı, eylemlere davetiyedir'' dedi. Meral, "Hortumlanan bankaların parasını niye işçi ödesin, niye halk ödesin" diye sordu.

Türk-İş Yönetim Kurulu üyeleri, kamu toplu iş sözleşmelerinde olumlu bir gelişme olmaması durumunda, önümüzdeki günlerde Başbakan Bülent Ecevit'i ziyaret ederek, eşmelere ilişkin görüşlerini bildirecek.

EŞEL-MOBİL SENDİKACILIĞIN SONUDUR

Bayram Meral, 450 bin kamu işçisi adına yürütülen toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde, hükümetten işçi ücretlerine birinci altı ay yüzde 25 oranında zam yapılmasını ve yüzde 5 oranında refah payı eklenmesini, 2, 3 ve 4'üncü 6 aylar için ise gerçekleşen enflasyon oranında zam talep ettiklerini anımsattı. Meral, hükümetin kendilerine birinci altı ay için, zam farklarının 2002 yılının Temmuz ayında ödenmesi koşuluyla yüzde 18 zam önerdiğini, bu önerinin ''sıfır zam anlamına geldiğini'' bildirdi.

Hükümetin, 2, 3 ve 4'üncü altı aylar için ise aylık ''eşel-mobil''sistemini önerdiğini anımsatan Meral, eşel-mobil sisteminin sendikacılığın sonu anlamına geldiğini, buna evet demelerinin mümkün olmadığını söyledi. Meral, şöyle konuştu:

ENFLASYON SIFIR MI Kİ

''Gerek sayın Mehmet Keçeciler, gerekse sayın Kemal Derviş ile Antalya'da yaptığımız görüşmelerde de hükümet bu teklifinde ısrarcı oldu. Teklif edilen zam, eylemlere davetiyedir. Biz, toplu iş sözleşmesini, masa başında bitirmek istiyoruz. Ama buna izin vermeyen bir tavır içindeler. Banka batıranların, hortumlayanların faturasını niye işçi ödesin, niye halk ödesin? Enflasyon sıfır mı ki, bize sıfır zam teklif ediliyor.''

Bayram Meral, kamu toplu iş sözleşmelerine ilişkin hükümetten yenibir görüşme önerisi beklediklerini belirterek, son gelişmeleri değerlendirmek üzere Türk-İş Başkanlar Kurulu'nu olağanüstü toplantıyaçağırabileceklerini de kaydetti. (Ankara/aa)









Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!