Türk halkı altından vazgeçmiyor

Güncelleme Tarihi:

Türk halkı altından vazgeçmiyor
OluÅŸturulma Tarihi: Nisan 14, 2011 16:02

Emtia ürünlerindeki artışın tetiklediği enflasyon kaygısı ve küresel büyüme beklentilerin artmasıyla rekor üstüne rekor kıran altının, Türk yatırımcısının da uzak ara en güvendiği yatırım aracı olduğu ortaya çıktı. En az ilgi gören enstrümanlar ise hisse senetleri, repo-ters repo ve yatırım fonları oldu.

Haberin Devamı

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) ve Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşlar Birliği'nin (TSPAKB) de aralarında bulunduğu kuruluşların işbirliğiyle gerçekleştirilen araştırmaya göre altın ve gayrimenkul hala Türk yatırımcısının gözdesi durumunda.

 

Sermaye piyasası algısı ve yatırım potansiyelinin belirlenmesi amacıyla yapılan ve 2010ÂkiÅŸinin katılımıyla gerçekleÅŸtirilen araÅŸtırmada, yatırım deyince halkın yüzde 36'sının aklına altın gelirken, yüzde 22'si de gayrimenkul diyor. Sıralamada banka mevduat hesabı yüzde 21, döviz ise yüzde 12'lik oranlar üç ve dördüncü sırada bulunuyor.

 

Haberin Devamı
Emek KAPLANGÄ°L
hurriyet.com.tr

Katılımcılar altın ve gayrimenkulu güvenilir olduğu, yüksek getiri sağladığı ve garantili olduğu gerekçesiyle tercih ediyor.

 

HÄ°SSE SENETLERÄ°NE Ä°LGÄ° AZ

Araştırmadaki diğer çarpıcı sonuç ise hisse senetleri, repo/ters repo ve yatırım fonlarının oldukça az ilgi görmesi oldu.

 

Yatırım deyince aklına hisse senedi gelenlerin oranı yüzde 4 olurken, repo/ters-repo ve yatırım fonlarını düşünenlerin oranı bunun da altında kaldı.

 

Geçmiş dönemde hisse senetleri piyasasında büyük zararlar yaşamış olan yatırımcıların, finansal piyasalara geri dönmeyi neredeyse hiç istemedikleri de araştırmanın önemli bulguları arasında yer alıyor.

 

AMAÇ OLUMSUZ ALGIYI KIRMAK

Çalışmanın sonuçlarını duyuran TSPAKB Başkanı Nevzat Öztangut, yatırımcıların finansal piyasalara karşı bu olumsuz algının kırılması için iletişimi artıracak adımlar atmayı amaçladıklarını söyledi.

 

Öztangut, "Araştırma sonuçları da dikkate alınarak iletişim stratejileri belirleme çalışmaları başlatıldı... SPK, İMKB, Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası (VOB), İstanbul Altın Borsası (İAB), Takasbank, Merkezi Kayıt Kuruluşu (MMK) ve TSPAKB olarak işbirliği içinde bu sonuçları kullanarak çeşitli projeler üzerinde çalışıyoruz. Önümüzdeki dönemde tanıtım, yatırımcı eğitimi ve iletişim projeleri tüm kurumlarla işbirliği içinde yürütülecektir" dedi.

 

Haberin Devamı

İMKB Başkanı Hüseyin Erkan da, özellikle hisse sentleri piyasalarında önemli oranda arzın bulunduğunu ve bunun karşılığını bulması için talebi cazip kılacak adımların atılmasının gerektiğine dikkat çekti. Erkan, bu nedenle araştırmadan çıkan sonuçların önemli olduğunu ve bu yönde atılacak adımlara rehberlik edeceğini vurguladı.

 

BORSA BÄ°RLEÅžMELERÄ°NÄ° OLUMLU BULMUYORUM

İMKB Başkanı Erkan'ı yakalayınca küresel çapta son dönemde hızlanan borsa birleşmeleriyle ilgili görüşlerini de sormadan geçmedik. Erkan, bu tip birleşmelere çok sıcak bakmadığını söyledi. Bu tip birleşmelerin teknolojik alt yapıyı güçlendirerek işlem hacmini artırmaya yönelik atılmış adımlar olduğunu ifade eden Erkan, bu platformlarda küçük çaplı şirketlere ilginin yavaş yavaş kaybolacağına dikkat çekti.

 

Haberin Devamı

Erkan, bu çerçevede İstanbul Finans Merkezi'yle planlanan İMKB'nin bölgesel emir dağıtım merkezi gibi çalışmasının daha doğru bir yöntem olduğunu vurguladı. Erkan, bu şekilde nispeten küçük şirketlerin kendi borsalarında varlıklarını sürdürerek, sermayenin tabana yayılma amacının devam ettirilebileceğini belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!