Türk ekonomisi gelişiyor, lüks oto satışı ’şaşırtıcı’ artıyor

Güncelleme Tarihi:

Türk ekonomisi gelişiyor, lüks oto satışı ’şaşırtıcı’ artıyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 22, 2007 00:00

DaimChrysler Başkanı Dr. Dieter Zetsche, Türkiye’de toplam pazarın küçülmesine rağmen lüks otomobil satışlarının yüzde 30 oranında artmasını şaşırtıcı bulduğunu belirterek, lüks sınıftaki patlamanın ekonomik gelişmeden kaynaklandığını söyledi. Mercedes için her zaman çok özel bir ülke olan Türkiye’nin son dönemde daha da önemli bir pazar haline geldiğini vurgulayan Zetsche, "Türkiye’de iyi iş yapıyoruz" dedi.

OTOMOTİV pazarında yaşanan daralmaya rağmen, lüks otomotiv satışlarındaki artış, Mercedes’in üreticisi DaimlerChreysler’in zirvesi de şaşırttı. DaimlerChrysler Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Dieter Zetsche’yi şaşırttı. Zetsche, Türkiye’de genel olarak ekonomik gelişmenin otomobil talebini de olumlu yönde etkilediğine işaret ederek, "İnsanların otomobillere ilgisi daha da artıyor. Böylece, lüks otomobil pazarı büyüyor" dedi. "Türkiye’de lüks otomobil satışlarının bu derece artış göstermesi beni şaşırttı" diyen Başkan Zetsche, "Mercedes olarak bizim için Türkiye, her zaman özel ve önemli bir ülke olmuştur. Son dönemde ise çok daha önemli bir pazar haline geldi" açıklamasını yaptı.

TÜRKİYE’DE İYİ İŞ YAPIYORUZ: Yeni Mercedes-Benz C Serisi’nin tanıtımı için Stuttgart’ta düzenlenen gecede açıklamalarda bulunan Dr. Dieter Zetsche, Türkiye’nin kendileri için büyük fırsatlar sunan bir ülke olduğunu belirterek, "Türkiye’de iyi iş yapıyoruz ve başardıklarımızdan çok memnunuz" dedi. Türkiye’de binek otomobil veya hafif ticari araç üretmeyi planlayıp planlamadıkları sorulan Zetsche, şöyle konuştu: "Türkiye’de iki fabrikamızla kamyon ve otobüs üretiyoruz. Bu anlamda Türkiye’de faaliyet gösteren Alman otomotiv üreticileri arasında en ’dominant’ olan biziz. Ticari araç pazarında da güçlü bir konumdayız. Kamyon ve otobüs segmentlerinde önemli pazar paylarına sahibiz. Türkiye’de şu an binek otomobil ve hafif ticari araç üretimi için bir yatırım planımız bulunmuyor."

MERCEDES’İN REKOR YILI OLDU: Döviz kurlarındaki dalgalanmanın yanı sıra faizlerdeki yükselişin damgasını vurduğu 2006, Mercedes-Benz’in Türkiye’deki en iyi yılı oldu. Toplam pazar yüzde 13.9’luk düşüşle 617 bin 852 adede gerilerken, satışlar binek otomobilde yüzde 14.9, oranında azaldı. Ancak Mercedes-Benz binek otomobilde 4 bin 125 adetlik satışla kendi rekor kırdı. Mercedes-Benz’in 2005 yılındaki otomobil satışları ise 3 bin 400 adet olarak gerçekleşmişti. Geçen yıl toplam pazardaki daralmaya rağmen üst sınıfta satışlar yüzde 14 artarken, lüks sınıfta bu oran yüzde 30’u buldu. Önemli oranda artış gösteren üst ve lüks segmentlerdeki 15 bin 671 adetlik satışın 12 bin 812 adedini dizel araçlar oluştururken, üst sınıfta dizel oranı yüzde 83, lüks sınıfta ise yüzde 78 oldu.

Türkiye’ye 40’ıncı yaşında gelmek isterim

DAIMLERCHRYSLER Başkanı Dr. Dieter Zetsche, ’Mercedes-Benz Türk’ün Eylül 2007 tarihinde yapılacak olan 40’ıncı yıl kutlamaları için Türkiye’ye gelmeyi düşünüyor musunuz’ şeklindeki soruya ise, şöyle yanıt verdi: "Türkiye’ye yeniden gelmeyi çok isterim. Ancak çok yoğun bir programım var. Eğer uygun olursa Türkiye’deki 40’ıncı yılımızda böyle bir ziyaret gerçekleştirmekten mutluluk duyarım."

Mercedes modeli yenilendi nisan ayında geliyor

RESMİ olarak ilk Mercedes C Serisi’nin 1993 yılında yollara çıktığını belirten Dr. Dieter Zetsche, 190 modeliyle birlikte C Serisi’nin 6 milyon adetle en fazla satılan Mercedes binek otomobil modeli olduğunu söyledi. Yeni C Serisi’nin aynı başarıyı devam ettirmesini beklediklerini söyleyen Zetsche, "Yeni C Serisi kişiselleşebiliyor. İlk kez bir Mercedes sedan modeli iki farklı ön tasarımla tercih edilebilecek. ’Elegance’ ve ’Classic’ versiyonlarda Mercedes-Benz logosu kaputun üstünde yen alırken, ’Avantgarde’de ise logo spor modellerde olduğu gibi ızgaranın üzerinde bulunuyor" dedi. Yeni C Serisi, Türkiye’de Avrupa ile aynı anda nisanda satışa sunulacak. Yeni modelin Almanya’daki başlangıç fiyatı ise 30 bin Euro’nun altında olacak.

’Plaka dondurma’ formulü Atina’da da konuşuluyor

İSTANBUL
doğumlu olan Dr. Dieter Zetsche, Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın İstanbul’daki araç plakalarının sayısını dondurma formülüyle ilgili soruya da, "İstanbul 3 milyonluk bir kentten nüfusu 15 milyona çıktı. Bu da trafik yoğunluğunu getiriyor. Bildiğim kadarıyla trafiğin sorun olduğu Atina’da da benzer bir uygulama yapılması düşünülüyor. Ancak Başbakanın önerisinin içeriğini tam olarak bilmiyorum" şeklinde yanıt verdi.

AB binek araçlarda emisyonu kısıtlayacak

AVRUPA
Komisyonu, otomotiv sektörünün gönüllü olarak yapmaması üzerine yeni otomotiv modellerinde yeni emisyon limiti getirip getirmemeye bu hafta içinde karar verecek. AB Çevre Komisyoneri Stavros Dimas, özellikle yeni binek araçlar için geçerli yeni limitler belirlemek istediklerini belirterek, fakat bu teklif için AB yöneticilerinden desteğe ihtiyaçları olduğunu söyledi. Dimas, Avrupalı, Japon ve Koreli otomotiv üreticilerinin binek araçlarda 2012’de başlamak üzere ortalama kilometre başına 120 gramlık emisyon hacmi koyma konusunda bir AB yasası çıkmasını istiyor. Komisyonun öncelik emisyon limitlerinde olmak üzere hedefteki birkaç konuyu masaya yatıracak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!