Türk döneri 3 yıldır AB’de

Güncelleme Tarihi:

Türk döneri 3 yıldır AB’de
Oluşturulma Tarihi: Aralık 16, 1999 00:00

Haberin Devamı

AVRUPA Birliği (AB) adaylığı sonrası geleneksel Türk yemeklerinin AB normlarına uygun olup, olmayacağı tartışmaları başlarken, Türk mutfağının önde gelen yemeği olarak bilinen ‘‘Döner-Kebap’’ üç yıl önce AB'ne girdi.

Döneri AB'ne sokan, Almanya'nın Frankfurt Kentinde bulunan ve günde 18 ton döner üreten ‘‘Kar-Mez Döner Fabrikası’’ isimli bir Türk işletmesi oldu. Kar-Mez ürettiği 12 ayrı çeşit dönerin AB normlarına uygun olduğunun belirlenmesi için, Mart 1996'da bağlı olduğu Hessen Eyaleti Sağlık Bakanlığı'na başvuruda bulundu. Eyalet Sağlık Bakanlığı uzmanları, Türk fabrikasının dönerlerini hem kesim, hem üretimin yanısıra, hem de satış noktalarında incelemeye aldı.

Bakanlık müfettişlerinin kimi zaman müşteri gibi davranıp aldıkları dönerler, AB normlarına uygun bulundu. Bakanlık bunu 3 Temmuz 1996'da 50/1996 ruhsat numarası ile Türk fabrikasına bildirdi. Alman Bakanlığı ayrıca Brüksel'e işletmenin ürünlerine ‘‘AB normlarına’’ uygun belgesi verilebileceğini bildirdi. Brüksel'de bunun üzerine Türk dönerine ‘‘EZ-1692’’ ve ‘‘EV-1692’’ veteriner kontrol numaralarıyla onay verdi. Hessen Eyaleti Sağlık Bakanlığı 4 Kasım 1996 tarihli yazısıyla bunu Türk fabrikasına iletti.

Türk döner fabrikasının ürünleri ‘‘AB onayı’’ aldığı için, tüm birlik üyesi ülkelere sınırda özel bir sağlık kontrolünden geçmeden gönderiliyor. Almanya'da üretilen Türk döneri ‘‘AB onay numarası’’ ile hiçbir işleme tabi tutulmadan bir başka ülkeye rahatlıkla sokuluyor. İşletmenin ayrıca, ürünleriyle ilgili verdiği reklamlarda AB onay numarasını kullanma hakkı da bulunuyor. Onay alınmasına rağmen, üretimin AB normlarına uygun olarak olarak devam edip etmediği belirli aralıklarla kontrol ediliyor.

Uğur ERGAN / ANKARA

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!