Türk cam elyafına darbe vuran İsrailli geliyor

Güncelleme Tarihi:

Türk cam elyafına darbe vuran İsrailli geliyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 23, 1998 00:00

Haberin Devamı

İsrail Sanayi Bakanı Natan Sharansky, karşılıklı ticareti geliştirmek için Türkiye'ye geliyor. Sharansky'nin, bu niyetine karşılık iki ay önce Türk cam eylafını ülkesine sokmamak için imza attığı belirtildi. İzocam Genel Müdürü Ali Yalçın, ‘‘Bu olay Saharansky'nin samimiyetine gölge düşürüyor’’ dedi.

Devlet Bakanı Işın Çelebi ile bugün ortak basın toplantısı düzenleyecek olan İsrail Sanayi ve Ticaret Bakanı Natan Sharansky'nin, Türkiye'den ihraç edilen cam elyaf için anti-damping soruşturmasına imza attığı ortaya çıktı. Türkiye ile İsrail arasında imzalanan ve uzun çabalardan sonra yürürlüğe giren Serbest Ticaret Anlaşması'nın ardından İsrail'in böyle bir soruşturma başlatması, Türk işadamları arasında hayal kırıklığı yarattı.

İsrailli üretici Tamis Limidet, 1994 yılında İsrail Ticaret Bakanlığı'na başvurarak, Türk ürünlerine anti-damping soruşturması açılmasını istemişti. İsrail Hükümeti de, Ocak ayında konuyu görüşüp, Türkiye'den giden cam elyaf ürünlerine yüzde 25 oranında vergi konmasını kararlaştırmıştı. Bu karara, İsrail Sanayi ve Ticaret Bakanı Natan Saharansky de imzaladı.

İZOCAM'IN BAŞVURUSU

Bu kararla getirilen vergi yüzünden artık Türk cam elyaf ürünleri İsrail pazarına ABD, Kanada ve İngiliz menşeli ürünlerden daha pahalı girecek. Koç Topluluğu bünyesindeki cam elyaf üreticisi İzocam'ın Genel Müdürü Ali Yalçın, bu durumda İsrail pazarına en yakın camyünü üretim tesisi olan Tarsus Fabrikası'nın bir avantajının kalmadığını söyledi. Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) bünyesinde faaliyet gösteren Türk-İsrail İş Konseyi ve Dış Ticaret Müsteşarlığı'na bu konudaki sıkıntılarını ilettiklerini belirten Ali Yalçın, şöyle konuştu:

‘‘Konuya ilişkin kararı imzalayalı daha iki ay dolmadan Sayın Sharansky'in ticareti geliştirmek amacıyla Türkiye'yi ziyaret etmesi düşündürücü. Samimiyetine de gölge düşürüyor. Koç Topluluğu, Devlet Bakanımıza şikâyetimizi ve tedbir alınması için gereğini arz edecektir. Biz, Türk-İsrail İşkonseyi'ne üye olmamakla birlikte, çevre ülkelerle ihracatın artırılmasına taraftarız. Bu nedenle 1993'de Telaviv'deki ilk Türk ihraç ürünlerine sergisine katılan İzocam, ertesi yıl bayilik vererek ihracata başladı. Aynı yıl da Türk ürünleri hakkında anti-damping başvurusu yapıldı.’’

Bu arada İsrail'deki Tel-Aviv Ticaret Müşavirliği de Türk firmalarına bir yazı göndererek anti-damping kararının yürürlüğe girmek üzere olduğunu bildirdi. İsrail'de dampinge karşı verginin yürürlüğe girmesi için Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı'nın onayı gerekiyor. Maliye Bakanlığı'nın imzaladığı karar, Parlamento Mali İşler Komitesi'nde görüşüldükten sonra uygulamaya koyulacak.

Çelebi'yle ortak toplantı yapacak

İSRAİL Sanayi ve Ticaret Bakanı Natan Sharansky başkanlığındaki İsrail heyeti bugün Türkiye'ye geliyor. Sharansky Türk-İsrail İş Konseyi'nin bugün İstanbul'da düzenlenen açılış toplantısına Devlet Bakanı Işın Çelebi ile birlikte katılacak. Konuk Bakan Sharansky, 24 Mart Salı günü resmi temas ve gürüşmelerde bulunmak üzere Ankara'ya geçecek. Sharansky Türkiye'de bulunduğu süre içinde Devlet Bakanı ve Türkiye-İsrail Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) Eşbaşkanı Işın Çelebi, Devlet Bakanı Salih Yıldırım, Sanayi Bakanı Yalım Erez, Ulaştırma Bakanı Necdet Menzir ve Sağlık Bakanı Halil İbrahim Özsoy ile görüşmelerde bulunacak.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!