Turizmin son durumu

Güncelleme Tarihi:

Turizmin son durumu
Oluşturulma Tarihi: Nisan 11, 1998 00:00

Haberin Devamı

Geçen yıl başarılı bir dönem geçiren Türk turizm sektörü, kurban bayramıyla birlikte sezonu ‘‘erken’’ açtı. Sektörle ilgili kurum ve kuruluşlar, bu yıl için uluslararası fuarlarda tanıtım kampanyaları düzenlediler. her şeye rağmen sektörde baz sorunlar var. Bazı bölgeler, turizmden daha fazla pay almak istiyorlar. Turistik açıdan son derece zengin olan Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde ise sektör hayli sancılı...

Turizmde yeni sezon hazırlıkları büyük ölçüde tamamlanırken, Akdeniz ve Ege kıyısındaki tesislerin büyük bölümü, kurban bayramı tatilinde sezonu açtı. Anadolu Ajansı Yurt Haberleri Servisi'ce yapılan araştırmaya göre, Türkiye'nin turizm potansiyelinin uluslararası tanıtımı, Turizm Bakanlığı ve ilgili birimlerce yürütülürken, yerel yönetimler de olanakları ölçüsünde yöresel tanıtım yaptılar. Uluslararası turizm fuarlarına, ilgili merkezi birimlerin yanı sıra, turizm örgütleri ve yerel yönetimler de katıldı. Ülke ve yöresel tanıtıma ağırlık verilen fuarlar, 25 Şubatta Milano'da, 7 Martta Berlin'de, 19 Martta Göteborg ve 26 Martta da Moskova'da gerçekleştirildi. Sezon encesi önemli turizm merkezlerinin durumu ise şöyle:

ANTALYA

Antalya ve ilçelerinde 49 tatil köyü, 45 beş yıldızlı otel ve 1249 adet yıldızlı turistik tesisin toplam yatak kapasitesi 131 bin 91. Yörede 5 tatil köyü, beş yıldızlı 8 otel ve 130 adet yıldızlı otel, yeni sezonda hizmete girecek ve bunların toplam yatak kapasiteleri ise 14 bin 330. Belediye belgeli 1350 tesisin yatak kapasitesinin ise yaklaşık 35 bin olduğu belirtildi. Yörede, BM-Irak gerginliğinin normale dönmesinden sonra yurtdışı rezervasyonları yeniden hız kazandı. Tatil köyleri ve yıldızlı tesisler bağlantılarını büyük ölçüde tamamlarken, belediye belgeli tesislerin ise daha çok yurtiçinden gelen turistlere hizmet vermesi bekleniyor. Bu yıl yaklaşık Antalya'da 3.5 milyon turist hedeflendi.

EGE BÖLGESİ

İzmir'deki 132 turistik tesisin yatak kapasitesi 19 bin. Yeni sezonda hizmete girecek 8 tesisin kapasitesi ise 2500 kişi. Rezervasyon yaptırması beklenen yabancı turist sayısı yaklaşık 800 bin kişi. Ancak turizmciler, acentelerce yapılan rezervasyonların ‘‘gerçekçi rakam olmadığı’’ görüşündeler. Çeşme'de, turizm işletme belgeli 30, yatırım belgeli 10, belediye denetimli 64 tesisin yanı sıra, 16 apart villa ve 93 pansiyonun toplam yatak kapasitesi 11522 kişi. Yeni sezonda toplam 1300 yataklı iki otel ile 600 yataklı bir tatil köyü hizmete girecek. Çeşme Otelciler Birliği Başkanı Veysi Öncel, 1998 yılının Çeşme açısından ‘‘olumsuz’’ geçeceği düşüncesinde. Bunun nedeni İlçe'ye daha önce 10 bine yakın yabancı turist getiren TURSEM firmasının iflas etmiş olması. Öncel, ‘‘devletin, yeni tesis yapımını teşvik yerine altyapı sorunlarını çözmesi gerektiğini’’ de belirtti.

KUŞADASI

İlçede Turizm Bakanlığı belgeli tesis sayısı 86 ve yatak kapasitesi 16831; belediye belgeli tesis sayısı 374 ve kapasite 15560; yatırım belgeli 6 tesisin yatak kapasitesi 779 kişi. Yörede yapımı süren 29 tesisin toplam kapasitesi ise 4712 kişi. Yöredeki turizm sezonunda bir duraksama olduğu ve bunun yaşanan ekonomik krizden kaynaklandığı belirtiliyor. TÜRSAB Kuşadası Yürütme Kurulu Başkanı Yılmaz Mola, ‘‘Dünya turizm piyasalarındaki durgunluk ciddi atılım yapmamızı engelliyor’’ diyerek, charter filolarının ve tur operatörlüğünün teşvik edilmesinin Türk turizmine ciddi avantajlar sağlayacağını belirtti.

BODRUM

İlçede turistik belgeli tesis sayısı 162 ve yatak kapasitesi 23 bin; belediye belgeli 387 tesisin kapasitesi ise 21200 kişi. Yapımı devam eden 139 tesisin ise toplam 25846 yatak kapasiteli olması hedefleniyor. Bodrumlu turizmciler, inşaat yasağının uygulanmasını, taşıtlar, gürültülü eğlence ve işletmeler arasındaki haksız rekabetin denetlenmesini, yolların bakım ve onarımının bir an önce yapılmasını istiyorlar.

MARMARİS

İlçede 119 turistik, 376 belediye belgeli tesisin toplam 18 bin 819 yatak kapasitesi var. Yöredeki yatlarda da 6075 turiste yataklı hizmet verilebiliyor. Su kanal ve şebekeleri onarıldı, yollar yeniden yapıldı. Anfitiyatro ve kapalı yüzme havuzu sektörün hizmetine açıldı.

Kapadokya yine gözde

Kapadokya yöresinde turizm sektöründe faaliyet gösteren 250 civarındaki tesisin toplam kapasitesi yaklaşık 18 bin kişi. Bölgeye 2 milyona yakın yabancı turist bekleniyor. Bu turistlerin, Avrupa ülkelerinin yanı sıra Japonya ve Brezilya'dan da gelecekleri bildiriliyor. Yöredeki turizmcilerin istekleri arasında havaalanı yapımı, yatırım kredileri ve altyapı sorunlarının çözülmesi bulunuyor.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!