Turizmin altın yılı

Güncelleme Tarihi:

Turizmin altın yılı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 11, 2000 00:00

Türk turizminin 2000 yılında gösterdiği performans, turizmde yeni bir sayfanın açılmasına neden oldu. Turizmciler, 2000 yılının, Türk turizminin miladı olduğunu belirttiler.

Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Başkanı Türgen Şevki Bulut, son 2 yılda Türk turizminin negatif gelişme gösterdiğini, bunun sonucunda da turizmcinin zarar gördüğünü belirterek, "2000 yılı, Türk turizminin miladı oldu. Son 2 yılda turizmde görülen negatif gelişme, yerini pozitif gelişmeye bıraktı" dedi.

2000 yılında turist sayısı açısından artışlar olduğuna, ancak gelirin aynı oranda artmadığına işaret eden Bulut, 2001 turizm sezonunda turist artışının devam edeceğini, buna karşılık parasal artışın aynı oranda gerçekleşmeyeceğini belirtti.

20 milyon turist hedefi

POYD Başkanı Türgen Şevki Bulut, 2000 yılında turizmde yakalanan istikrarın 2005 yılına kadar sürdürülmesi halinde turizmde söz sahibi olacağımızı kaydederek şunları söyledi:

"Bu yıl Türkiye genelinde 10 milyon turist geldi. Antalya yöresine ise 3 milyon 300 bin turist geldi. Gelecek yıl Antalya'ya gelen turistsayısı 4.5 milyona ulaşacaktır. Aynı tempo ile artış devam ederse, 2005 yılında Antalya'ya gelen turist sayısı 6.5 milyona ulaşacaktır. Antalya, Türkiye'ye gelen turistlerin üçte birini ağırlıyor. Yani 2005yılında Antalya'ya 6.5 milyon turist gelirse, Türkiye geneline en az 20 milyon turist gelecektir."

2000 yılında Antalya'ya turist akışının Temmuz ayından sonra gerçekleştiğine dikkati çeken Bulut, ''2001 yılında Antalya'ya turist akışı Mayıs ayından itibaren başlayacaktır. Özellikle Antalya'ya turistlerin ilgisi her geçen gün artıyor. 2001 yılında Antalya yöresine en az 4.5 milyon turistin gelmesini bekliyoruz'' diye konuştu.

Alternatif turizm

Türk turizminin gelişmesini sağlamak için alternatif turizmin düşünülmesi gerekliliğini vurgulayan Türgen Şevki Bulut, ''Oteller 4 ay çalışıp 8 ay yiyorlar. Otellerin çalışma süreleri mutlaka uzatılmalı. Önce 8 ay çalışması, daha sonra da 12 ay çalışması sağlanmalı. Bu olduğu taktirde Türk turizmi dünya turizminde söz sahibi olacaktır. Turizm 12 aya yayılmadığı taktirde ne kalifiye eleman yetiştirebiliriz ne de turizmden çok para kazanabiliriz'' şeklinde konuştu.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!