Turizme Uzakdoğu dopingi

Güncelleme Tarihi:

Turizme Uzakdoğu dopingi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 10, 2024 07:00

AK Parti, turizm sektörüyle ilgili düzenlemeler içeren 14 maddelik torba yasa teklifini Meclis Başkanlığı’na sundu.

Haberin Devamı

Teklife göre Uzak Doğu ülkelerinin Türkiye’ye artan ilgisi nedeniyle Çince, Japonca, Korece bilen rehber sayısının artırılması amacıyla bu alana özel teşvik uygulanacak. Çince başta olmak üzere Uzakdoğu dillerindeki adaylar için yabancı dilbilgisi seviye sınavında 75 puan alma şartı veya yetkili kurumlarca yapılacak yabancı dil sınavında başarılı olma şartı aranmayacak. Ayrıca bu dilleri bilenler; ön lisans düzeyinde üniversite mezunu olmak kaydıyla en az 100 saatlik eğitim programı ile uygulama gezisini başarıyla tamamlamaları şartıyla turist rehberi olabilecekler.

HANUTÇULUK CEZASI

Teklife göre, kamuoyunda “hanutçuluk” olarak bilinen turist rehberlerine verdikleri hizmetler sırasında, müşterilerin bilgisi ve onayı dışında alışveriş amaçlı belirli bir işletmeye yönlendirmeleri halinde ceza uygulanacak. Bu eylemin beş yıl içinde iki kez işlenmesi meslekten geçici çıkarma, üç kez işlenmesi ise meslekten kesin çıkarma ile cezalandırılacak. Turist rehberleri; bilgi, yetenek, tecrübe sahibi olduklarının belirlenebilmesi amacıyla uzman kurumlarca mesleğe kabul sınavından geçirilecek. Üniversitelerin sanat tarihi ve arkeoloji bölümlerinden lisans düzeyinde mezun ve yabancı dil yeterliliğine sahip olanların turist rehberi olmaları kolaylaştırılacak. Turist rehberlerinin yabancı dil yeterliliği belgesi 5 yılda bir yenilecek.

Haberin Devamı

Ruhsat alınmadan rehberlik hizmeti verilemeyecek. Bu durumda belgesiz rehberlik yapılan kişi sayısı ve bölgenin özellikleri dikkate alınarak 25 bin ila 100 bin lira arasında idari para cezası verilecek. Meslek kuruluşlar, müfettişler ve kontrolörler aracılığıyla en geç üç yılda denetlenecek. Turist rehberliği ruhsatnamesine sahip olan turist rehberleri ile rehberlik kimlik kartını ruhsatname ile değiştirenler en geç 5 yıl içinde yabancı dil yeterliliğine ilişkin belgeyi getirecek. Esas amacı tarihi ve turistik yerlerin tanıtılması olmayan faaliyetler sırasında turist rehber bulundurma şartı ise kaldırılıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!