Turizme güneş tutulması dopingi

Güncelleme Tarihi:

Turizme güneş tutulması dopingi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 18, 1998 00:00

Haberin Devamı

11 Ağustos 1999’da gerçekleşecek olan iki dakikalık güneş tutulması , Türk turizmine doping olacak. 30 yılda gerçekleşen tutulmanın en iyi izlendiği ülke olarak gösterilen Türkiye’ye yönelik tur bağlantıları şimdiden başladı.

Dünya ülkeleri 11 Ağustos 1999 yılında Türkiye'de buluşacak. Önümüzdeki yıl yaşanacak turist akınının nedeni ise Avrupa'da 30 yılda bir izlenebilen güneş tutulması. Güneş tutulmasının en iyi izleneceği ülke olarak Türkiye'nin gösterilmesi üzerine, birçok ülke Türkiye'ye tur programlarına başladı. Daha bir yıl önceden 2 bin kişinin 11 Ağustos için Türkiye'de rezervasyon yaptırdığı belirtiliyor. Özellikle Japonlar'ın büyük ilgi gösterdiği bu olayı tüm dünyadan bilim adamları ve çok sayıda akademisyen Türkiye'den izlemeyi tercih ediyor.

Tur şirketleri özellikle tutulmanın en iyi izlenebileceği Sivas, Elazığ ve Diyarbakır'ı tercih ediyor. Güneş tutulması sırasında 2 dakika hava kararacak ve gün ortasında gece karanlığı yaşanacak. Hava ısısı da düşecek. Bu olayı rahatça izleyebilmek için ülkenin iklim koşulları ve izleneceği saat büyük önem taşıyor. Güneş tutulması Türkiye'de 11 Ağustos 1999 tarihinde saat 13.20-13.40 saatlerinde ve Kastomonu'dan başlayan Tokat'ın ilçesi Turhal üzerinden Elazığ'a ve oradan da Batman ve Cizre'ye kadar ulaşan 150 kilometre eninde bir kuşaktan izlenecek. Türkiye'deki iyi iklim koşulları ve öğle saatlerine gelmesi nedeniyle tutulmanın rahatça izlenebileceği vurgulanıyor.

AVRUPA UYGUN DEĞİL

Güneş tutulmasını büyük merakla bekleyen Avrupalıları ise iklimsel riskler bekliyor. Kuzeye çıkıldıkça bulutlanma oranı artıyor. Güneş tutulmasının izlediği güzergah ise 100 kilometrelik bir kuşak oluşturuyor. Kuşağın başlangıç noktası İngiltere'nin güney sahillerindeki Nova Scotia olacak. Güney Batı Cornwall üzerinden Kuzey Doğu Fransa'ya orandan da Belçika'nın güneyine ve Lüksemburg'a ulaşacak. Kuşak Güney Almanya'dan, Avusturya, Macaristan, Romanya ve Türkiye üzerinden Hindistan'a ulaşacak. Ancak örneğin tutulma, kuşağın son noktası Hindistan'da akşam saatlerinde izlenebilecek. İngiltere'de ise sabah saatlerine ve rutubetin yoğun olduğu bir döneme denk geliyor. Kuşağın geçtiği diğer ülkelerde de yağış ve meterolojik sorunlar bekleniyor. Geriye tutulmanın en iyi izlenebileceği ülke olarak Türkiye kalıyor.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!