Turizmde ‘zincir’ yerlilerin elinde

Güncelleme Tarihi:

Turizmde ‘zincir’ yerlilerin elinde
Oluşturulma Tarihi: Kasım 11, 2012 00:00

Türkiye’nin lokomotif sektörlerinden olan turizmde, yerli yatırımcıların hakimiyeti büyüyor. Türkiye’de faaliyet gösteren 165 zincir otel grubunun 135’ini yerli şirketler oluştururken, yabancılar ise 35 grubun 50 markası ile rekabete katılıyor.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’de turizmin lokomotifi olan konaklama tesisleri, yatırım, işletme ve yönetim olarak yerli şirketlerin elinde bulunuyor. Türkiye’deki zincir otellerin sayısı son 10 yıl içinde iki katına çıkarken, şu anda faaliyette olan zincir otel gruplarının 135’i yerli, 26’sı yabancı, geri kalanı ise ortaklı olarak yönetiliyor.
400 BİN ODA VAR
Turizm Bakanlığı’nın verilerine göre, işletme belgeli tesislerden 824’ünü, üç ve üzeri tesisin aynı marka ya da ortak yönetim ile 165 zincir ya da grup oluşturduğu belirtiliyor. Türkiye’deki zincir ve grup sayısı 2001’de 84 iken 2012’de ikiye katlanarak 165’e ulaşırken, bu zincirler 824 otel ve 400 bin odaya sahip. Bu rakam, Türkiye’deki toplam yatak kapasitesinin yüzde 67’sini oluştururken, her geçen gün yerli-yabancı zincir otel rekabeti de kızışıyor. Türkiye’de faaliyet gösteren yabancı zincirler, 50 farklı markalarını da beraberlerinde getirirken, bu sayı, her yıl daha da artıyor.
EN BÜYÜĞÜ HILTON
Türkiye’deki en büyük yabancı zincir, bünyesindeki 11 markadan 5’ini getiren Hilton Grubu. Hilton Grubu’nun beş markasının 22 tesisi bu tesislerde toplam 5519 oda bulunuyor. Türkiye’deki en büyük yerli zincir ise Cyrstal Grubu. Cyrstal Grubu ise 11 tesiste toplamda 5 bin 144 oda ile faaliyet gösteriyor. Rixos Grubu da yurtdışındakiler hariç, yalnız Türkiye’de olan 10 tesisindeki 4533 oda ile üçüncü sırada yer alıyor.
ANADOLU’YA YAYILIYOR
Yerli ve yabancı zincir ve grupların Anadolu’ya yayılması süreci artarak devam ediyor. Yabancı zincir ve gruplardan 50 değişik markadan otel Türkiye’de faaliyet gösteriyor. Özellikle büyük grupların, farklı Anadolu illerinde otellerini görürken, bugün gelinen noktada ise belli Anadolu illerinde de rekabete girdiklerini görülüyor. Özellikle Adana, Gaziantep, Eskişehir, Kayseri ve Konya illerinde zincir otellere rastlamak mümkün oluyor. Rekabetin özellikle buralarda yaşanmasının nedeni ise ‘ticaret şehri’ unvanlarının olması.

Haberin Devamı

Lüks zincirler de gelmeye başladı

TÜRKİYE’deki zincir ve grup otellerin sayısı artarken müşteri hedefi kitlesi ve kategori türü yelpazesi de genişliyor. Şehir ve kıyılardan sonra Anadolu’ya yönelen zincir ve gruplar son dönemde lüks markalarını da getirmeye başladı. Dünyanın sayılı lüks otel zincirlerinden Raffles, Mandarin Oriental, Shangi-La ve Jumeirah gibi markalar da Türkiye’ye geldi. Lüks sınıfındaki zincir otellerden Singapur merkezli Raffles, Zorlu Grubu’nun 2.5 milyar dolar tutarında bir yatırımla inşa edeceği Zorlu Center’da kurulacak oteli işletecek. Bir diğer Uzakdoğu’lu lüks otel markası olan Mandarin de, Astaş Holding ile birlikte biri Bodrum, biri de İstanbul’da iki otel için anlaşma imzalamıştı. İstanbul Tepebaşı’ndaki Pera Palas’ı satın alan Sabancı ailesi ise otelin işletmesini Dubai’li lüks otel zinciri Jumeirah’a vermişti. Türkiye’ye gelen bir diğer lüks otel olan Shangri La’da Beşiktaş’taki eski tütün deposunu satın alan Tanrıverdi Grubu’nun yaptırdığı oteli işletecek.

Haberin Devamı

Yabancı turistin ilk tercihi

TÜRKİYE’de faaliyet gösteren yerli otel zincirlerinin uluslararası arenada da kendisini gösterdiğini belirten Türkiye Otelciler Federasyonu (TüROFED) Başkanı Osman Ayık, şöyle konuştu: “Türk otel zincirleri çok güçlü. Uluslararası zincirlerle kıyaslandığında sayılarımız onlarınkine ulaşmıyor ama Türkiye’deki iç pazardaki yapıya baktığımız zaman çok daha etkili oldukları kesin. Yabancı turistler de Türkiye’ye geldiklerinde ilk tercihleri Türk otelleri oluyor. Özellikle kıyı bölgelerde çok güçlü olan yerli zincirler, Anadolu’da da başarılı operasyonlar yapıyor. Bu yatırımcılar, Türkiye’nin şartlarını çok iyi biliyor ve pazarı yabancılara kaptırmıyor.”

Haberin Devamı

Türkiye’nin en büyük  ilk 10 zincir oteli

Zincir / grup adı Tesis sayısı Oda sayısı

Hilton İnt Grubu 22 5.519
Crystal Grubu 11 5.144
Rixos 10 4.533
İnterContinental Grubu 16 3.394
Paloma-Diana 10 3.225
Kaya Grubu 9 3.076
WOW 5 2.914
Club Voyage 7 2.785
Delphin Grubu 5 2.644
Limak Grubu 9 2.578

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!