Turizmde ‘koridor’ rüzgârı

Güncelleme Tarihi:

Turizmde ‘koridor’ rüzgârı
Oluşturulma Tarihi: Mart 09, 2014 01:07

TURİZM pastasında Türkiye’nin payını arttırmak için düğmeye basan hükümet, İpek Yolu Koridoru, Kış Koridoru, İnanç Koridoru, Zeytin Koridoru, gibi bölgesel turizm alanları oluşturmayı hedefliyor.

Haberin Devamı

HÜKÜMET, her bölgenin dinamiğine ve öne çıkan özelliğine göre geliştireceği ‘koridorlarla’ turizmin canlandırılmasını planlıyor. Hazırlanan strateji taslağında İpek Yolu Koridoru, Kış Koridoru, İnanç Koridoru, Zeytin Koridoru, İpek Yolu Koridoru gibi bölgesel turizm alanları oluşturulması hedefleniyor. Buna göre bölgesel bazda destinasyonlar ve turizm türleri arası bağlantıların kurulmasına yönelik çalışmalar yapılacak. Turizm gelişim bölgeleri, turizm koridorları, turizm kentleri, ekoturizm bölgeleri geliştirilecek.

TESİS SAYISI ARTACAK

Kış Turizmi Gelişim Koridoru; Erzincan, Erzurum, Ağrı, Kars, Ardahan, Bolu, Çankırı ve Kastamonu kış turizmi gelişim koridoru olarak belirlenecek. Bursa, Kayseri, Isparta ve Kocaeli’nin ise kış turizm merkezi olarak planlaması yapılacak. Palandöken, Kartalkaya, Erciyes gibi kayak merkezleri yöre halkının da faydalanacağı şekilde planlanacak. Gemlik, Mudanya, Gönen, Bandırma, Erdek, Ezine kıyı şeridi, Erdek Kapıdağ Yarımadası, Avşa, Paşalimanı, Ekinlik Adası ve Marmara Adası’nın içinde olduğu bölge de Zeytin Koridoru olarak adlandırılacak. Bölgenin sağlık ve gastronomi alanında varış noktası olması için çalışılacak. İnanç Turizm Koridoru ise Tarsus’tan başlayarak Hatay, Gaziantep, Şanlıurfa, Mardin ve Diyarbakır’a uzanacak. İpek Yolu Koridoru ise Ayaş-Sapanca arasındaki Adapazarı, Bolu, Ankara, Sapanca, Geyve, Taraklı, Göynük ve Ayaş’ı kapsayacak. Koridorun bölgedeki kış turizmi imkanlarıyla entegre edilmesi amaçlanıyor. Ankara-İstanbul güzergahında olan koridorun tarihi açıdan zengin bir dokuya sahip olması bakımından pansiyonculuğun ağırlıklı olacağı kültür ve eko turizm odaklı geliştirilmesi de planlanıyor.

BARINAKLAR YATLARA AÇILACAK

Haberin Devamı

ŞİLE-Sinop arasında uzanan 500 kilometrelik alan da Batı Karadeniz Kıyı Koridoru olarak geliştirilecek. Söz konusu koridor Ankara, İstanbul ve yakın çevresine hizmet edecek iç turizm koridoru olarak hizmet vermesi sağlanacak. Yöredeki balıkçı barınaklarının yatları kabul edebilecek altyapıya kavuşturulması için çalışmalar yapılacak. Trakya Kültür Koridoru da Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ’ı içine alacak. Bölgenin önemli mimari özelliklerinden olan Edirne Evleri turizme yönelik butik otel ve pansiyon gibi konaklama tesisleri olarak değerlendirilecek.

Haberin Devamı

2 otele 350 milyon dolar

2001 yılında Sheraton Çeşme Hotel’i açan Dilek Holding, şehir otelciliğinde büyümek için düğmeye bastı. Carlson Rezidor zincirine ait Radisson Blu markası ile İstanbul’da iki yeni otel açan Dilek Holding, toplam 350 milyon dolarlık yatırım yaptı. 100 milyon dolar yatırımla Radisson Blu Hotel Pera ve 250 milyon dolar yatırımla Radisson Blu Hotel Şişli otellerini tamamlayan Dilek Holding iki otelde 421 oda ile hizmet veriyor. Holdingin 2015 ve 2016’da açılması planlanan Marmaris ve Levent’te iki yeni otel yatırımı planı daha olduğunu ifade eden Dilek Holding Genel Koordinatörü Serdar Alp Turan, “Pera’daki otelin yatırımı bir yılda tamamlandı. Pera’nın açılışı Haziranda yapıldı. Radisson Blu Hotel Şişli’de 5 şubat 2014’te hizmete girdi. İnşaatı 3 yılda tamamlandı. 291 odası bulunan otelde 16 toplantı salonu var. Otelin doluluk oranının bir yılın sonunda yüzde 70’e ulaşmasını hedefliyoruz” dedi.

HAMDİ RESTORAN AÇILACAK

Şişli’deki otelin inşaatında metrodan dolayı titizlikle çalıştıklarını ifade eden Turan, “Otel, kongre ve toplantı oteli olarak planlandı ancak İstanbul’a tatil için gelen turistleri de hedefliyor. Pera ve Şişli’de, Eminönü’nde hizmet veren Hamdi Restoran açılacak. Şişli’de Mart ayı sonunda açılması planlanan restoran yaklaşık 200 kapasiteli olacak. Pera’da ise 1 Nisan’da açılması planlanan restoranın kapasitesi 180 kişi olacak” diye konuştu.

Haberin Devamı

Demiryolu fuarına 25 ülkeden katılım

DÜNYANIN 3’üncü büyük demiryolu fuarı olan ve bu yıl 4’ünsücü düzenlenen Uluslararası Demiryolu Hafif Raylı Sistemler, Altyapı ve Lojistik Fuarı’na (Eurasia Rail) 25 ülkeden 300’ün üzerinde firma katıldı. İstanbul Fuar Merkezi’nde düzenlenen fuarda firmalar sektördeki son teknolojileri sergiledi. Fuara ayrıca, Almanya, Çek Cumhuriyeti, Çin Halk Cumhuriyeti, Fransa, İngiltere, İtalya, Polonya, Romanya ve Rusya Federasyonu milli katılım gerçekleştirdi. Avrasya coğrafyasının sektördeki en önemli buluşması niteliğini taşıyan Eurasia Rail Fuarı’nı bu sene 15 ülkenin devlet demiryolları en üst düzey katılımla ziyaret etti. Fuarın açılışında konuşan Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, son 11 yılda demiryollarına 20 milyar TL’lik yatırım yaptıklarını belirterek, “2023 yılına kadar yapılacak olan yatırım hedefi ise yaklaşık 100 milyar TL. 3 bin 500 kilometre YHT hattı; 8 bin 500 kilometre hızlı tren, 1000 kilometre de konvansiyonel demiryolu yapma hedefimiz var. Bu yatırımlarla 2023 yılına kadar toplam demiryolu hat uzunluğunu 25 bin kilometreye taşımayı hedefliyoruz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!