Turizmde 22 yılın en sert düşüşünü yaşadık

Güncelleme Tarihi:

Turizmde 22 yılın en sert düşüşünü yaşadık
Oluşturulma Tarihi: Haziran 29, 2016 10:06

Türkiye’ye gelen turist sayısı mayısta 2016’da 2015’e göre yüzde 34 azaldı ve turist sayısı 3.8 milyondan 2.4 milyona gerildi. Mayısta en büyük kayıp yüzde 92 ile Ruslarda. İkinci büyük kayıp da yüzde 31 düşüşle Almanlarda. Rusya ve İsrail ile normalleşmenin bu rakamları bir nebze düzeltmesi umut ediliyor.

Haberin Devamı

SON günlerde Türkiye’nin sorunlu olduğu ülkelerle ile ilişkilerinin normalleşme adımları başta turizm olmak üzere tüm sektörlerde mutlulukla karşılanırken Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın mayıs ayı istatistikleri moralleri bozdu.

Verilere göre Türkiye’ye gelen yabancı ziyaretçi sayısı mayısta 1994 yılından bu yana en sert düşüşü kaydetti. 22 yılın en kötü düşüşünün yaşandığı mayıs ayında Türkiye’ye gelen turist sayısı geçen yıla göre yüzde 34 azaldı. 2015 Mayıs’ında Türkiye’ye 3 milyon 800 bin turist gelirken, bu yıl aynı ayda sadece 2 milyon 485 bin turist geldi. En büyük kayıp ise Ruslarda. Yüzde 92 düşen Rus turist sayısı 501 binden 41 bine indi.

Alman turist sayısındaki düşüş yüzde 31 olurken, 623 binden 427 bine kadar geriledi. Diğer büyük kayıp ise İngiltere’de. İngiliz turist sayısı yüzde 30 azaldı. 310 binden 219 bine geriledi. Hollanda’dan gelen turist sayısındaki kayıp ise yüzde 44’ü aştı. Hollandalı turist sayısı geçen yıl 179 binken 100 bine indi. Toplam Avrupa’daki kayıp yüzde 34. Söz konusu ayda artış yaşanan ender ülkelerden biri yüzde 19’la Gürcistan’da oldu. Turist sayısı 193 binden 229 bine yükseldi.

Turizmde 22 yılın en sert düşüşünü yaşadık


Haberin Devamı

1.8 MİLYON TURİST ERİDİ
Rakamlar ocak-mayıs döneminde de sıkıntıların arttığını ortaya koyuyor. İlk beş aydaki azalma yüzde 22.9. Geçen yıl 5 ayda 10 milyon 771 bin turist gelirken bu yıl 8 milyon 933 bin ziyaretçimiz oldu. Turist sayısında 1 milyon 838 bin düşüş yaşanırken, bu düşüşte en büyük pay yine Ruslarda. İlk 5 ayda Rus turist sayısı yüzde 82 düşerek 801 binden 138 bine geriledi. Turizmcilere en büyük darbelerden biri de Alman turistten geldi. Almanya’dan Türkiye’ye gelen turist sayısı 1 milyon 553 binden 1 milyon 157 bine geriledi. Bu iki ülke geçtiğimiz yıllarda Türkiye’ye en çok turist gönderen ülkeler sıralamasında uzun yıllardır ilk iki sırayı paylaşıyordu. Yine Türkiye’ye en çok turist gönderen ülkeler sıralamasında hep üst sıralarda yer alan İngiltere’de de düşüş sert var. Gelen turist sayısı 592 binden 459 bine düştü. Ukraynalı turist sayısı 192 binden 254 bine, İranlı turist sayısı 656 binden 693 bine Gürcü turist sayısı ise 665 binden 844 bine yükseldi.

Haberin Devamı

2017 İÇİN UMUTLUYUZ
Türkiye’ye gelen turist sayısındaki belirgin düşüşün turizmcinin belini büktüğünü ifade eden sektör temsilcileri, “Rusya ile Türkiye arasındaki ilişkinin yeniden ‘ısınmaya’ başlaması bizleri ümitlendirdi. Temmuz ve ağustosta Rus turist sayısında belirli bir toparlanma olabilir. Ancak bu yılı kurtaracak düzeyde bir turist akını beklemiyoruz. Ancak 2017 yılı için turizmcilere bir umut ışığı doğmuş oldu. Aynı zamanda İsrail ile uzun yıllardır devam eden sıkıntıların giderilmeye başlaması da bir diğer sevindirici gelişme” diye konuştu.

Pazarlık gücümüzü yeniden kazanacağız
RUSYA ile yeniden başlayan ilişkilerin asıl etkisinin Avrupa pazarında görüleceğine dikkat çeken sektör temsilcileri, “Rusya gibi bir pazarı neredeyse tamamen kaybedince büyük tur operatörleri ile pazarlık gücümüzü kaybetmiştik. Türkiye’ye turist gönderen tur operatörler, ‘Zaten ülkenize turist gelmiyor. Fiyatları aşağı çekin’ diye baskı yapıyordu. Turist olmadığı için birçok otelci de boyun eğmek zorunda kalıyordu. Rus pazarının tekrar açılmasının gündeme gelmesinin asıl etkisi bu alanda görülecek” dedi.

Haberin Devamı

Rusların dönüşü en fazla 3 ay alır
RUSYA Tur Operatörleri Birliği sözcüsü İrina Turina, “Türkiye ile ilişkilerin normalleşme sürecine girecek olması Rusya turizm sanayisi açısından elbette son derece olumlu. Rusya yönetimi yarın Türkiye’ye seyahat yasağını kaldırmış olsa bile, Türkiye’ye oluk oluk turist akmaya başlayacağını düşünmek yanıltıcı olur. Geride bıraktığımız 7 aylık kriz döneminde Rusya’daki birçok acente profil değiştirmek zorunda kaldı. Farklı destinasyonlara yöneldi. Dolayısıyla Türkiye istikametinin yeniden çalışır hale gelmesi ez az bir, en çok üç ay zaman alabilir. Rus halkı Türkiye’de tatilini geçirmeyi seviyor” dedi. Nerdun HACIOĞLU/MOSKOVA

Haberin Devamı

 bcosan@hurriyet.com.tr

 

BAKMADAN GEÇME!