Turist müzeyi dolarla gezecek

Güncelleme Tarihi:

Turist müzeyi dolarla gezecek
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 16, 2001 01:43

Ekonomi kurmayları kamuoyuna ‘‘TL'ye güven’’ çağrısı yaparken, Kültür Bakanlığı bir genelgeyle Türkiye'nin en popüler müze ve ören yerlerinde giriş ücretlerinin 1 Ocak 2002'den itibaren turistlerden dolar olarak alınacağını açıkladı.

Dünyada benzeri olmayan yeni uygulama, turizm acentelerinin yoğun tepkisini çekerken, Türkiye'de Türk Lirası'nın kullanılması gerektiğini vurgulayan acente sahipleri karara tepkilerini ‘‘Turistten müze giriş ücretlerini döviz olarak almak ülkenin kendi parasına güven duymadığını gösterir. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından ülke ekonomisine destek için yatırımlarını Türk Lirası'na çevirmeleri istenip, dolara hayır kampanyalarına imza atılırken ülkeye gelen turisten müze giriş ücretlerini döviz olarak istememek büyük çelişki’’ şeklinde dile getirdi.

Kültür Bakanlığı'nın yeni uygulamasında tepki çeken bir diğer önemli nokta ise, müze ücretlerinin normal standartların çok üzerinde artırılmış olması. Yeni zamlı tarifeye göre İstanbul Topkapı Sarayı'nın tamamını gezmek isteyen bir turistin ödemesi gereken ücret 30 dolar. Bu miktar Ayasofya Müzesi için ise 20 dolar olarak belirlenmiş. 31.12.2000 tarihinde ise bu rakam 3 milyon liraydı. Bu dönemin kur değerine göre yaklaşık 4.5 dolara denk gelirken, artış oranının neredeyse 5 katı olduğu görülüyor.

Yeni tarife ile Sultanahmet tarihi bölgesini dolaşmak isteyen bir turist 1 Ocak 2002 tarihi itibariyle sadece Topkapı Sarayı ve Ayasofya Müzesi için 50 dolar ödeyecek. Sultanahmet Camii için istenen ücret ise 5 dolar. Yine aynı bölgedeki Yerebatan Sarnıcı ve Arkeoloji Müzesi'nin de listeye eklenmesiyle küçük ama tarihi turun bedeli 65 dolara çıkıyor.

Bu ortalama 4 kişilik bir turist ailesinin Sultanahmet Bölgesi'nde sadece müzeler için 260 doları gözden çıkartması anlamına geliyor. Bu rakamların dünya standartlarına göre çok yüksek olduğunu kaydeden Eski Turizm Bakanı Bahattin Yücel, bu fiyatlarla turiste müze gezdirmenin neredeyse imkansızlaştırıldığını dolayısıyla Bakanlığa ve ülke ekonomisine yarardan çok zarar getireceğini kaydetti. Uygulamayı altın yumurtlayan tavuğu kesmeye benzeten Yücel, ‘‘Paket programlar turisti tatil köylerine bağlıyor. Antalya'ya gelen turistin yüzde 20'si müze gezer, ekstra para ödemek istemez. Bu insanları kazanacağına kaybediyorsunuz’’ diye konuştu.

TURİSTİ ÇEKMEK ZOR

Yeni uygulamanın en çok Anadolu Turlarını etkileyeceğini kaydeden Commodore Tour'dan Tugay Toydemir, 14 günlük bir Anadolu gezisinde 4 kişilik bir ailenin 600 doları sırf müzelere harcamak zorunda kalacağını söyledi. Toydemir, turisti bu fiyatlarla Anadolu Kültür Turizmi'ne çekmenin zorluğuna dikkat çekti.

Turistin dolarla gezeceği müzeler

İSTANBUL: Ayasofya Müzesi, Topkapı Sarayı

ANTALYA: Arkeoloji Müzesi, Aspendos Örenyeri, Perge Örenyeri, Phaselis, Olympos,Chimeria, Patara ve Side Tiyatroları

ÇANAKKALE: Troy ve Truva Müzeleri

İZMİR: Efes Ören Yeri ve Efes Yamaç Evleri

NEVŞEHİR: Derinkuyu Yeraltı Şehri, Kaymaklı Örenyeri, Zelve ve Göre Açık Hava Müzesi
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!