Tüpraş'ta işler karıştı

Güncelleme Tarihi:

Tüpraşta işler karıştı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 12, 2004 11:42

Tüpraş'ı alan Efremov Kautschuk'un sahibi Tatneft'in azınlık hissedarları, Başbakan Erdoğan'a bir mektup yazarak ABD ve Rus yasalarının ihlal edildiği gerekçesiyle Tüpraş'ın satışını bloke etmesini istedi.

Haberin Devamı

Tüpraş'ın 1.3 milyar dolara Efremove Kautschuk'a satılmasına, sadece Türkiye'de değil, bu şirketin sahibi Tatneft'in ortaklarından da tepki geldi.

Tatneft'in azınlık hissedarları, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a bir mektup yazarak ABD ve Rus yasalarının ihal edildiği gerekçesiyle, Tüpraş'ın satışının bloke edilmesini istediler. Rusya'nın altıncı büyük petrol üreticisi Tatneft'in azınlık hissedarlarını bu hafta Başbakan Erdoğan'a bir mektup göndererek prosedürü ihlal edildiği gerekçesiyle satışı bloke etmeye çağırdılar.

Financial Times gazetesi, Tatneft'ın ortağı İmanagement Services'in New Yorklu avukatı Marc Dreier'in, müvekilleri adına Erdoğan'a yazdığı mektupta, Tafnetf'in ihale konusunda hem Rum hem de ABD yasalarını ihlal etmiş gibi göründüğünü, müvekillerinin bundan "derin rahatsızlık" duyduklarını dile getirdi.

Haberin Devamı

Aynı zamanda ABD Menkul Değerler Komisyonu'na da bir mektup yazan Dreier, Tatneft'in davranış tarzından duyulan kaygılar dile getirilirken Tüpraş'ı, pek tanınmayan bir Alman şirketi olan Efremov Kautschuk aracılığıyla satın alan Tatneft'in, teklifinin kabul edildiği güne kadar hissedarlarına kendisinin de bu girişim içinde olduğunu açıklamadığına dikkat çekti.

Financial Times, Tafneft'in Tüpraş'ı finanse etme gücü olmadığına inanıldığını belirterek, "Bazı yatırımcılar ve analistler, Tatneft'in alımının finanse edilemeyeceğine inanıyor. Yeni bir borçlanmanın ise, şirketin, tahvillerini alanlara geri ödeme gücünü sınırlandıracağını, hisselerin değerini düşüreceğini öne sürüyorlar" diye yazdı.

Başbakan Erdoğan'ın Tüpraş satışı konusunda sendikaların güçlü bir muhalefetiyle karşı karşıya bulunduğuna dikkat çeken gazete, bir sendikanın dava açtığını ve Özelleştirme Yüksek Kurulu'na karşı suç duyurusunda bulunduğunu belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!