Tüketicilerden zam protestosu

Güncelleme Tarihi:

Tüketicilerden zam protestosu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 10, 2008 15:03

Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) üyeleri, bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve tüketiciler, Maliye Bakanlığının, Dikmen Yolu üzerindeki binası önünde yapılan son zamları protesto ettiler.

Protesto sırasında, kafesteki kazları temsilen, Bakanlık önüne kurulan tahta parmaklıklı kafes içerisinde yer alan kaz kostümü giymiş tüketici ile onun tüylerini yolan vatandaş tiplemeleri dikkati çekti.

Eylem sırasında, üzerinde “Yoluna Yoluna Tüyümüz de, Sesimiz de kalmadı” yazan büyük boy bir pankartın yanı sıra yine üzerinde “Zam, Zam, Zam, Ucuzluk Ne zaman”, “Vergide Adalet İstiyoruz”, “Vergi Adı Altında Soyguna Son, KDV ve ÖTV'ye Hayır” gibi sloganların yazılı olduğu çok sayıda döviz taşındı.

TÜDEF Genel Başkanı Ali Çetin, protesto sırasında yaptığı konuşmada zam furyasının “ekmekle” başladığını, dolayısıyla önce ekmeklerin bozulduğunu kaydetti.

Tüketicilerin, tüketici örgütlerinin zamma karşı boykot çağrılarına kulak vermemesi sonucunda zam sağanağının başladığını belirten Çetin, elektriğe yapılan zam ile tüketiciye elektrik çarptığını, ardından doğal gaz zammı ile tüketicinin bir yandan üşürken, bir yandan da yandığını kaydetti. Akaryakıt ve ulaşım zamlarının ise tüketicileri yaya bıraktığına dikkati çeken Çetin, susuzluktan Kerbela'ya dönen kentlerde, bütün bunlar yetmiyormuş gibi bir de suya yapılan zam ile vatandaşların zor durumda kaldığını kaydetti.

Zamların 2008 için öngörülen yüzde 4'lük enflasyonun kat kat üzerinde olduğuna belirten Çetin, “Biri bizi kandırmaktadır. Ya zamlar yalan, ya ekonominin iyiye gittiği yalan. Birisi hesap bilmiyor. Yüzde 20 zamla, yüzde 4 enflasyon hedefi nasıl tutturulur. İlkokul birinci sınıf öğrencileri bile 20'nin dörtten büyük olduğunu bilir” diyen Çetin, yüzde 20 zamlarla yüzde 4 enflasyon çıkaran yöneticilerin bunu bilip bilmediğini sordu.

Konuşmaların tamamlanmasının ardından eylemciler “Zam, Zam, Zam, Ucuzluk Ne Zaman”, “Yeter Artık Zam” sloganları atarken, sırtında “Kemal Abi” yazan ve Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ı temsil eden bir tüketici, bakanlık önüne kurulan kafesin etrafında kovalandı.

Daha sonra protestocular sessiz şekilde dağıldı. Protesto sırasında, Maliye Bakanlığı önünde güvenlik güçlerinin yoğun önlem aldıkları gözlendi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!