TÜFE'li kağıtlar ileriye endeksleniyor

Güncelleme Tarihi:

TÜFEli kağıtlar ileriye endeksleniyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 23, 1997 00:00

Haberin Devamı

Hazine, çıkarmayı planladığı enflasyona endeksli yeni kağıtları, Refahyol Hükümeti dönemindeki TÜFE'li kağıtlarda yeralan ‘‘geçmişe endeksleme’’ yerine, bu kez ‘‘ileriye endeksleme’’ yöntemini kullanmayı planlıyor.

Hazine'nin bu kararı ‘‘enflasyonla mücadele programı’’ kapsamında, bütün ücret ve kontratların Hükümetin enflasyon hedefine bağlı olarak ileriye doğru endeksleme eğilimine dayandırdığı belirtiliyor.

Hazine, çıkarmayı planladığı enflasyona endeksli kağıtların faiz ödemelerinin ileriye doğru endeksleme yoluyla yapılacağını, önceki gün İstanbul'da toplanan ‘‘İçborç Danışma Kurulu Toplantısı’’nda açıkladı.

Toplantıda Hazine Kamu Finansmanı Genel Müdürü Emin Dedeoğlu, bu konuda bankacılardan görüşlerini sordu. Dedeoğlu'nun enflasyona endeksli kağıtların yanısıra dövize endeksli ve döviz bazında Hazine tahvili çıkarılması konusunda da görüş sorduğu öğrenildi. Bankacıların çoğunun, döviz bazında Hazine tahvili ihraç edilmesi görüşünü savundukları belirtildi. Bilgi veren bankacılar, Dedeoğlu'nun enflasyona endeksli ve dövize endeksli çıkarılacak kağıtların yanısıra Hazine'nin klasik, mevcut tahvil ve bonoları ihraç etmeye de devam edeceğini açıkladığını vurguladılar. Bankacılar, enflasyona ve dövize endeksli kağıtların yılbaşından itibaren ihraç edilmesinin düşünüldüğünü öğrendiklerini kaydettiler.

PARA POLİTİKASI

Toplantıya katılan Merkez Bankası Para Piyasaları ve Fon Yönetimi Genel Müdürü Süreyya Serdengeçti'nin de uygulanan ve uygulanması planlanan para politikası hakkında bilgi verdiği öğrenildi.

Bankacılar, Serdengeçti'nin yılbaşından itibaren bu uygulamaya devam edemeyeceklerini belirterek, bankacılara ‘‘çok daha sıkı bir para politikası’’ uygulanacağının mesajını açık açık verdiğini kaydettiler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!