TSKB 195 milyon dolar kredi aldı

Güncelleme Tarihi:

TSKB 195 milyon dolar kredi aldı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 25, 2007 15:14

Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB), 13 uluslararası bankanın eş düzenleyiciliğinde 1 yıl vadeli 195 milyon dolar tutarında sendikasyon kredisi sağladı.

TSKB, 7 ülkeden 13 uluslararası bankanın katılımıyla sağladığı sendikasyon kredisini uluslararası piyasaların Türkiye'deki en büyük ve en itibarlı bankalara LİBOR üzerinden uyguladıkları faiz oranına çok yakın bir faiz oranıyla aldı.

Sendikasyon kredisinin imza töreni dolayısıyla İstanbul’da katılımcı bankaların temsilcileri ile bir basın toplantısı düzenleyen TSKB Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Halil Eroğlu, uluslararası bankaların Türkiye’ye güvenle baktıklarını ve bu olumlu ortamda TSKB’nin çok uygun koşullarla kısa,orta ve uzun vadeli kredi temin edebildiğini söyledi.

Genel Müdür Eroğlu, krediyi 2.5 ay gibi çok kısa sürede oluşturduklarını, sendikasyona katılımcı bankaların 15 milyon dolarlık eşit payla katıldıklarını ifade ederek şöyle konuştu:

“Katılımcı bankalarla güvene dayalı çok iyi ilişkiler içindeyiz. Uygulanan faiz oranı da çok iyi. Türkiye’deki 'top tier' dediğimiz kredibiletisi en yüksek bankalara uygulanan faiz düzeyine çok yakın bir oran. Faiz oranlarının çok daha düşeceğini umuyoruz. TSKB orta ve uzun vadeli yatırım finansmanı alanında Türkiye’nin en önemli yatırım ve kalkınma bankasıdır. 2006’da TSKB 650 milyon dolarlık bir yatırım kredi kullandırarak bu alanda rekor kırdı. Finanse ettiğimiz yatırımların değeri de aşağı yukarı 1.3 milyar doların üzerinde.”

EN UZUN KREDİYİ TSKB BULUYOR

TSKB’nin Avrupa Yatırım Bankası kanalından Avrupa Birliği’nin bir kuruluşu olan Avrupa Yatırım Fonu'na katılmasıyla birlikte yabancı finans kuruluşlarının Türkiye’ye yeni finansman açmalarının daha da kolaylaştığını belirten Eroğlu, banka olarak KOBİ finansmanında güçlü olmaya devam edeceklerini kaydetti.

Halil Eroğlu TSKB’nin ana iş alanı olan orta ve uzun vadeli yatırım bankacılığı alanındaki temel fonksiyonunu sürdürdüğünü, yatırım bankacılığı hizmetleri ile komisyon gelirlerini artırarak daha yüksek bir kar hedefi ile bankayı yönettiklerini ifade ederek şunları söyledi:

“TSKB esas olarak orta ve uzun vadeli kredi veriyor. Türkiye’de en uzun vadeli kredi kaynaklarına ulaşabilen ve kullanabilen bir bankayız. 12-16 yıl gibi oldukça uzun vadeli yatırım kredisi kaynaklarına ulaşabiliyoruz. Bizim bu vadelerde kredi temininde hiçbir sorunumuz yok. Kısa vadeli kredileri hali hazırda orta ve uzun vadeli kredi müşterimiz olan firmaların kısa vadeli,yani geçiş dönemindeki ihtiyaçlarına tahsis ediyoruz. O nedenle 195 milyon dolarlık bu krediyi de müşterilerimizin kısa vadeli finansman ihtiyaçları için kullandıracağız.”

Genel Müdür Eroğlu, banka kredilerinin gerçekleşmiş harcamalar ve faturaya dayalı olarak kullandırıldığını belirterek, “195 milyon dolarlık krediyi özellikle ithalat finansmanında gerçekleşmiş harcamalara tahsis edeceğiz. Bu konuda yoğun bir müşteri talebimiz var. Banka olarak orta ve uzun vadeli kredi müşterilerimizin kısa vadeli finansman ihtiyaçlarına her zaman ilgili ve yakın olmaya çalışıyoruz. Bu nedenle re-financing yoluyla kısa vadeli kredi limitlerimizi yılda üç-dört kez yeniliyoruz” dedi.

İmza töreninde konuşan katılımcı bankalardan Dresdner Bank’ın Türkiye temsilcisi Michael Burger de, “TSKB’nin sadece kalkınma ve yatırım bankacılığı faaliyetlerine destek olmak için değil aynı zamanda Türkiye'ye duyduğumuz güvenin de katkısıyla bu kredileri açıyoruz. Siyasi atmosferde bir türbülans beklemiyoruz. Türkiye’ye güvenimiz devam edecek” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!