TSK’ya 861 ’taktik tekerlekli’ sattı 33.5 milyon Euro aldı

Güncelleme Tarihi:

TSK’ya 861 ’taktik tekerlekli’ sattı 33.5 milyon Euro aldı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 21, 2009 00:00

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) ihtiyacı olan 861 taktik tekerli aracı Koç Grubu şirketlerinden Otokar temin edecek. Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile Otokar arasında satış anlaşması imzalanan araçların toplam bedeli ise 33.5 milyon Euro.

Haberin Devamı

SAVUNMA Sanayii Müsteşarlığı ile Otokar arasında, Türk Silahlı Tuvvetleri’nin (TSK) ihtiyacı olan 861 adetlik taktik tekerlekli aracın temini için dün anlaşma imzalandı. Otokar, TSK’ya 413 adet komuta kontrol aracı ve 448 adet de yük ve personel aracı sağlayacak. Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin kara araçları ihtiyacını, tamamiyle yerli imkanlarla karşılamayı amaçladıklarını belirtti. Otokar Genel Müdürü Serdar Görgüç ise 861 taktik tekerlekli araç satışını içeren anlaşmanın toplam tutarının 33.5 milyon Euro olduğunu açıkladı.

Yılda 4 milyar dolar

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Türkiye’nin içinde bulunduğu güvenlik ortamının güçlü ve caydırıcı bir silahlı kuvvetlere sahip olmayı gerektirdiğini ifade etti. Bu caydırıcılığı her alanda destekleyecek kabiliyette ulusal bir savunma sanayinin geliştirilmesinin önemine dikkat çeken Gönül, "Kısa ve orta vadede devam edeceğini değerlendirdiğimiz bu zaruret, TSK ihtiyaçlarını azami seviyede ulusal sanayiyle karşılanmasını vazgeçilmez bir hedef olarak ortaya koymaktadır" diye konuştu. TSK’nın modernizasyon ihtiyaçları için yıllık yaklaşık 4 milyar dolar tutarındaki harcamanın bakanlım bütçesi ile Savunma Sanayini Destekleme Fonu kaynakları kullanılarak yapıldığını dile getiren Gönül, şunları söyledi: "Savunma ve havacılık ihracatı 784 milyon dolara seviyesine ulaştı. Firmaların öz kaynaklarla gerçekleştirilen AR-GE faaliyetlerinde 2008 yılında yüzde 90’lık bir artışla 228 milyon ABD dolarına ulaştı. Bunun da savunma sanayinin tamamen özgün teknolojiye odaklandığını göstermesi açısından büyük önem taşıyor."

11 ayda teslim

Murad Bayar, Türk savunma sanayinde Otokar’ın önemli bir yerinin olduğunu söylerken, kara platformlarında yerli sanayiye daha fazla güven duyduklarını, bu çerçevede taktik tekerlekli araçlarda milli imkanlara öncelik verdiklerini kaydetti. Bayar, taktik tekerlekli araç projesi çerçevesinde, 861 adet aracın 11 ay gibi kısa bir süre içerisinde teslim edileceğini belirtti. Bayar, bu projeye yüzde 60’lık yerli katkı sağlanacağını, projenin geri kalanının off-set çerçevesinde gerçekleştirileceğini belirterek, ayrıca yerli KOBİ’lere yüzde 25 oranında iş payı sağlanacağını söyledi. Otokar Yönetim Kurulu Başkanı Kudret Önen de, TSK’nın taktik tekerlekli araç alanındaki en büyük tedarikçisi olduklarını söyledi.

Heronlar yola çıkıyor

Savunma Sanayii Müsteşarı Murad Bayar, İsrail’in, yeni bir motorla sözleşme şartlarını tam karşılayabilecek Heronları ağustos ayına kadar tamamlayarak teslim edebileceğini açıkladı. Heron projesinin, iki yıllık bir gecikmeye rağmen, bugün itibarıyla bile halen başarılabilir bir noktada olduğunu belirten Bayar, 10 adetlik Heron teslimatlarının, ağustos ayında 4 adet olmak üzere, 4-2-4 şeklinde gerçekleştirileceğini kaydetti.

Türkiye ancak kendi teknolojisi ile çağı yakalayabilir

KOÇ Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, TSK’nın ihtiyaçlarının sağlanmasında her zaman göreve hazır olduklarını belirterek, "Ülkemizin bölgede lider bir ülke olması için istikrarlı yönetime, büyüyen ekonomiye, güçlü ve çağdaş bir Silahlı Kuvvetlere ihtiyacı vardır" dedi. Günümüzdeki tehdit ve modern savaş şartları göz önüne alındığında, çağdaş ve güçlü bir ordu için yetişmiş insan gücüne ihtiyaç olduğunu vurgulayan Koç, bunun yanında teknolojik olarak üstün, yönelecek tehditleri bertaraf edecek yetenekte modern ekipmanlar, araç ve gereçlere sahip olunması gerektiğini kaydetti. Koç, yerli kaynak ve kabiliyetlerin geliştirilmesinin önemine dikkati çekerek, Türkiye’nin ancak kendi teknolojisini üreterek çağı yakalayabileceğini, ayrıca, savunma sanayinde de sürekli bir gelişme sağlayabileceğini anlattı. Savunma Sanayii Müsteşarlığı’nın milli yeteneklerin gelişimi için önemli açılımlarda bulunduğunu vurgulayan Koç, Otokar firması olarak da Türkiye’nin savunma sanayinin ihtiyaçlarının karşılanmasının ötesinde uluslararası rekabetin bir parçası olarak, ihracatı artırmayı hedeflediklerini kaydetti.

Haberin Devamı

Otomotivdeki İş Fırsatları http://www.yenibiris.com/IsIlanlari/Ilanlar.aspx?Keyword=otomotiv 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!