Troller ağzımdan laf almaya çalışıyor

Güncelleme Tarihi:

Troller ağzımdan laf almaya çalışıyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 26, 2015 22:54

Saab’ın sözcüsü Sebastian Carlsson, 22 Ekim’de Hürriyet’te yayımlanan ‘Markamızı artık telaffuz etmeyin’ haberinden sonra sosyal medyada trollerin saldırısına uğramış. Carlsson düştüğü zor durumu ise şöyle açıklıyor: “Sosyal medyada trollerin benim ağzımdan laf almaya çalıştıklarının farkındayım ancak ben onların oyununa gelmem.”

Haberin Devamı

SAAB markasının gerçek sahibi olan İsveçli havacılık ve savunma devi Saab Grubu’nun sözcüsü Sebastian Carlsson, 22 Ekim’de Hürriyet adına Amerikalı gazeteci Kenny Lama’nın sorularını yanıtlaması tartışma konusu oldu.

Carlsson özetle şunları söylemişti: “NEVS firması Saab markasını temsil etmiyor. Dolayısıyla Türk hükümetinin NEVS ile yapmış olduğu anlaşma bizi ilgilendirmiyor. Saab’ın tek sahibi biziz. NEVS sadece bazı üretim tesislerimizi ve bir tek 9-3 modelinin telif haklarını almıştır. Türk bakanın sadece savunma ve havacılık konusunda faaliyet gösteren bir şirket olan Saab ile otomobil konusunda bir işbirliğinden söz etmesi çok anlamsız. Türk bakanın Saab ile işbirliğinden söz etmesini, Saab adını ısrarla telaffuz etmesinin nedenlerini bizzat bakanın kendisine sormanız gerekir.” Hürriyet Carlsson’un açıklamalarını ‘Markamızı artık telaffuz etmeyin’ başlığı ile kamuoyu ile paylaştı. 

Haberin Devamı

SORUYU YALANLIYOR

Bu habere ilişkin önce Bakan Fikri Işık bir televizyon programında Sebastian Carlsson’un twiter hesabında yalanladığına ilişkin bilgi paylaştı. Aslında gerçek şuydu; profil resminde Osmanlı Ocakları’ın amblemi olan bir troll Sebastian Carlsson’a “Hürriyet’in iddiasına göre, ‘Saab Türkiye’ye sert çıkıp, bir daha markamızın adını ağzınıza almayın’ demişsin, doğru mu? (Hurriyet claims that; ‘Saab roughs up to turkey do not ever say our brands name any more’ is it correct) sorusunu sormuş. İsveçli Carlsson da, haklı olarak, “Ben o kelimeleri (sert çıkma) kullanmadım, ben Saab markası Saab’a aittir ve biz ne otomobil üretiyor ne de geliştiriyoruz’ dedim” cevabını vermiş. Özetle Carlsson’a söylemediği Hürriyet’in de onun ağzından yazmadığı bir şey sorulmuş. Carlsson da Hürriyet’i değil bunu yalanlamış?

Dün ise Sabah gazetesi, Hürriyet’in Saab’ın açıklamalarını çarpıttığını iddia etti. Saab’ın Türkiye temsilciliği, Carlsson ile temasa geçmiş ve şu yanıtı almış: “Ben, bana sorulan sorulara kısa ve formel yanıtlar verdim. Sözlerim bu şekilde değildi. Lütfen ilgili bakanlığa da durumu bildirin.” Carlsson’un gelen baskılar nedeniyle zor durumda kaldığı anlaşılıyor. Bu baskı Carlsson’un Hürriyet’e yaptığı yeni açıklamada çok net biçimde görülüyor: “Sosyal medyada trollerin benim ağzımdan laf almaya çalıştıklarının farkındayım ancak ben onların oyununa gelmem, ayrıca bu işlere ve onlara vakit harcayacak değilim.”

Haberin Devamı

NEVS İLE SAAB’IN BİR BAĞLANTISI YOKMUŞ

HÜRRİYET Gazetesi’nin 16 Ekim’de yayımladığı, “Saab CEO’su Bergman: ‘Türkiye ile yerli araç için el ele çalışıyoruz’ başlığıyla çelişkiye düştüğü de iddia ediliyor. Çünkü iddiaya göre 16 Ekim’de önce Saab’ın CEO’sunun yerli otomobile ilişkin olumlu açıklamalarını verip daha sonra sözcüsünün olumsuz sözlerine yer vermişiz. Ancak gerçek ve iki şirket çok farklı. İşin aslı 15 Ekim’e kadar Saab’ın otomobil haklarının NEVS’te olduğu düşünülüyordu. NEVS’in internet sitesi bile ‘saabcars.com’ olduğu için NEVS şirketinin CEO’su, Saab’ın CEO’su olarak değerlendiriliyordu. 15 Ekim’de NEVS, bir basın toplantısı düzenleyerek, Türkiye ile işbirliklerini açıkladı. O gün tüm ajanslar haberleri ‘Saab’ın CEO’sundan açıklama’ diye verdi. Hürriyet’te yer alan haberdeki imza da DHA mahreçliydi. Yani ortada aslında çelişkili bir durum yok. Saab ve NEVS’in artık iki farklı şirket olduğu anlaşıldı.

Haberin Devamı

TÜRKÇE BİLİYOR ÇÜNKÜ TÜRKİYE’DE YAŞAMIŞ

SAAB’ın sözcüsüne soruları Hürriyet adına Amerikalı gazeteci Kenny Lama’nın sorduğunu açık bir şekilde yazdık. Açıklamaları Kenny Lama’nın bloğundan veya sosyal medya adreslerinden almadık. Bunu niye yaptık; çünkü Lama sözcüyle direkt irtibatı olan bir gazeteciydi. Hürriyet’te tüm görüşmenin belgeleri bulunuyor. Ancak bugün Sabah gazetesi Kenny Lama’nın sosyal medyada Türkçe mesajlar yazdığını ve paylaştığını söylemiş. Çok doğal. Çünkü Kenny Lama, Türkiye’de uzun yıllar yaşamış ve çalışmış. Hürriyet’te de görev almış. Dolayısıyla ABD vatandaşı ama çok iyi derecede Türkçe biliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!