Trilyonluk Ataköy arsası satışında kötü kokular

Güncelleme Tarihi:

Trilyonluk Ataköy arsası satışında kötü kokular
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 26, 1998 00:00

Haberin Devamı

Toplu Konut İdaresi'nin yeniden satışa çıkardığı Ataköy'deki 214 bin metrekarelik arsada 5 milyon dolar (1.4 trilyon lira) zarara uğratıldığı iddia ediliyor. İdare'nin arsa için daha önce sözleşme imzaladığı kooperatiften 5 milyon dolarlık teminatı yönetmeliklere aykırı olarak senet şeklinde aldığı ve bunu paraya çeviremediği kaydedildi.

214 bin 160 metrekarelik alanıyla, İstanbul'un imarlı en büyük arsası olan Toplu Konut İdaresi'ne (TOKİ) ait Ataköy arsasında İdare'nin 5 milyon dolar8 zarara uğratıldığı öne sürülüyor. TOKİ daha önce arsanın satışı için sözleşme imzaladığı Elit Yapı Kooperatifi'nden, 5 milyon dolarlık (1.4 trilyon liralık) teminatı yönetmeliklere aykırı olarak senet şeklinde alınca, satıştan vazgeçen Elit'in teminatının tahsilinde zorluklar çıktığı belirtiliyor. İdare, arsanın satışı için önceki gün Resmi Gazete'de yapılan duyuruyla yeniden teklif almaya başladı.

Arsanın Elit'e satışında, TOKİ Başkanı Mehmet Kemal Ünsal'ın ‘İdare zarara girmedi’ savunmasının gerçeği yansıtmadığı savunuluyor.

Otoyol, havaalanı bağlantıları ve sahile yakınlığı nedeniyle çok yüksek değere sahip olan Ataköy arsasının, sosyal konuta uygun olmadığı için arsa olarak veya kat karşılığı lüks konut karşılığı satılması planlanıyordu.

TOKİ'nin, Ataköy arsası için geçen şubat ayında Elit Yapı Kooperatifi ile 142 milyon dolara satış sözleşmesi imzalarken, aynı dönem içinde, bir gazetenin ‘seri ilanlar’ köşesine bir emlakçı aracılığıyla verdiği küçük bir ilanla da arsayı 170 milyon dolara satışa çıkardığı ortaya çıktı.

TOKİ'nin bugüne kadar gerçekleştirdiği arsa satışlarını hem Resmi Gazete, hem de büyük gazetelere görülebilir resmi ilanlarla yaptığı dikkate alınınca, Ataköy arsasının satışındaki tuhaflık dikkat çekti. Bu kadar değerli bir arsa için neden ‘alışılmışın dışında’ yöntemlere başvurulduğu sorusu yanıt beklerken, arsayı almaktan vazgeçen Elit'in TOKİ'ye verdiği 5 milyon dolarlık senedin ‘hukukiliği’ tartışılıyor. TOKİ'nin satış sırasında aldığı 5 milyon dolarlık teminat senedinin, Devlet İhale Kanunu ve TOKİ Yönetmeliği'ne aykırı olduğu belirtiliyor. Satış sözleşmesi imzalamasına rağmen, arsayı almaktan son anda vazgeçen Elit Kooperatifi'nin bu senedinin İdare'ye ‘gelir kaydedilmesi’ gerekirken, bu yapılamadı. Teminat, yasaya aykırı olarak ‘senet’ biçiminde alındığı için tahsilinde zorlukla karşılaşan TOKİ, 5 milyon dolar zarara girdi.

ARSASININ GEÇMİŞİ

Ataköy arsası için profesyonel şirketlere yaptırılan ekspertiz çalışmasına göre, iki yıl önceki doğrudan satış değeri 6.3 trilyon lira, kat karşılığı satış değeri ise 232.5 milyon dolar olarak belirlendi. Son olarak Ağustos 1997'de Colliers Global Gayrımenkul Yatırım ve ticaret A.Ş'ye yaptırılan çalışmada, arsa için doğrudan satış yoluyla 111 milyon dolar, kat karşılığı satış için 136 milyon 929 bin dolarlık değer biçildi.

TOKİ, 232.5 milyon dolar değer üzerinden Mayıs 1997'de Resmi Gazete ile üç büyük gazetede satış ilanı verdi. Ancak yeterli teklif verilemediği için ihale yapılamadı. TOKİ Başkanı Ünsal, göreve başladığının ertesi günü, arsayı ‘açık arttırma’ yöntemiyle satmak için Devlet Bakanı Refaiddin Şahin'den ‘olur’ aldı. Ancak 10 Aralık 1997'de ikinci bir bakan oluru alındı. Bu olurda satış yöntemi olarak ‘açık satış yöntemi veya davet usulü’ ibaresi kullanıldı. Daha önce peşin satışı öngörülen arsanın vadeli satışına karar verildi.

İlk onaya göre satışa sunulup satılamadığı belirtilmesine karşın, bu durumu kanıtlayan belge eklenmedi. İlk onayda ‘satılamayan taşınmazların sürekli satışta tutulması için’ olur alınmışken, bu işlem yapılmadan 10 Aralık'ta ikinci olur alındı. Arsa, ikinci olura dayanarak, ancak açık ilana çıkmadan 142 milyon dolara Elit Yapı Kooperatifi isimli bir kooperatife satıldı.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!