Trilyon dolarları yönetenler Türkiye’yi konuşmaya geliyor

Güncelleme Tarihi:

Trilyon dolarları yönetenler Türkiye’yi konuşmaya geliyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 28, 2005 01:52

Türkiye, yarından itibaren önümüzdeki 10-12 gün boyunca trilyon dolarları yönetenlerin gündemine oturacak. Ciroları toplamı 1.6 trilyon doları bulan 19 şirketin CEO’su, yarın Başbakan Erdoğan’ın başkanlığındaki zirvede buluşacak. 10 Mayıs’a kadar böyle 4 zirve daha yapılacak.

BÜYÜMEDE dünya rekoru kırarak Çin’i geride bırakan, yüksek enflasyonlular liginde düşen, dış ticareti 200 milyar dolara dayanan Türkiye yabancıların odak ülkesi oluyor. 17 Aralık 2004’ten sonra başlayan pozitif süreç devam ederse 2005’te Türkiye’ye toplam 20 milyar dolarlık yabancı sermaye bekleniyor. Bu beklentinin gerçekleşmesini sağlayacak çok önemli uluslararası toplantılar yarından itibaren hem Türkiye’nin, hem de dünyanın gündemine oturacak.

CEO’LAR KARARLI GELİYOR:

29 Nisan’da dünyanın en büyük şirketlerinin 19 yöneticisi, Yatırım Danışma Konseyi toplantısı için İstanbul’a gelecek. Toplantıya Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlık edecek ve yabancıların Türkiye’nin yatırım ortamının daha da düzeltilmesi için önerileri alınacak. Yatırım Danışma Konseyi için Türkiye’ye gelecek isimler arasında Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Rodrigo Rato ile Avrupa Yatırım Bankası Başkanı Philippe Maystadt da bulunuyor. 19 şirketin 2004 yılı toplam ciroları 900 milyar Euro’ya (1.6 trilyon dolar) ulaşıyor. 3 milyon kişiye istihdam sağlayan şirketlerin toplam sermayeleri ise 456 milyar Euro’yu buluyor.

FORUM İSTANBUL:

Türkiye için önemli zirvelerden ikincisi Cumhuriyetin 100’üncü yıldönümüne dönük perspektifler geliştirmek amacıyla düzenlenen ve stratejik partnerleri arasında Hürriyet’in de bulunduğu Forum İstanbul olacak. ‘Türkiye’nin AB Üyeliği ve Rekabetçi Küresel Bilgi Toplumunun Kurulması’ ana başlığıyla 4-5-6 Mayıs’ta yapılacak toplantıya Çek Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Vaclav Klaus, İsrail Başbakan Yardımcısı Shimon Peres, Avrupa Komisyonu Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn, Küresel Strateji Analisti Anais Faraj ile IMF Birinci Başkan Yardımcısı Anne Krueger katılacak. Toplantının açılışında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan bulunacak.

ALMAN ÇIKARMASI:

4-6 Mayıs’taki üçüncü büyük buluşma da Türk-Alman işadamlarının biraraya gelişi olacak. Almanya Başbakanı Gerhard Schröder’in başkanlığında 600 Alman yatırımcının katılacağı buluşmada Türk tarafına Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlık edecek. Türk-Alman Ticaret ve Sanayi Odası (TD-IHK) Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Şahin, ‘20 milyar Euro’luk ticaret hacmi 4 yılda 50 milyar Euro’ya çıkabilir. Kongreye, Türkiye ve Almanya’dan 750-800 milyar Euro ciro yapan bir yatırım grubunun katıldığını tahmin edebiliriz’ dedi.

TÜRK-ARAP EKONOMİ ZİRVESİ:

5-6 Mayıs’ta ilk Türk Arap Ekonomi (TAF’05) Forumu da İstanbul’da gerçekleşecek. Türkiye ile Arap ülkeleri arasındaki ekonomik ilişkileri güçlendirmek, karşılıklı dış ticaret hacmini ve yatırım fırsatlarını geliştirmek amacıyla Conrad Otel’de düzenlenecek Forum’a Türk ve Arap hükümet ve iş çevrelerinden 600 civarında üst düzey temsilci katılacak.

GAYRİMENKUL ZİRVESİ:

Urban Land Institute (ULI) ile PricewaterhouseCoopers’un (PWC) yaptığı araştırmada, İstanbul, dünya metropolleri içinde en iyi gayrimenkul geliştirme pazarı olarak belirlendi. 9-10 Mayıs tarihlerinde düzenlenecek 5’inci Gayrimenkul Zirvesi, 1 trilyon dolarlık fonları yöneten gayrimenkul yatırım devleri buluşturacak. Gayrimenkul Zirvesi için Akmerkez’in yüzde 47’sini satın alan Corio’nun CEO’su Jan de Kreij ve Soros Fon Yönetimi Direktörü Alan Boyce da gelecek.

Yabancı sermaye girişinde umut veren artış var

BNP Paribas TEB’i 217 milyon dolara satın aldı.

Fortis Dışbank’a 1 milyar 280 milyon dolar veriyor.

Unicredito ortağı Koç Finansal Hizmetler ile Yapı Kredi Bankası’nın yüzde 57.4’ünü satın almak için görüşmelere başladı. Bu satış gerçekleşirse Unicredito Türkiye’ye 756 milyon dolar getirecek.

TeliaSonera ile Çukurova Grubu Turkcell’in yüzde 27 hissesinin 3.1 milyar dolara satışı konusunda anlaştı.

Araç muayene istasyonları ihalesini kazanan Akfen-Doğuş-TÜVSÜD konsorsiyumunun alman ortağından 205 milyon dolar geliyor.

CEO’lar zirvesine kimler katılıyor

Ford Motor Company Avrupa Başkanı Lewis Booth

Citigroup Küresel Yatırım Bankacılığı Grubu CEO’su Michael Klein

Newmont Mining Group Başkanı Pierre Lassonde

Metro AG CEO’su Hans-Joachim Korber

Siemens AG Başkan Yardımcısı Johannes Feldmayer

BNP Paribas YKB Danışmanı Jacques de Larosiere

Arcelor Başkan Yardımcısı Paul Matthys

Hyundai Başkan Yardımcısı Heung-Soo Lhemm

Unilever NV K. Afrika, Ortadoğu ve Türkiye Başkanı Doug Baillie

ISCAR Yönetim Kurulu Başkanı Stef Wertheimer

Merloni CEO’su Marco Milani

Fiat SpA CEO’su Sergio Marchionne

Telecom Italia SpA ve Pirelli SpA Başkanı Marco Tronchetti Provera

Toyota Avrupa Başkan ve CEO’su Shinichi Sasaki

Nortel Avrupa, Ortadoğu Afrika Başkanı Darrly Edwards

Corusm Group CEO’su Philippe Varin

Mitsui Co. Ltd. Avrupa Başkan Yardımcısı ve CEO Yasua Hayashi

Unicredit CEO’su Alessandro

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu

TÜSİAD Başkanı Ömer Sabancı

TİM Başkanı Oğuz Satıcı

YASED Başkanı Şaban Erdikler
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!