Trenle seyahatte yüzde 698’lik artış

Güncelleme Tarihi:

Trenle seyahatte yüzde 698’lik artış
Oluşturulma Tarihi: Haziran 29, 2022 07:00

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, 1 Ocak 2022-31 Mayıs 2022 tarihleri arasında Yüksek Hızlı Tren (YHT), Anahat, Bölgesel trenler olmak üzere toplam 10 milyon 83 bin 703 yolcunun seyahat ettiğini belirterek, “Bir önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 698.80’lik artış sağlanmıştır” dedi.

Haberin Devamı

CHP Ankara Milletvekili Servet Ünsal, Bakan Karaismailoğlu’nun yanıtlaması üzere Meclis Başkanlığı’na bir önerge verdi. Son aylarda mazot ve benzin fiyatlarında sert yükselişler meydana geldiğini belirten Ünsal, önergesinde şunları kaydetti:

“Altı aylık periyottaki (Aralık-Mayıs) benzin fiyatı yüzde 124, mazot fiyatı yüzde 135 artarken, aynı dönemde TÜİK’e göre ise TÜFE artışı yüzde 42.2 olarak gerçekleşmiştir. Şehirlerarası ulaşımda yaşanan fiyat artışları sonucunda, uçak ve otobüs firmalarının maliyetleri hizmetlerine yansıtmasıyla birlikte meydana gelen bilet fiyatlarındaki artış, son altı ayda şehirlerarası yolculuk yapan toplam vatandaş sayısında nasıl bir etki yaratmıştır? Son altı ayda, aylık bazda kaç vatandaşımız otobüsle, kaç vatandaşımız uçak ile seyahat etmiştir? Bir önceki yılın aynı döneminde şehirlerarası ulaşımını otobüs ve uçak firmalarıyla gerçekleştiren vatandaşlarımızın sayısına ilişkin veri nedir? Temel bir insan hakkı olan ulaşım hakkının kullanılmasını engelleme boyutuna varan akaryakıt zamlarıyla ilgili olarak, bu hakkın tüm vatandaşların erişebileceği fiyatlarla düzenlenmesinin sağlanması adına Bakanlığınızın aldığı tedbirler nelerdir? Karayolu ve havayolu ulaşımına nazaran, işletme maliyeti daha düşük olan ve işletme sorumluluğu Bakanlığınızda bulunan, şehirlerarası demiryolu ulaşımında artan talebi karşılamak adına, alınan tedbirler nelerdir? Son altı aylık süreçte sefer ve yolcu sayıları nasıl gerçekleşmiştir?”

Haberin Devamı

SEFER SAYILARINI ARTTIRMA PLANI

Karaismailoğlu, önergeye verdiği yanıtta özetle şunları kaydetti:

“Ülkemizde; 1 Ocak 2022 - 31 Mayıs 2022 tarihleri arasında, otobüs ile; toplam 38 milyon 645 bin 948 yolcu seyahat ederek bir önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 134,17’lik artış, uçak ile; toplam 57 milyon 115 bin 573 yolcu seyahat ederek bir önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 94,47’lik artış ve YHT, Anahat, Bölgesel trenler olmak üzere toplam 10 milyon 83 bin 703 yolcu seyahat ederek bir önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 698.80’lik artış sağlanmıştır. Öte yandan; TCDD Taşımacılık A.Ş. tarafından halen sekiz hatta YHT taşımacılığı, 18 hatta Anahat tren ve 36 hatta da bölgesel tren işletmeciliği olmak üzere toplam 62 hatta yolcu taşımacılığı yapılmakta olup, YHT, Anahat, Bölgesel yolcu tren sefer sayısı yaklaşık 7 bin 130’dur. Tüm tren hatlarında sefer sayılarını arttırmaya yönelik çalışmalar ve planlamalar ise devam etmektedir.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!