Trakya doğalgaz ihalesi ‘sıfır kár’ şokuna girdi

Güncelleme Tarihi:

Trakya doğalgaz ihalesi ‘sıfır kár’ şokuna girdi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 24, 2005 01:45

Edirne-Tekirdağ-Kırklareli Doğalgaz Dağıtım Lisansı ihalesinde Zorlu ile Nurol bedelsiz iş yapma yarışına girdi. Şirketler ‘sıfır cent/kilovatsaat’ teklif ederek, kár payı eklemeksizin, sadece 180 dolar bağlantı bedeliyle işi yapmayı taahhüt etti. İlk kez yaşanan bu yarış ihaleyi kilitlendi.

ENERJİ Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) dün yaptığı Edirne-Tekirdağ-Kırklareli Doğalgaz Dağıtım Lisansı ihalesinde bugüne kadar görülmeyen bir rekor yaşandı. Birim hizmet amortisman bedeli üzerinden açık eksiltme ile yapılan ihalede, Zorlu ve Nurol Enerji şirketleri ‘0’ (sıfır) cent/kilovatsaat teklif ettiler. Şirketler bu teklifleri ile hiç kár payı eklemeksizin, yalnızca 180 dolar abone bağlantı bedeli alarak işi yapmayı taahhüt ettiler.

ÜSTÜNE PARA VERECEKLER:

Edirneli olan Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’ın da izleyici olarak katıldığı ihalede 3 şehir, 14 ilçeyi kapsayan bölge için 14 şirket yarıştı. EPDK, bugüne kadar rastlanmayan durum için ihale sırasında olağanüstü toplantı yaptı. Kurul kararıyla 180 dolarlık abone bağlantı ücreti üzerinden eksiltmeye gidildi. İlk tekliflerinde ilk üçe kalan şirketler açık eksilmeye davet edildi. En düşük fiyatın 0.0012 cent/kilovatsaat olduğu İzmir ihalesinden sonra ilk tekliflerde 0.001 veren Nurol salonda büyük şaşkınlık yarattı. Bu aşamada ihaleden ayrılan Unakıtan, ‘Trakya’nın ne kadar değerli olduğunu görüyorsunuz. Neredeyse üzerine para verecekler’ değerlendirmesi yaptı.

İHALE KİLİTLENDİ:

Açık eksiltmeye kalan Delta hemen çekilirken, Zorlu Enerji ise, teklifi ‘0’a (sıfır) çekerek şok yarattı. EPDK Başkanı Yusuf Günay, hemen kurulu toplayarak bu durumda ne yapacağını karara bağladı. Kurulun abone bedeli üzerinden yarışma kararı ise şirketlerce kabul görmedi. Şirketlerin pazarlığa bu şekilde devam etmeyeceklerini beyan etmesiyle 4 saat süren ihale kilitlendi. Tekrar toplantıya geçen EPDK ihale ile ilgili son kararı verecek. ‘0’ (sıfır) cent/kilovatsaat teklifi ile şirketler, BOTAŞ’ın 30 YKr’lik doğalgaz bedeli üzerine hiç kár payı eklemeden 8 yıl boyunca işi yapmayı taahhüt etmiş oldu. Bu teklifle yalnızca 180 dolar abonelik bedeli alınması öngörüldü. Lisans toplam süresi ise 30 yıl olacak. Bölge için 100 milyon dolar yatırım gerektiği belirtildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!