Trafik sigortası primleri büyük şehirlerde artacak Anadolu’da ucuzlayacak

Güncelleme Tarihi:

Trafik sigortası primleri büyük şehirlerde artacak Anadolu’da ucuzlayacak
Oluşturulma Tarihi: Haziran 02, 2008 00:00

Teminatları ve primleri Hazine tarafından belirlenen zorunlu trafik sigortasında 1 Temmuz’dan itibaren yeni uygulamaya geçiliyor. Primleri sigorta şirketleri artık serbestçe belirleyebilecekler. Axa Oyak Sigorta CEO’su Cemal Ererdi, yeni dönemde büyük şehirlerde sigorta primlerinin artacağını, diğer illerde ise düşeceğini söyledi.

1 Temmuz’dan itibaren trafik sigortası primlerini, sigorta şirketleri serbestçe belirleyecek.

Tüm otomobillerin kanunen yaptırmak zorunda olduğu trafik sigortasında, hem teminat limitleri hem de sigorta primi Hazine Müsteşarlığı tarafından belirleniyordu. Her yılın başında da teminatlar ve primler günün şartlarına göre revize edilip, sigorta şirketlerine duyuruluyordu. Sigorta şirketleri de Hazine’nin tespit ettiği bu prim üzerinden trafik sigortasını satıyordu. Bu yüzden de trafik sigortasının primi şirketten şirkete değişmediği gibi Türkiye’nin her yerinde de aynı fiyat uygulanıyordu.

1 Temmuz’da başlayacak yeni uygulama ile zorunlu trafik sigortasında teminat limitlerini eskiden olduğu gibi yine Hazine oluşturacak, primleri ise sigorta şirketlerinin kendileri serbestçe belirleyip, sigortalıya satabilecek.

Böylece zorunlu olmasından dolayı Türkiye’de en çok satışı yapılan ve poliçe sayısı da 10 milyonu geçen trafik sigortasında; yeni dönemde primler, hem illere hem de sigorta şirketine göre farklılık gösterecek. Bugün için, zorunlu trafik sigortası için sürücüler 160 YTL, şirket araçları ise 200 YTL prim ödüyor. Konu hakkında değerlendirme yapan Axa Oyak Sigorta CEO’su Cemal Ererdi, 1 Temmuz’da başlayacak trafik sigortasında yeni uygulama ile büyük şehirlerde sigorta primlerinin artacağını, diğer illerde ise düşeceğini söyledi.

İstanbul’un hasarı

Cemal Ererdi, yeni dönemde Anadolu’daki sürücülerin artık hakettiği prime kavuşacaklarını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Yıllardır ve bugün de Anadolu’daki sürücüler trafik sigortasına ödedikleri primler ile İstanbul gibi büyük illerdeki sürücüleri sübvanse etti. Çünkü, primleri Hazine belirlediği için, trafik sigortasının primi her bölge ve her sürücü için aynı. Oysa büyük şehirlerde daha çok kaza olduğundan, trafik sigortasında hasar/prim oranı ortalama yüzde 120, yüzde 130 civarında. Yani, 100 lira prim alıyorsunuz, 130 lira hasar ödüyorsunuz. Bu oran, Anadolu’daki illerde ise yüzde 40-50. O zaman ne oluyor. Anadolu’dan toplanan primlerle büyük şehirlerdeki hasarlar karşılanıyor. O yüzden de büyük şehirlerin dışındaki illerdeki sigortalılar, trafik sigortasında hakettiklerinden yüzde 25-30 daha fazla prim ödüyor. Yeni uygulama ile artık herkes hakettiği primi ödeyecek. Bu da şu anlama geliyor. Büyük şehirlerdeki sürücülerin ödeyeceği prim yükselecek, diğer illerdekilerin primi ise düşecek."

Cemal Ererdi, trafik sigortasında bugünkü çarpık düzende sigorta şirketlerinin de payı olduğunu ifade ederek, "Anadolu’da hasar oranı yüzde 40’larda. Oysa Hazine’nin tespit ettiği primler yüzde 70 hasar oranına göre. Prim ise her yerde aynı. Bu durumda sigorta şirketleri yıllarca Anadolu’dan aldıkları primleri acentelerine komisyon olarak dağıttı, tüketiciye yansıtmadı" şeklinde konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!