TPIC, Venezuela’dan ucuz benzin getirecek pompada fiyatlar inecek

Güncelleme Tarihi:

TPIC, Venezuela’dan ucuz benzin getirecek pompada fiyatlar inecek
Oluşturulma Tarihi: Ocak 25, 2011 00:00

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, geçen haftaki Venezuela temaslarını anlatırken, TPIC’in bu ülkeden ucuz akaryakıt ithal edebileceğini açıkladı. Yıldız, “TPIC, ucuz benzini piyasaya sürünce, rekabet fiyatları aşağı çekecek” dedi.

Haberin Devamı

GEÇEN hafta Venezuela’da ülkenin Cumhurbaşkanı Hugo Chavez’le görüşen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, benzin fiyatını düşürmeye yönelik girişimlerini anlattı. Venezuela’dan ucuz petrol ürünleri almayı planladıklarını açıklayan Yıldız, Turkish Petroleum International Company’nin (TPIC) bu ülkeden ucuz petrol ürünü, yani benzin ve mazot ithal edeceğini ve bunu mevcut fiyatların altında piyasaya süreceğini, bu sayede sektörde rekabetin önünü açacağını söyledi. Venezuela ile konut karşılığı petrol görüşmelerine yönelik ise Yıldız, Venezuela’nın ilk etapta 350 bin, orta vadede 2 milyon konuta ihtiyacı olduğunu söyledi. 10-11 Şubat’ta bir heyetin tekrar Caracas’a gideceğini belirten Yıldız,“Venezuela ile beklediğimin ve tahmin ettiğimin çok çok üstünde bir çalışma yapılabilir” dedi.
Rekabet oluşmalı
Diplomasi Muhabirleri Derneği (DMD) üyeleriyle dün bir araya gelen Yıldız, “Türkiye’de 51 tane dağıtım şirketi, 14 bin 600 tane bayi var. Bir rekabetin oluşması lazım. Benzin ve petrol ürünlerinin tek tarifede kalmamasını istiyoruz. Kalksın biri yüzde 3, yüzde 5 az fiyat koysun. Biz bunu istiyoruz” diye konuştu. Yıldız, Venezuela’nın petrol depolama için depo alanları kullanmak istediğini de söyleyerek, Venezuela ile söz konusu olan bu projelerin 7-8 işten oluşan bir paket olduğunu kaydetti. Yıldız, depolama için Türkiye’den 4 milyon varillik bir kapasite talepleri bulunduğunu belirtti.
1.5 yıl içinde gelir
Öte yandan, dün Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Venezuela’nın petrol karşılığı konut teklifini görüşmek üzere biraraya  geldi. Görüşmeye Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Erdal Eren ve Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkan Yardımcısı Ercan Tıraş da katıldı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız,  Venezuela ile rakamlarda mutabık kalınırsa 1 veya 1.5 yıl içinde petrol çıkarıp,  getirme imkanı olabileceğini bildirdi.
Çağlayan görüşmeye gidiyor
DevletBakanı Zafer Çağlayan ise, Venezuela’nın  ‘petrol karşılığı konut’ teklifini görüşmek üzere kendi başkanlığında teknik  heyetin Şubat ayının ikinci haftasında Venezuela’ya gideceğini söyledi. 

Haberin Devamı

Barter ne verir, ne vermez, rakamları ortaya koyacağız

Haberin Devamı

ŞU anda bir planlama ve değerlendirme içinde olduklarını kaydeden Taner Yıldız, “Şu anda bizim hangi blok, hangi petrol sahasına, hangi oranda gireceğimiz belli değil. Bloklar 20 milyar dolarlara kadar yatırım yapmayı gerektirecek büyüklükte. Türkiye’nin günlük 42 bin varil üretimi var. Venezuella’nın günlük üretimi 3 milyon varil. TPAO çalışıyor. Çağlayan’ın ziyaretinden önce ortaya koyarız. Mütekabiliyet esasına göre, zamanı geldiğinde, barter sistemi ne verir, ne vermez  kamuoyuyla paylaşacağız” dedi.

Fransa’ya nükleer gözdağı verdi

TANER Yıldız, Japonlarla görüşmeleri yürütülen ikinci nükleer santral yapımı konusunda Fransızların da istekli olduğunu belirtti. Ancak Yıldız, Fransa’nın AB konusunda Türkiye’ye karşı tavrı değişmeden “nükleer ihaleyi almasının söz konusu olamayacağı” mesajını vererek, şöyle konuştu:  “Fransa’nın yaptıklarından sonra, hiçbir şey olmamış gibi davranmamız söz konusu olmaz. Fransa AB konusunda Türkiye’ye karşı çok net tavır aldı. 15 yıl alım garantili işletme ve ardından 60 yıllık işletme hakkı var. Fransa, Türkiye ile 80 yıllık bir ticari ilişkiye girmek istiyorsa, bunun dış politika gereklerini yerine getirmeli.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!