TPG: Mey’i satıp çıktık, ama yine gelmeye hazırız

Güncelleme Tarihi:

TPG: Mey’i satıp çıktık, ama yine gelmeye hazırız
Oluşturulma Tarihi: Ekim 13, 2011 00:00

TPG Capital Kurucu Ortağı David Bonderman, “Türkiye’ye önemli kaynaklarımızı aktarmak istiyoruz” derken, KOBİ’ler için girişim sermayesi yatırımı yapabileceklerini açıkladı. Bonderman, “Mey İçki’yi satıp çıktınız. Başka yatırımınız olacak mı” sorusuna, “Büyük ihtimalle evet” yanıtı verdi.

Haberin Devamı

MEY İçki’yi 900 milyon dolara satın alarak Türkiye pazarına giren ve 5 yıl sonra 2.1 milyar dolara İngiliz Diaego’ya satan Texsas Pasific Group (TPG) Capital, Türkiye’de yeni satın almalar peşinde olduğunu açıkladı. TPG Capital Kurucu Ortağı David Bonderman, Türkiye piyasasına önemli kaynak aktarmak istediklerini belirterek, “Önemli fırsatları araştırıyoruz” dedi. Orta ve küçük ölçekli şirketlere yatırım yapan TPG Growth’un yöneticilerinin de burada olduğuna dikkat çeken Bonderman, “20, 50 veya 75 milyon dolarlık bir girişim sermayesi yatırımı olabilir. 100 milyon ile 200 milyon dolarlık yatırım da olabilir” diye konuştu.

İlave anlaşma arıyoruz

İstanbul’da dün düzenlenen “Türkiye’ye Yatırım Texas Pacific Group (TPG) Perspektifi Konferansı”nda konuşan TPG Capital Kurucu Ortağı Bonderman, Türkiye’deki yeni yatırım fırsatlarına yönelik “Mevcut faaliyet gösterenin büyüklüğü önemli değil. Değişik alanlarda yatırım yapabiliyoruz” diye konuştu. Konferansta gazeteci Mehmet Ali Birand’ın sorularını yanıtlayan Bonderman, “Siz Türkiye’de iyi bir kâr elde ettiniz ve gittiniz. Türkiye’de başka yatırımlar yapacak mısınız?” sorusunu şöyle yanıtladı: “Cevap evet, büyük ihtimalle evet. Belli bir yerde birkaç tane iyi anlaşma yaparsınız. Bu, illa hep orada iyi anlaşmalar olacak demek değildir. Bu piyasaya önemli kaynaklarımızı aktarmak istiyoruz.”

Haberin Devamı

Favori içkiden alıkonamaz

Birand’ın “Türkiye’de Mey’i satın aldınız. Bunu muhafazakar bir hükümet iktidardayken yaptınız. Çekinmediniz mi?” sorusuna ise Bonderman, “Yatırım olarak baktığınız zaman, tabii ki iktidardaki hükümete baktık. Söylediklerini nasıl yaptığına, yapıp yapmadığına baktık. AK Parti’nin belli bir geçmişi var. Ama kimse Türkiye’de Türklerin favori içkisini içmekten onları alıkoymayacaktır. Bu sektöre ve bu ülkeye yatırım açısından yatırım yapmanın güvenli olup olmadığına baktık. Sonuçta doğru kararı da vermiş olduk” yanıtını verdi.

Perakende, medya gibi sektörlerle ilgiliyiz

TPG Türkiye, Orta ve Doğu Avrupa ile Ortadoğu’dan sorumlu Yöneticisi Ramzi Gedeon, Türkiye’de özellikle büyüme gösteren sektörlerle ilgilendiklerini belirterek, “Perakende, tüketici, sağlık, enerji, medya... Bunların hepsi çok ilginç büyüme sektörleri. Biz sadece çoğunluk yatırımı yapmıyoruz, azınlık düzeyinde de yatırım yapıyoruz” dedi. Mey satışına kıyasla planladıkları yeni yatırımların miktarını sorduğumuzda Gedeon, “Biz sadece büyük yatırımlar yapmak istediğimizi söylemiyoruz” yanıtını verdi. Medya sektörüyle ilgilendiklerini hatırlattığımızda ise Gedeon, “Televizyon, yazılı medyadan daha çok ilgimizi çekiyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

TPG Growth: Türkiye’de önemli başarılar elde edeceğimizi düşünüyoruz

TPG’nin küçük ölçekli satın alma fonu olan ve yönetimindeki 2.5 milyar dolarla, ortaklı sermaye ile borçlu satınalma yöntemleriyle belli alanlarda yatırım yapmayı hedefleyen TPG Growth’un Kurucu Ortağı Bill McGlashan, “TPG Growth, Türkiye’de yatırım yapmak için çok uygun bir ortak. 20 ila 100 milyon dolar civarında sermaye gerektiren yatırımlara işaret ediyorum. Bizi kendilerine uygun ortak görenlerle yatırım yapıyoruz. Türkiye’de önemli başarılar elde edeceğimizi düşünüyorum” diye konuştu. McGlashan, geçtiğimiz yıl portföy olarak yüzde 32 büyüdüklerini belirterek, “Portföyümüzün yüzde 50 ABD dışı. Yarı yarıya azınlık yatırımları yapıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Morelli: 5 yılda 6 milyar lira alkol vergisi ödedik

TPG Capital ortağı Vincenzo Morelli, Türkiye’de en zor olan şeyin “vergi” olduğunu ifade ederek, “Çünkü öngörebilmek çok kolay değil. Nasıl işimi doğru yapayım diye sorarsınız, cevap yanlış çıkabiliyor. Vergi İdaresi bizi bazen şaşırtıyor. Türkiye’ye yatırım yaparken endişe edeceğim konu bu. 5 yılda 6 milyar liranın üzerinde vergi ödedik, o yüzden ne dediğimi bildiğimi düşünüyorum” dedi.

Başarı hikayesi yazıp sıfıra inmek olmaz

BAŞBAKANLIK Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı İlker Aycı, TPG’nin Türkiye’de çok önemli bir başarı hikayesine imza attığını, ancak bunu biraz yetersiz ve eksik gördüğünü belirterek, “Bir yıl içinde en önemli yatırımcı olup, ertesi yıl yatırımlarını sıfıra düşürmelerini doğru bulmuyorum” dedi. Birkaç hafta önce New York’ta Başbakan Tayyip Erdoğan’ın da katılımıyla toplam fon büyüklüğü 500 milyar doları bulan 37 firmayla bir araya geldiklerini ve burada TPG’nin de olduğunu anlatan Aycı, “Başbakan Erdoğan ‘Sizden önce öncülük yaptı. TPG geldi ve kazandı. Dolayısıyla siz de gelin, siz de kazanın’ dedi. İşin özeti budur” dedi. Aycı, Türkiye’de KOBİ’lerin performansının çok kritik olduğunun altını çizdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!